Videospeler inladen...

Meer vrijheid voor wie gevaccineerd is? "We moeten het hen gunnen" versus "ze moeten solidair blijven"

Mogen ouderen die al gevaccineerd zijn de coronateugels nu al wat vieren of moeten ze solidair zijn met de jongeren die zich wel nog aan de coronaregels moeten houden? Het is een maatschappelijke discussie die stilaan begint te leven. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck vindt dat je ouderen iets kan gunnen in plaats van te zweren bij symbolische solidariteit waarbij niemand baat heeft. Grondwetspecialiste Patricia Popelier vindt dat de regering zich vooral moet afvragen of alle coronamaatregelen wel nog in proportie zijn.  

"De jongeren zijn inderdaad zeer solidair geweest - en nog altijd - met de samenleving, de zorgsector, enzovoort", erkent professor Moraalfilisofie Patrick Loobuyck in "Terzake". "Maar als je oudere mensen nu gaat vragen om samen geen koffie te gaan drinken omdat ze alle twee zijn ingeënt, wordt het leven van kinderen daar niet beter door."

Probeer dat om te keren en dat vanuit een soort gunnersperspectief te bekijken

Professor Moraalfilosofie Patrick Loobuyck (UGent en UAntwerpen)

"Het is dan een soort symbolische discussie die niemand iets oplevert", vindt hij. "Probeer dat om te keren en dat vanuit een soort gunnersperspectief te bekijken." Loobuyck heeft een probleem met het woord "vaccinatieprivileges". "Het gaat niet over privileges, maar over mensen die stapsgewijs in een veilige context terug naar het normaal kunnen. We moeten bekijken waar dat kan en hoe we dat mensen kunnen gunnen."

"Ik gun het iedereen, maar de overheid moet zich blijven  afvragen of het geen probleem is om mensen die gevaccineerd zijn, de vrijheid te geven,  terwijl er nog altijd een klein risico is", vindt professor Grondwettelijk Recht Patricia Popelier. 

Uitzonderingen voor mensen die gevaccineerd zijn, zijn juridisch moeilijk

Professor Grondwettelijk Recht Patricia Popelier (UAntwerpen)

"De vraag is niet of mensen die gevaccineerd zijn meer mogen. De vraag is: waarom zijn die beperkende maatregelen er überhaupt nog?", vindt Popelier. Ze erkent dat de maatregelen er nu zijn om de instorting van het gezondheidssysteem te voorkomen. Dat is in ieders belang, ook in het belang van zij die minder kans hebben om met COVID-19 in het ziekenhuis te belanden, maar er wel met een andere aandoening kunnen belanden. 

Maar eens de druk op de ziekenhuizen vermindert, moet je je volgens haar wel afvragen of al die strenge maatregelen nog wel te verantwoorden zijn. Iets lichtere maatregelen die voorzichtigheid garanderen, zullen wel nog nodig blijven voor iedereen, denkt ze. "Uitzonderingen voor mensen die gevaccineerd zijn, zijn juridisch moeilijk." Popelier wijst op het gevaar voor discriminatie van mensen op basis van hun gezondheidstoestand.

"Je moet beperkende maatregelen altijd kunnen verantwoorden", vindt ze. "Hoe lager het risico, hoe minder proportioneel de maatregelen zijn."  

Ethisch is dat geen probleem

Professor Moraalfilosofie Patrick Loobuyck (UGent en UAntwerpen)

Toch evolueren we mogelijk in de richting van een toestand in de Verenigde Staten, waar al meer gevaccineerd is. Daar mag wie gevaccineerd is bijvoorbeeld zonder mondmasker op bezoek bij iemand die ook is gevaccineerd is of kan  die gaan reizen zonder COVID-attest.

"Ethisch is dat geen probleem", zegt Patrick Loobuyck. "We zitten nu eenmaal in die fase en we moeten dit elkaar gunnen." 

Bekijk hieronder het gesprek met Patricia Popelier en Patrick Loobuyck in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen