Iran laat Zuid-Koreaanse olietanker en kapitein na drie maanden vrij

Iran heeft een Zuid-Koreaanse olietanker vrijgegeven, nadat die meer dan drie maanden vastgehouden werd door de Islamitische Republiek wegens een conflict over miljarden dollars die door Seoul geblokkeerd werden. De vrijlating van het schip en zijn kapitein valt samen met het opstarten van officieuze gesprekken met Iran over een eventuele herlancering van de nucleaire deal. 

Op de website MarinTraffic.com was vanmorgen te zien hoe de MT Hankuk Chemi de haven van Bandar Abbas in alle vroegte verlaat. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bevestigd dat Iran de tanker en diens kapitein bevrijdt zijn, nadat ze sinds januari door Iran werden vastgehouden.

De olietanker vaarde op 4 januari van Saoedi-Arabië naar de Verenigde Arabische Emiraten toen verschillende kleine militaire schepen van de Revolutionaire Garde, een Iraans eliteleger, het schip omsingelden en dwongen om koers te zetten naar Iran. Volgens de officiële communicatie van Teheran omdat het schip het water in de Straat van Hormuz vervuilde. Algemeen wordt echter aangenomen dat het een manier was om Seoul onder druk te zetten om miljarden aan bevroren tegoeden vrij te geven. De Iraanse overheid kreeg namelijk geen toegang tot haar olie-inkomsten die op Zuid-Koreaanse rekeningen stonden, in het kader van Amerikaanse economische sancties op Iran. Het zou gaan om een bedrag tussen de 7 en de 10 miljard dollar. 

De Zuid-Koreaanse olietanker wordt geëscorteerd naar Iran door schepen van de Iraanse Revolutionaire Garde op 4 januari 2021 (Tasnim News Agency via AP, File)

Dooi

De 20-koppige bemanning van het schip werd in februari al vrijgelaten. De kapitein, 12 bemanningsleden die cruciaal waren voor het onderhoud, en het schip werden echter vastgehouden en Iran eiste om de bevroren rekeningen vrij te geven. Volgens Al Jazeera zouden er afspraken gemaakt zijn om tenminste een deel van het geld te deblokkeren. Iran probeert al enkele maanden om Covid-19-vaccins te kopen met het geld van Covax, het VN-initiatief om goedkope vaccins aan minder welvarende landen te leveren. 

Er is ook sprake van een zekere toenadering, nu verschillende wereldmachten in Wenen gesprekken voeren met Iran om de nucleaire deal nieuw leven in te blazen. Dat akkoord, waarbij economische sancties afgebouwd werden in ruil voor het stopzetten van het Iraanse atoomprogramma, hebben de VS eenzijdig verlaten tijdens de regering van voormalig president Donald Trump. 

Meer