Britse prins Philip overleden op 99-jarige leeftijd

De Britse prins Philip is overleden op 99-jarige leeftijd. Dat meldt het Britse koningshuis. De echtgenoot van koningin Elizabeth II stierf vrijdagochtend “vredevol” in Windsor Palace.

jvh

PORTRET. De man die zich heel zijn leven wegcijferde voor koningin Elizabeth

“Het is met diepe droefenis dat Hare Majesteit De Koningin de dood van haar geliefde echtgenoot, Zijne Koninklijke Hoogheid De Prins Philip, Hertog van Edinburgh heeft aangekondigd”, klinkt het in een persbericht. “Zijne Koninklijke Hoogheid overleed vanochtend vredevol in Windsor Palace.”

Prins Philip leed al langer aan gezondheidsproblemen. Op 16 februari werd Philip nog opgenomen in een privéziekenhuis in Londen, nadat hij onwel was geworden. Volgens Buckingham Palace ging het om een “niet-coronagerelateerde infectie”. Hij onderging in een ander hospitaal ook “succesvol” een interventie voor een reeds eerder bestaand probleem aan het hart.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van koninklijken bloede

Philip werd op 10 juni 1921 op het eiland Korfoe geboren als prins Filips van Griekenland en Denemarken, zoon van prins Andreas van Griekenland en prinses Alice van Battenberg. Als lid van het Huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg was hij prins van zowel Griekenland als Denemarken. Een jaar na zijn geboorte werd zijn oom, koning Constantijn I, gedwongen om troonsafstand te doen. De nieuwe Griekse militaire regering verbande de familie, en de ouders van Philip vestigden zich daarop in Frankrijk.

Philip liep eerst school in Frankrijk, daarna in het Verenigd Koninkrijk. Hij verbleef er afwisselend bij zijn grootmoeder Victoria – die haar naam veranderde van Battenberg naar Mountbatten – op Kensington Palace, en bij zijn oom George Mountbatten op Lynden Manor in Bray. Later studeerde hij ook in Duitsland en Schotland.

In 1939, op 18-jarige leeftijd, werd hij ingelijfd bij het Britse leger. Hij diende bij de marine tijdens de Tweede Wereldoorlog. In maart 1947 deed Philip afstand van zijn Griekse en Deense titels, en werd hij Brits staatsburger. Hij nam daarbij de naam Mountbatten aan.

 ©  AP

De man achter de Queen

Op 20 november 1947 stapten Philip en de 21-jarige Britse prinses Elizabeth in het huwelijksbootje. Ze kenden elkaar al sinds 1934, en bleven altijd corresponderen. Philip kreeg daarbij de titel van hertog van Edinburgh, graaf van Merioneth en baron Greenwich. Toen Elizabeth in 1952 koningin werd, eindigde ook de actieve dienst van Philip in het leger. Het echtpaar kreeg vier kinderen: Charles, Anne, Andrew en Edward.

Van 1956 tot 1957 reisde Philip, zonder de Queen, de wereld rond op het ‘Royal Yacht Britannia’. Tijdens die periode opende hij onder meer de Olympische Spelen in Melbourne in 1956, en vaarde hij naar Antarctica. In 1957 kreeg hij de titel Britse prins.

 ©  AP

Uit het voetlicht

Het laatste officiële optreden van de prins dateerde van de zomer van 2017, toen hij aangaf “met pensioen” te willen gaan. Philip heeft volgens Buckingham Palace sinds Elizabeth koningin werd meer dan 22.000 officiële bijeenkomsten bijgewoond, 637 officiële soloreizen overzee gemaakt, meer dan 5.000 toespraken gehouden en veertien boeken geschreven. Hij was ook voorzitter, beschermheer of lid van 785 organisaties.

In 2017 waren hij en Elizabeth zeventig jaar getrouwd, en zo waren ze het eerste paar uit de koninklijke familie die dat ooit bereikten. Philip is ook de langstlevende man in de Britse geschiedenis van het vorstenhuis en de derde langst levende na prinses Alice en zijn schoonmoeder Elizabeth.

 ©  ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER