Direct naar artikelinhoud
AchtergrondOperatie Sky

De gekraakte Sky-cryptofoons blijven gaten slaan in de verdediging van het drugsmilieu

De laatste aanslag dateert van eind februari toen een granaat onder een auto in de Bevernagelei in Antwerpen ontplofte.Beeld Marc De Roeck

De ontcijferde chatberichten van de Sky-cryptofoons slaan gaten in de verdediging van geweldplegers in het drugsmilieu. Twaalf verdachten zijn gisteren (opnieuw) opgepakt voor granaataanslagen, brandstichtingen en bedreigingen. ‘De politie had al aanwijzingen maar de chatberichten en de schuilnamen op de Sky-telefoons hebben voor een extra boost in het onderzoek gezorgd’, zegt het parket.

“Om tien over vijf heeft de politie aangebeld. Ik was al wakker”, zegt een buurvrouw uit een woonwijk naast de Ruggeveldlaan in Deurne. De speurders hadden haar bovenbuurman nodig maar die deed niet open. Een slotenmaker forceerde dan maar het slot. De buurman bleek niet thuis. Twee maanden eerder was hij ook al gearresteerd maar daarna weer vrijgelaten.

Woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerpse parket: “De speurders hadden sinds de aanslagen van vorige zomer veel informatie verzameld en verschillende arrestaties verricht. Dat mooie speurwerk wordt nu bevestigd dankzij informatie die verzameld is tijdens de operatie Sky.”

Vuitton-bende

In totaal zijn twaalf verdachten gearresteerd tijdens 24 huiszoekingen. Enkele huiszoekingen vonden plaats in de gevangenis, onder andere in de cel van de 34-jarige Yannick W. De Antwerpenaar werd rond kerstmis door de Guardia Civil in Spanje in de boeien geslagen en uitgeleverd. Hij wordt gezien als een kopstuk van de Vuitton-bende van wie vorige zomer 1,3 ton cocaïne in Antwerpen werd onderschept. In het criminele milieu staat hij bekend onder de bijnaam ‘Flash’.

Die bijnamen zijn van groot belang in het gerechtelijk onderzoek naar het Sky ECC-netwerk. Het Antwerpse drugsmilieu heeft jarenlang onder schuilnamen gecommuniceerd op dit extra beveiligde netwerk. Tijdens de operatie Sky hebben speurders miljoenen chatberichten onderschept en hebben zij gezichten gekleefd op de schuilnamen om zo onderlinge verbanden tussen drugscriminelen aan te tonen.

Verschillende verdachten kregen gisterochtend een lijstje met Sky-schuilnamen voorgelegd met de vraag of zij contact hadden gehad.

Dubai

Volgens het Antwerpse parket behoren de twaalf verdachten niet tot één organisatie. “De chatberichten leggen verschillende conflicten binnen het Antwerpse drugsmilieu bloot. De opdrachtgevers komen nadrukkelijk in beeld. Het gaat dan vaak om mensen die opgegroeid zijn in Antwerpen, maar die door hun criminele activiteiten een verblijfplaats hebben gekozen in het buitenland”, zegt woordvoerder Kristof Aerts.

Verschillende belangrijke drugscriminelen houden zich allang schuil in Dubai of Marokko.

Een van die conflicten waarover op Sky druk werd gechat, speelde zich vorig jaar in augustus af in Deurne-Noord. De oorzaak van dat geweld werd toen toegeschreven aan Mohamed C., bijgenaamd de Algerijn. Hij zou een partij van 200 tot 300 kilo cocaïne hebben gestolen. Dat pikte de concurrerende bende van Kadour B. en El B. niet. Mohamed C. ontsnapte nipt aan een ontvoering en sloeg dan terug met granaten. C. bediende zich op het Sky-netwerk van de bijnaam ‘Brasil’, van waaruit veel cocaïne naar Antwerpen wordt verscheept.

Vluchtauto

‘Brasil werd gisteren niet opgepakt wegens niet in het land. Wel werden verschillende andere verdachten gearresteerd of opnieuw ondervraagd. Een van hen is de Nederlander Meraldo P. Hij zat al in de gevangenis voor zijn betrokkenheid bij een aanslag op het Pasta House op de Turnhoutsebaan in Deurne. Meraldo P. is ook de man die met een gewapend commando binnenviel bij een havenarbeider in Merksem en hem een Sky-telefoon in zijn handen duwde. Daarop zou de dokwerker instructies krijgen voor een drugsuithaling.

Een andere reeks aanslagen heeft betrekking op de familie B., eveneens uit Deurne. Begin juni 2020 ontplofte een handgranaat aan hun woning, enkele dagen later werd de deur van de danszaal van een familielid met een granaat opgeblazen. Ook voor die aanslagen zijn eerder twee mannen uit Borsbeek opgepakt op basis van camerabeelden van een vluchtauto. Die bewijzen worden nu aangevuld met informatie uit de operatie Sky.

Bij de verdachten is één minderjarige. Hij is ter beschikking gesteld van de jeugdrechter. De elf andere verdachten zijn allemaal mannen tussen 19 en 41 jaar. Tijdens de actie werden ook vijf Sky-cryptofoons aangetroffen.