Twitter blokkeert account van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken na tweet over Antwerpse voorzitter Vooruit

Twitter heeft het account van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken vergrendeld. Dat gebeurde nadat hij Stef Vonk, de voorzitter van Vooruit in het district Antwerpen, ervan had beschuldigd zijn huis te decoreren “met posters van massamoordenaars zoals Stalin en andere communistische propaganda”. Van Grieken spreekt van “schandalige censuur” en is niet van plan het bericht in kwestie te verwijderen.

Bron: BELGA

Tom Van Grieken deelde daarbij een selfie van Stef Vonk, waarop te zien is dat hij een tekening van Jozef Stalin heeft hangen op zijn toilet. “Is dit die ‘nieuwe beweging’ #Vooruit?”, klonk het schamper in het bijschrift.

 ©  RR

Nadat de Vooruit-politicus zijn volgers op Twitter deze week vroeg om goede raad bij de speurtocht naar een goede nieuwe profielfoto, deelde Van Grieken de bewuste video opnieuw. “Hij koketteert blijkbaar graag met verwerpelijke posters van communistische massamoordenaars”, aldus Van Grieken aan onze redactie. “Dus suggereerde ik dat hij die beelden zou gebruiken. Ik vermoed dat hij me daarop gerapporteerd heeft bij Twitter, dat me vervolgens geblokkeerd heeft voor ‘het plaatsen van privémateriaal van een persoon uit een land met erkende wetgeving over het recht op privacy’.”

“Ver gekomen als ik dat niet mag”

Van Grieken zou weer toegang kunnen krijgen tot zijn account als hij de bewuste tweet verwijdert, maar is dat naar eigen zeggen niet van plan. “Als ik als voorzitter van de grootste partij van het land zoiets niet zou mogen aankaarten, is het ver gekomen. Ik word hier gewoon de mond gesnoerd door een Amerikaanse multinational. Dat Twitter een privébedrijf is? Dat klopt, maar dan wel een dat een monopolie heeft.”

De Vlaams Belang-voorzitter kan ook weer toegang krijgen tot zijn account door een beroepsprocedure te doorlopen. “Daarin moet ik uitleggen wat ik gedaan heb. Dat is gebeurd, en ik wacht nu op antwoord. Maar naar verluidt kan dat wel enkele dagen duren.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Schijt aan dictators”

“Je eert despoten niet door ze in je wc te hangen. Ik heb letterlijk het schijt aan dictators. Tom wist dat goed genoeg. Ik heb niet gevraagd om zijn account te schorsen, maar fijn dat Twitter actief optreedt tegen misinformatie”, reageert Antwerps Vooruit-voorzitter Stef Vonk op Twitter.

“De video is ook al oud”, zegt Stef Vonk. “Mijn wc werd behangen door mijn zus met allemaal oude propaganda-posters voor mijn verjaardag. Heb erna nog gesproken met vrienden wiens ouders gevlucht zijn uit de Sovjet-Unie wat zij ervan vonden. Zij deelden de mening dat een wc geen plek voor verering is en begrepen de boodschap. Ik had ook nooit verwacht dat een partijvoorzitter mijn wc-selfies zou opslaan, bijhouden en om deze zoveel maand zou herposten.” (jvh)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER