Geen tegenkandidaten voor Rik Van de Walle bij rectorverkiezing UGent

Rector Rik Van de Walle en vicerector Mieke Van Herreweghe gaan voor een tweede termijn. ©  ID/ Lieven Van Assche

Gent -

Rector Rik Van de Walle (50) en vicerector Mieke Van Herreweghe (56) zijn de enige kandidaten om de komende vier academiejaren de Universiteit Gent te leiden. Tegenkandidaten konden zich melden tot donderdag, maar er is niemand opgestaan.

Max Dedulle

Op 30 september eindigt het huidige mandaat van Van de Walle en Van Herreweghe, die de UGent sinds 1 oktober 2017 leiden. Op 7 en 8 april kregen tegenkandidaten de kans om zich aan te melden, maar dat is niet gebeurd. Hoewel er geen tegenkandidaten zijn, is de overwinning nog niet binnen voor het duo.

Van 10 tot 13 april kunnen er bezwaren worden ingediend en op 4 en 5 mei vindt de eerste stemronde plaats. Ruim 50.000 medewerkers en studenten van de Universiteit kunnen hun stem uitbrengen. Die eerste stemronde kan volstaan indien Van de Walle en Van Herreweghe een meerderheid hebben in drie kiezersgroepen, waaronder de professoren. Anders volgt een tweede ronde.

Vertrouwen en verantwoordelijkheid

Als ze de universiteit ook de komende jaren mogen leiden, willen Van de Walle en Van Herreweghe nog meer inzetten op het welzijn van medewerkers en studenten. Ook een efficiëntere administratie en een verdere uitbouw van het UZ Gent staan op het prioriteitenlijstje. “Daarnaast willen we consolideren wat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd”, zegt rector Van de Walle. “We zetten bijvoorbeeld stevig in op een cultuur van vertrouwen en verantwoordelijkheid. Zo stapten we radicaal af van het evalueren van academisch personeel op basis van aantallen. Wat een onderzoeker realiseert binnen het vakgebied, is veel belangrijker en niet altijd af te leiden uit bijvoorbeeld het aantal publicaties.”

Ook voor het rectorenduo stond het afgelopen jaar in het teken van de coronacrisis. “Dat ik mijn medewerkers en de studenten moest vragen om niet meer naar de unief te komen, had ik me nooit kunnen inbeelden”, zegt Van de Walle. “Dat is natuurlijk het allerlaatste wat je wil doen, maar we hadden geen keuze. Ik ben trots op hoe de universiteit deze periode doorkomt. We zullen er bovendien uit leren. Onderwijs op afstand heeft zeker zijn waarde, maar het zal de fysieke lessen nooit kunnen vervangen. Studenten gaan niet alleen naar de les voor het onderwijs, maar ook omdat het een sociale activiteit is. Dat werd het afgelopen jaar duidelijker dan ooit.”

Procedure gewijzigd

De kans lijkt klein dat de rectorverkiezingen deze keer even lang zullen aanslepen als in 2017. Toen waren maar liefst negen stemrondes nodig voordat een kandiderend duo de vereiste tweederdemeerderheid behaalde. Sindsdien is de procedure gewijzigd, om ingewikkelde situaties zoals bij de vorige verkiezingen te voorkomen.

LEES OOK. Nooit meer negen stemronden voor rectorverkiezing in Gent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen