Liveblog: Volgende week woensdag Overlegcomité, voor het eerst weer  lichte daling in ziekenhuisopnames

Het aantal patiënten op de afdeling intensieve zorg blijft stijgen. Er liggen nu 911 mensen op die afdeling, dat is een stijging met 15 procent op weekbasis. 515 patiënten hebben beademing nodig. Intussen komt er meer vaart in de vaccinatiecampagne: in Vlaanderen wordt dit weekend de miljoenste eerste prik gezet. En volgende week woensdag komt het Overlegcomité opnieuw samen. Volg het coronanieuws op de voet in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Volgende week woensdag Overlegcomité

Volgende week woensdag komt het Overlegcomité weer samen. De vertegenwoordigers van de verschillende regeringen van ons land zullen zich onder meer buigen over de heropening van de scholen en vooruitblikken naar de (voorlopig) geplande versoepelingen, zoals de opening van de horeca op 1 mei.

Volgens Sciensano-viroloog Steven Van Gucht zal de timing hierbij héél belangrijk zijn. “Als je te vroeg te veel gaat versoepelen, riskeer je dat de curve weer de hoogte zal ingaan en dat moeten we echt vermijden”, zei Van Gucht vanavond in het tv-programma “Terzake”. 

Scholen open

Nu de vaccinatiecampagne loopt, moeten we volgens Van Gucht voor eens en voor altijd de curves naar beneden krijgen en de tijd van lockdowns en coronamaatregelen achter ons laten.

Volgens Van Gucht is het nog te vroeg om te voorspellen welke kant de cijfers zullen uitgaan. Want enerzijds lijken de ziekenhuisopnames en besmettingen hun hoogtepunt bereikt te hebben, maar anderzijds liggen de ziekenhuizen nog vol covidpatiënten.

Dat de scholen na de paasvakantie weer open zullen gaan, dat staat volgens Van Gucht buiten kijf. “De rest zal ook volgen, maar over de timing zullen politici knopen moeten doorhakken”. 

Bekijk hier het gesprek met Steven Van Gucht in “Terzake”:

Videospeler inladen...

Pfizer wil coronavaccin ook toedienen aan 12- tot 15-jarigen

Het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech willen hun coronavaccin ook kunnen toedienen aan 12- tot 15-jarigen. Ze hebben daarvoor alvast een aanvraag ingediend in de Verenigde Staten, zo meldden ze vrijdag in een gezamenlijk persbericht, en ze zijn van plan "de komende dagen" gelijkaardige aanvragen te doen elders in de wereld.

Het Pfizer/BioNTech-vaccin is momenteel via een noodprocedure in de Verenigde Staten goedgekeurd voor gebruik bij mensen vanaf 16 jaar. Uit een onderzoek is volgens de beide bedrijven "100 procent effectiviteit" gebleken bij 12- tot 15-jarigen en een sterke antilichamenreactie na vaccinatie. Er waren ook geen andere bijwerkingen na de inenting dan diegenen die al waren vastgesteld bij gevaccineerden van 16 tot 25 jaar, klinkt het.

Bijna geen bedden meer beschikbaar in afdelingen intensieve zorg

In het ZNA-Middelheim in Antwerpen ligt de afdeling intensieve zorg bijna vol, zowel met covid als met niet-covid patiënten. Net zoals in andere ziekenhuizen moeten ze opnieuw meer bedden voorzien.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

VRT-journalist Jan Balliauw kreeg tot zijn eigen verbazing eerste prik

In Brussel wordt volop gevaccineerd. Tot zijn eigen verbazing kreeg Jan Ballauw ook al zijn eerste vaccinprik. 

Hij looft de organisatie van het vaccinatiecentrum. "Vriendelijke ontvangst. Rustige muziek in wachtruimte. Veel ruimte. Goede scheiding van de bezoekers. Dit vaccinatiecentrum werkt uitstekend", schrijft hij in een Facebookpost. "Brussel krijgt vaak kritiek maar als het goed is, moet dat ook eens gezegd worden."

EU wil 1,8 miljard vaccindoses bestellen om bevolking te beschermen tegen nieuwe varianten

De Europese Commissie wil nog eens 1,8 miljard doses coronavaccin bestellen. Dat meldt de Duitse krant Die Welt en wordt bevestigd aan VRT NWS. De nieuwe coronaprikken zijn bedoeld om de Europese bevolking te beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus. De nieuwe bestelling moet volgend jaar en het jaar erop geleverd worden. 

Alles opgeteld heeft de Europese Unie zichzelf al verzekerd van 2,6 miljard doses van verschillende coronavaccins. Dat is meer dan genoeg vaccins om elke inwoner in te enten tegen covid. 

Omdat het mogelijk nodig is om de coronaprik te herhalen én om de bevolking te beschermen tegen nieuwe varianten van het coronavirus wil de Europese Commissie een bestelling plaatsen van nog eens 1,8 miljard doses (waarvan de helft in optie). Deze doses zouden ook gebruikt worden om 70 à 80 miljoen jongeren in te enten. 

De bestelling zou geplaatst worden bij een nog niet nader genoemde producent, met wie nog onderhandeld wordt. Het zou gaan om vaccins van “een tweede generatie”. Wellicht gaat het om Pfizer/BioNTech. Hun vaccin is namelijk een mRNA-vaccin dat snel aangepast kan worden aan nieuwe virusvarianten. De tandem Pfizer/BioNTech heeft intussen ook bewezen de verwachtingen te kunnen inlossen qua leveringen.

Vlaanderen zet dit weekend miljoenste eerste prik

Dit weekend zal de miljoenste Vlaming zijn eerste prik met een coronavaccin krijgen. Dat hebben Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en het Agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt.

Vandaag hebben in Vlaanderen zowat 962.000 mensen minstens een eerste dosis van het coronavaccin gekregen. Dat is 18 procent van de volwassen bevolking.

Van hen hebben er meer dan 370.000 ook al de tweede dosis gekregen, wat overeenkomt met 6,9 procent van de volwassenen. "Daarmee zitten we boven het Europese gemiddelde", zegt Dirk Dewolf van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Minister Beke zegt dat de paasvakantie "absuluut geen vakantie" geweest zal zijn voor de vaccinatiecampagne. "Er zullen deze paasperiode meer dan 600.000 vaccins gezet worden", aldus Beke. Het grootste deel daarvan, 358.140, wordt volgende week verwacht.

EU keurde al 531 exportvergunningen voor vaccins goed sinds eind januari

Ondanks de verscherpte controles op de uitvoer van coronavaccins heeft de Europese Unie sinds eind januari 531 exportvergunningen goedgekeurd. Dat is goed voor zo'n 80 miljoen vaccindosissen. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt. 

Op 24 maart besloot de Commissie haar transparantie- en vergunningsmechanisme voor vaccins strenger te maken. Zo moest er bij het verlenen van uitvoervergunningen voortaan ook rekening worden gehouden met de bereidheid van het land van bestemming om vaccins en bestanddelen te delen en met de vaccinatiegraad in dat land.

Maar die aanscherping heeft voorlopig niet geleid tot negatieve beslissingen. Integendeel, het aantal positieve beslissingen neemt verder toe. Op 24 maart zei de Commissie dat er sinds eind januari 380 vergunningen werden goedgekeurd voor de export van ongeveer 43 miljoen doses naar 33 landen. Vandaag meldt ze 531 goedkeuringen voor 80,1 miljoen doses naar 42 landen.

De enige geweigerde exportaanvraag dateert van voor 24 maart, toen Italië de uitvoer van 250.000 doses van het vaccin van AstraZeneca naar Australië tegenhield.

18 procent van de volwassen Vlamingen heeft intussen minstens 1 dosis van een coronavaccin gekregen

Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid heeft zoals elke vrijdag nieuwe cijfers bekendgemaakt over het aantal Vlamingen dat intussen gevaccineerd is met minstens één dosis van een coronavaccin.

  • Het gaat om 18 procent van de volwassen bevolking (+ 18 jaar) en om 36,60 procent van de 65-plussers.
  • Bij de oudste en meest kwetsbare leeftijdsgroep, de 85-plussers, heeft intussen al 88,6 procent minstens één dosis gekregen.
  • In de ziekenhuizen heeft op dit moment 85,8 van al het personeel minstens één dosis gekregen. 58,4 procent kreeg ook al een tweede dosis.
  • Bij de zorgverleners uit de eerste lijn (huisartsen, apothekers, thuisverplegers…) is intussen 81 procent met minstens één dosis gevaccineerd. De artsen-specialisten spannen de kroon, met 94 procent. De huisartsen en de verpleegkundigen die risicopatiënten moeten behandelen, volgen met 92 procent.

EMA bekijkt Amerikaanse gevallen van bloedklonters na inenting met Janssen-vaccin

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) bekijkt berichten over vier patiënten die bloedklonters kregen nadat ze gevaccineerd werden met het covidvaccin van Johnson & Johnson.

Na een aantal gevallen van ongewone bloedklonters in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na inenting met het AstraZeneca-vaccin zijn er namelijk ook vier ernstige gevallen gemeld na inenting met het vaccin van Johnson & Johnson, het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutica.

Eén geval deed zich voor tijdens een klinische studie, drie tijdens de vaccinatiecampagne in de VS. Eén van de gevallen was dodelijk. Het EMA merkt op dat het in dit stadium nog niet duidelijk is of er een oorzakelijk verband is tussen de vaccinaties en de gemelde gevallen. 

Het vaccin van Johnson & Johnson wordt op dit moment alleen nog maar gebruikt in de VS. In de Europese Unie is het wel al goedgekeurd voor gebruik, maar wordt het nog niet gebruikt. Dat zal in de loop van de komende weken beginnen.

Het EMA bekijkt nog of er verdere actie nodig is naar aanleiding van de gemelde gevallen. Gewoonlijk is dat een aanpassing van de bijsluiter. 

Slechts kwart van Vlaamse speelpleinen waren open deze week: "Liever iets dan niets"

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk meldt dat maar een vierde van alle speelpleinen uiteindelijk is doorgegaan deze eerste week van de paasvakantie. Dat moest in groepjes van maximaal 10 kinderen, een maatregel die op de valreep werd beslist. De organisatie hoopt dat het in de zomer anders kan.

Videospeler inladen...

Noorse premier krijgt 2.000 euro boete omdat ze coronaregels overtrad tijdens verjaardagsfeestjes

De Noorse premier Erna Solberg heeft een boete gekregen van 20.000 Noorse kroon (zo'n 2.000 euro) omdat ze de coronamaatregelen niet heeft gerespecteerd. Tijdens feestjes voor haar 60e verjaardag was er te veel volk aanwezig.

De premier vierde haar verjaardag in februari met haar uitgebreide familie in een skioord in Geilo, zo'n 150 kilometer ten noordwesten van Oslo. Noorse media meldden dat er bij zeker twee gelegenheden meer dan tien mensen bij elkaar waren en dat mag niet volgens de Noorse coronabeperkingen.

Eén evenement vond plaats in een lokaal restaurant, waar Solberg niet aanwezig was. Tijdens de andere gelegenheid waren veertien mensen samen sushi aan het eten in een gehuurd appartement. Daar was ze wel aanwezig.

Solberg heeft zich al verontschuldigd en zei dat ze beter op de hoogte had moeten zijn van de maatregelen. Volgens de politie worden er zelden boetes wegens het niet afstand houden of iets te grote samenscholingen uitgeschreven, maar Solberg heeft als premier de regelgeving bepleit en is verantwoordelijk voor de invoering ervan. Daarom is de boete ook zo hoog uitgevallen. "Hoewel de wet voor iedereen gelijk is, is niet iedereen gelijk", verklaarde de politiewoordvoerder.

Fransen jonger dan 55 krijgen Pfizer- of Moderna-vaccin voor tweede prik

Fransen die jonger zijn dan 55 en al een eerste dosis van het AstraZeneca-coronavaccin kregen, krijgen voor hun tweede prik een dosis van het Moderna- of Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat heeft de Franse Hoge Gezondheidsautoriteit HAS aangekondigd.

Het land besliste op 19 maart om het AstraZeneca-vaccin niet meer toe te dienen aan mensen jonger dan 55 jaar, nadat bleek dat het vaccin mogelijk gelinkt kon worden aan zeldzame tromboses. Daarvoor hadden echter al heel wat jongere mensen, vooral zorgverleners, een eerste dosis van het vaccin toegediend gekregen.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO zegt dat er onvoldoende onderzoek is dat aantoont dat het wisselen van vaccin tussen dosissen al dan niet een goed idee is. "Er zijn onvoldoende gegevens om te zeggen of dit kan overwogen worden", klinkt het op een persconferentie.

Ook ons land onderzoekt de piste, zei vaccinoloog Isabel Leroux-Roels in "De ochtend" vanmorgen. Leroux-Roels zit bij ons in de Hoge Gezondheidsraad.

Viroloog Steven Van Gucht: "Druk blijft hoog"

Voor het eerst in 27 dagen is er een lichte daling bij de ziekenhuisopnames zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano op de wekelijkse persconferentie. "Hopelijk is dit een voorbode voor de kentering in de ziekenhuizen", zegt hij. Al benadrukt hij dat de druk op de ziekenhuizen hoog blijft. "Bijna alle erkende bedden op intensieve zorg zijn ingenomen door zowel covid- als niet-covidpatiënten."

“Momenteel liggen er 911 covidpatiënten op intensieve zorg”, gaat Van Gucht voort. “Ruim de helft van hen wordt beademd. Uit de eerste en tweede golf weten we dat 40 tot 50 procent van die groep het uiteindelijk niet haalt en dus sterft. Zij zijn te zwak en te ziek om met intensieve zorg in leven gehouden te worden. Omdat er in de huidige golf vooral jongere mensen op intensieve zorg belanden, verwachten we wel dat het sterftecijfer op die afdeling zal dalen tot 20 à 40 procent. Jongere mensen zijn immers doorgaans sterker, wat hun kansen op herstel met intensieve zorg vergroot.”

"We zijn op de goede weg, maar de weg is nog lang", benadrukt de viroloog. "De grootste uitdaging is niet op een plateau blijven hangen, maar de weg naar beneden volgen." Van Gucht verwijst ook naar de beelden van feestende jongeren in onder meer het Ter Kamerenbos. "Laat u niet ontmoedigen door beelden in media van mensen die de maatregelen niet volgen. De meerderheid doet dit wel nog."

60+'ers die geen uitnodiging kregen, kunnen zich inschrijven voor vaccinatie

Brusselaars van 60 en ouder die geen uitnodiging voor vaccinatie hebben ontvangen, kunnen zich vanaf nu daar zelf voor laten registreren. Dat laat de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie van Brussel weten.

Deze week nodigde het Brussels gewest mensen ouder dan 60 al uit om zich te laten vaccineren in een van de negen vaccinatiecentra. Maar ook wie 60 is of ouder (geboren in of voor 1961), en nog geen uitnodigingsbrief voor vaccinatie heeft ontvangen, kan zich registreren. Dat kan door het callcenter te bellen op 02/214.19.19. Het callcenter is bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur en van zaterdag tot zondag van 10.00 tot 17.30 uur. De beller hoeft daarbij enkel zijn/haar rijksregisternummer door te geven.

585 mensen kregen ten onrechte annulatie van vaccinatie-afspraak

Na de beslissing om gedurende vier weken het AstraZeneca-vaccin niet toe te dienen aan mensen jonger dan 56 jaar, heeft het Vlaamse agentschap Zorg en Gezondheid 6.612 uitnodigingen geannuleerd. Het gaat onder meer over zorgverleners en stagiairs in de zorg die tussen vandaag en 3 mei een vaccin van het type AstraZeneca zouden krijgen. Door een menselijke fout kregen gisteren 585 mensen tussen 56 en 65 jaar ten onrechte ook een annulatie, zo meldt het agentschap.

"Het annuleren van deze vaccinatie-afspraken gebeurt via het interfederale IT-systeem Doclr. Door een menselijke fout kregen gisteren 585 mensen tussen 56 en 65 jaar ten onrechte ook een annulatie. De leeftijdsgrens werd op 65 jaar gezet in plaats van op 56 jaar", zo luidt het.

 De betrokken mensen krijgen een nieuwe brief met de bevestiging van hun afspraak. "Als die afspraak voorbij zou zijn op het moment dat deze brief aankomt, dan zal er zo snel mogelijk een nieuwe afspraak worden gemaakt. Zorg en Gezondheid zal er ook alles aan doen om de extra administratieve lasten voor de vaccinatiecentra te beperken." Zorg en Gezondheid wenst zich uitdrukkelijk te verontschuldigen bij de mensen die deze brief ten onrechte kregen.

Vaccinatiedorp Spoor Oost mikt op dubbel zoveel vaccinaties: "Alles zal nog vlotter verlopen"

Het vaccinatiedorp Spoor Oost in Antwerpen zal volgende week een versnelling hoger schakelen. Het centrum mikt dan op 25.000 vaccinaties per week. Dat is dubbel zoveel als de afgelopen weken. "Nu meer mensen zonder begeleiding kunnen komen, zal alles wat vlotter verlopen", zegt coördinator Jan Stroobants van Spoor Oost. 

Lees meer in dit bericht:

Hongkong annuleert bestelling AstraZeneca-vaccins

Hongkong heeft gevraagd om zijn bestelling van AstraZeneca-coronavaccins te annuleren, uit angst voor bijwerkingen en ongerustheid over de werkzaamheid van het vaccin tegen de nieuwe varianten van het virus. De Hongkongse minister van Gezondheid Sophia Chan laat weten te hebben gevraagd aan AstraZeneca om de dosissen die nog besteld waren voor dit jaar, niet meer te leveren.

"We denken dat het niet nodig is dat AstraZeneca de dosissen in de loop van het jaar levert aan de stad", aldus de minister, eraan toevoegend dat Hongkong "alle vormen van verspilling wil vermijden" omdat er wereldwijd onvoldoende vaccins beschikbaar zijn. Hongkong heeft ook zonder de vaccins van AstraZeneca voldoende dosissen besteld om zijn 7,5 miljoen inwoners te vaccineren. De autoriteiten sloten contracten af met Pfizer/BioNTech en het Chinese laboratorium Sinovac voor telkens 7,5 miljoen dosissen.

Ziekenhuis in Sint-Niklaas opent derde COVID-afdeling: “Dramatisch paasweekend achter de rug”

Het ziekenhuis AZ Nikolaas, in Sint-Niklaas, opent een derde corona-afdeling. Het aantal coronapatiënten is er flink toegenomen, en ook de afdeling met intensieve zorgen ligt bijna vol. “We merken dat er veel meer jonge patiënten zijn dan tijdens de eerste golf”, zegt ziekenhuisdirecteur Stefan Van den Broeck.

Lees meer in dit bericht:

Rock Ternat zamelt op één week 20.000 euro in via crowdfunding: "Supertrots en overrompeld"

De geldinzamelactie voor Rock Ternat is nu al een succes. Sinds de organisatoren op 1 april bekendgemaakt hebben dat het festival het laatste weekend van augustus opnieuw zal doorgaan, is er al 20.000 euro ingezameld. "Dat startkapitaal geeft ons terug zuurstof om er na acht jaar weer te staan", klinkt het.

Lees meer in dit bericht:

KVS wacht niet op versoepelingen en opent eind april: "Voorstelling zal doorgaan, ook als het niet mag"

Over twee weken zullen er in de schouwburg KVS in Brussel opnieuw voorstellingen zijn. In de grote zaal is dan een publiek van 50 mensen welkom. Nochtans is het niet zeker of dat tegen dan ook echt zal mogen, maar de KVS wil niet op officiele versoepelingen wachten. "De voorstelling zal georganiseerd worden", zegt de artistiek directeur Michael De Cock. 

Lees meer in dit bericht:

Wie ingepland staat met AstraZeneca-vaccin en jonger is dan 56 jaar, kan vaccin op aanvraag toch krijgen

Wie jonger is dan 56 en expliciet aangeeft dat die wil ingeënt worden met het AstraZeneca-vaccin, kan toch dat vaccin krijgen. Dat zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De komende maand gaat ons land dat vaccin normaal enkel aan 55-plussers geven. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en de Hoge Gezondheidsraad maken van die tijd gebruik om adviezen per leeftijdsgroep uit te werken.

Lees meer in dit bericht:

Slechts kwart van speelpleinwerkingen ging door

Slechts een kwart van de speelpleinen is tijdens de eerste week van de paasvakantie doorgegaan. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking. Het beperkte aanbod is een gevolg van de coronamaatregelen, die voor de vakantie werden verstrengd. Er mogen nu nog maar 10 kinderen samen zijn, kinderen ouder dan 12 mogen enkel nog buiten spelen.

Voor veel organisatoren was het ook door het slechte weer van de voorbije week moeilijk om de speelpleinen open te houden. "Ik heb mensen vuurkorven zien aanslepen en soep zien uitdelen", zegt Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking. "Er zijn wel wat speelpleinen die geprobeerd hebben om het aantal bubbels op te trekken en extra animatoren hebben gezocht. Maar heel wat kinderen zullen toch teleurgesteld zijn."

Opnieuw recordaantal coronadoden in Brazilië

Brazilië heeft opnieuw een recordaantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus geregistreerd. Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid maakt bekend dat de voorbije 24 uur 4.249 doden werden gemeld. Het officiële dodental komt daarmee op ruim 345.000.

Het Zuid-Amerikaanse land registreerde gisteren nog eens ruim 86.000 nieuwe coronabesmettingen. Sinds de uitbraak van het virus zijn in Brazilië al meer dan 13 miljoen coronagevallen vastgesteld.

Brazilië is wereldwijd een van de landen die het zwaarst getroffen werd door de coronapandemie. Enkel in de Verenigde Staten ligt het totale aantal coronadoden en -besmettingen nog hoger. Het hooggerechtshof in het land heeft intussen een onderzoek bevolen naar de aanpak van de pandemie door de regering van president Bolsonaro.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Ouders grijpen terug naar tijdelijke werkloosheid in extra week paasvakantie

Tijdens de week voor de paasvakantie, toen de lessen wegens de coronapandemie een week werden geschorst, hebben meer ouders hun toevlucht gezocht tot tijdelijke werkloosheid om hun kinderen op te kunnen vangen. Dat blijkt uit gegevens van hr-dienstverlener Acerta.

Sinds oktober en nog tot en met juni hebben ouders van wie de kinderen wegens de coronamaatregelen niet naar school of de opvang kunnen gaan, het recht om een beroep te doen op tijdelijke werkloosheid. Uit de gegevens van Acerta voor 29, 30 en 31 maart - de eerste drie dagen van de extra vakantieweek - blijkt dat meer ouders dat tijdens de zogenaamde 'paaspauze' hebben gedaan.

Meer vrijheid voor wie gevaccineerd is? "We moeten het hen gunnen" versus "ze moeten solidair blijven"

Mogen ouderen die al gevaccineerd zijn de coronateugels nu al wat vieren of moeten ze solidair zijn met de jongeren die zich wel nog aan de coronaregels moeten houden? Het is een maatschappelijke discussie die stilaan begint te leven. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck vindt dat je ouderen  iets kan gunnen in plaats van te zweren bij symbolische solidariteit waarbij niemand baat heeft. Grondwetspecialiste Patricia Popelier vindt dat de regering zich vooral moet afvragen of alle coronamaatregelen wel nog in proportie zijn.  

Lees meer in dit bericht:

Brussels gewest is gestart met vaccineren van risicopatiënten

Het Brusselse gewest is al begonnen met het toedienen van coronavaccins aan risicopatiënten. Dat meldt de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie van Brussel. Opmerkelijk, want in Vlaanderen worden pas vanaf volgende week de eerste patiënten uitgenodigd.

Afgelopen weekend zijn de eerste uitnodigingen verstuurd naar Brusselse risicopatiënten tussen de 61 en 64 jaar, ondertussen zijn er ook uitnodigingen verstuurd naar patiënten ouder dan 59. "We zullen deze mensen stapsgewijs blijven uitnodigen per leeftijdscategorie. We gaan te werk van oud naar jong, totdat de hele doelgroep gevaccineerd is."

De overgrote meerderheid van de inentingen zal plaatsvinden in een vaccinatiecentrum. Voor bedlegerige mensen en voor mensen die wegens strikte medische indicaties hun verblijfplaats niet in aanvaardbare omstandigheden kunnen verlaten, bestaat de mogelijkheid tot thuisvaccinatie.

Lees meer in dit bericht:

Brugse koetsiers al half jaar werkloos: extra coronakilo's voor paarden en koetsiers

Zowat de helft van de vaste koetsiers heeft een andere job gezocht en gevonden. Uitrijden kan voorlopig toch niet door de coronamaatregelen, maar zou volgens de Brugse koetsiers ook weinig zin hebben zolang de horeca gesloten is en er geen buitenlandse toeristen zijn.

Lees meer in dit bericht:

De dagelijkse coronacijfers

Het aantal patiënten op intensieve zorg is op weekbasis met 15 procent gestegen. Er liggen nu 911 op de afdeling intensieve zorg, 515 hebben beademing nodig. Er overlijden nu elke dag gemiddeld 39 mensen aan de gevolgen van het coronavirus.

Het aantal bevestigde gevallen is met een kwart gedaald, maar dat is mogelijk een vertekend beeld. Vanaf vandaag -en de komende week- zullen de cijfers complexer te interpreteren zijn, omdat paasmaandag in de cijfers zit. Op feestdagen zijn er minder opnames en wordt er ook minder getest.

"Het is niet zo dat er een spectaculaire daling is van het aantal besmettingen, zelfs zonder het paasmaandag-effect", legt biostatisticus Bart Mesuere (UGent) uit aan VRT NWS. "Het is goed dat het daalt, maar het is niet van die grootteorde dat het ons snel op een laag niveau gaat brengen." Mesuere hoopt op een snellere daling de komende dagen. "Als de scholen opnieuw openen heb je niet veel marge voor een nieuwe stijging."

  • Van 2 tot en met 8 april werden elke dag gemiddeld 253 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 3 procent in vergelijking met de week voordien.
  • Gisteren, donderdag 8 april meldden de ziekenhuizen 250 opnames. 263 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
  • In totaal lagen gisteren 3.128 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gestegen met 6 procent.
  • 911 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 515 hebben beademing nodig. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg gestegen met 15 procent.
  • In de week van 30 maart tot en met 5 april overleden elke dag gemiddeld 39 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 48 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 23.348.
  • Tussen 30 maart en 5 april werden per dag gemiddeld 3.592 nieuwe besmettingen bevestigd, 25 procent minder dan de week ervoor. Sinds de uitbraak van het virus werden al 913.057 besmettingen in ons land geregistreerd.
  • Er wordt intussen iets minder getest. Tussen 30 maart en 5 april werden dagelijks gemiddeld 54.100 tests afgenomen. Dat is 21 procent minder dan de week ervoor. 
  • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt 8,1 procent. Dat betekent dat 8 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,97. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld iets minder dan 1 andere persoon besmet. De R-waarde is onder 1 gedaald, dat betekent dat de epidemie krimpt.

Meest gelezen