©  Anadolu Agency

Vijf dingen die u moet weten over de Ronde van Turkije, waar Philipsen moet zorgen voor Belgische ritzege

Vanaf zondag wordt acht dagen lang in Turkije de Presidential Cycling Tour of Turkey gereden. Geen World Tour meer en amper grote namen aan de start, maar door het wegvallen van Parijs-Roubaix en de rentree van Fabio Jakobsen toch meer dan de moeite om te volgen. Wat u moet weten over deze Turkse rittenkoers.

Werner Bourlez,

 ©  Pim Ras fotografie

Wat kan mirakelman Fabio Jakobsen al?

Welgeteld 250 dagen na zijn zware crash in de Ronde van Polen maakt Fabio Jakobsen zondag zijn terugkeer in het peloton. En dat is een klein mirakel. De Nederlander maakte op die bewuste 5 augustus vorig jaar een doodsmak in Katowice nadat hij in een massasprint door landgenoot Dylan Groenewegen de nadarhekken werd ingeduwd. Hij vloog erover en knalde tegen een UCI-jurylid en de aankomstboog. De gevolgen waren groot: een hersenkneuzing, scheurtjes in de schedel, een gebroken neus, een gebroken en gescheurd gehemelte, tien tanden kwijt, een deel van de boven- en onderkaak weg, talloze snijwonden in het gezicht, een ingesneden oorschelp, een gebroken duim, gekneusde schouder, gekneusde longen en een geraakte zenuw van de stemband. Jakobsen zweefde enkele dagen tussen leven en dood maar overleefde.

Na een paar operaties en revalidaties is hij nu fit bevonden om weer te koersen. Deceuninck-Quick-Step selecteerde een heel team om hem bij te staan. Met sprinters Mark Cavendish en Alvaro Hodeg, lead-out Shane Archbold en superluitenanten Iljo Keisse en Stijn Steels. Vraag is of Jakobsen al voluit zal kunnen meespurten, maar zijn ploegmaats zullen er in ieder geval alles aan doen.

LEES OOK. Fabio Jakobsen: “Ook al ben ik een beetje bang, toch ben ik blij om opnieuw te kunnen koersen”

 ©  Anadolu Agency

Veel kansen voor sprinters en één zware bergrit

Vier tot zes kansen krijgen de sprinters in Turkije. In de derde, vierde en zevende rit zal er zo goed als zeker gespurt worden. In rit één, twee en acht maken aanvallers een kans maar is een sprint niet onbestaande. Dat is het wel in rit vijf, de enige rit met een aankomst bergop. In die koninginnenrit wordt de eindwinst bepaald met twee zware klimmen. De slotklim, de Gogubeli, is 11,5 km, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%. In het slot liggen er stukken tot 15%.

De openingsrit zondag wordt op een parcours van 36,5 km gereden. Vijf rondjes met telkens een klim van tweede categorie. Er wordt voor de renners jammer genoeg slecht weer voorspeld: twee graden en neerslag. Er is zelfs kans op lichte sneeuwval. De dagen erna zouden de temperaturen stijgen en wordt er ook meer richting kust getrokken.

In 2019 won, Felix Grossschartner. ©  BELGAIMAGE

Geen toppers, wel een Zwift-specialist

In 2017 werd de Turkse rittenkoers in de World Tour opgenomen, maar sinds dit jaar is het opnieuw een Pro-koers (vorig seizoen werd de wedstrijd afgelast door het coronavirus). Slechts drie ploegen uit de WorldTour staan aan de start. Naast Deceuninck-Quick-Step zijn dat Astana en Israel Start-Up Nation. Een grote topfavoriet voor de eindzege is er niet. Er zullen wel wat verrassende namen opduiken, voor de rest is het uitkijken naar renners als Merhawi Kudus, Giovanni Visconti, Javier Romo, Pierre Rolland en Rodrigo Contreras. Er doen maar liefst acht continentale ploegen mee. Een van die nieuwe namen zou wel eens Jay Vine kunnen zijn. De Australiër, vorig jaar vijfde in de Herald Sun Tour, kreeg een contract bij Alpecin-Fenix na het winnen van een Zwift-wedstrijd.

 ©  Foto Marc Van Hecke

Jasper Philipsen moet voor Belgische zege(s) zorgen

Van Belgische zijde is het uitkijken naar Jasper Philipsen. De aanwinst van Alpecin-Fenix kwam dit seizoen traag op gang maar met winst in de Scheldeprijs woensdag pakte hij wel een flinke prijs. Nu de conditie goed is, wil hij die ook verzilveren in Turkije. In de sprint is de tegenstand ook niet zo groot. Er is Jakobsen (of zijn ploegmaats Cavendish en Hodeg) en ook André Greipel, Pierre Barbier, Luca Mozzato en het Noorse duo Kristoffer Halvorsen en Rasmus Tiller. Maar die zijn allemaal minder dan een sterke Philipsen, die in de voorbereiding voor de spurt wordt bijgestaan door onder meer Lionel Taminiaux, Sasha Modolo en Alexander Krieger.

Ook Bingoal-Pauwels Sauzen-WB komt aan de start, met onder meer Sean De Bie.

LEES OOK. Na zege in Scheldeprijs, what’s next voor Philipsen? “Niemand rijdt zo snel de Paterberg op”

Mustafa Sayar. ©  Tim De Waele

Stoute Turk mag weer deelnemen

Het is dus koffiedik kijken wie de eindwinst zal pakken, maar dat is altijd zo geweest. Toch staan met Adam Yates (2014), Diego Ulissi (2017) en Felix Grossschartner (2019) enkele mooie namen op de erelijst. Maar helaas ook zware dopingzondaars. In 2012 en 2013 werden de winnaars later uit de uitslag geschrapt. Die eer was weggelegd voor de Bulgaar Ivaïlo Gabrovski en de Turk Mustafa Sayar. De wenkbrauwen werden twee keer gefronst toen zij, als lid van het Turkse Konya Torku Sekerspor, telkens de macht grepen in de koninginnenrit en gevestigde waarden achter zich lieten. Gabrovski (die ook al won in een minder sterk bezette editie in 2007) werd betrapt op epo en reed na zijn schorsing enkel nog twee maanden in Chinese dienst. Ook bij Sayar werden sporen van epo aangetroffen. Na zijn tweejarige schorsing nam hij de draad weer op. Eerst in China, daarna weer in Turkije, waar hij nog steeds rijdt voor het continentale Salcano Sakarya… en zondag weer aan de start staat in de ronde van zijn land. Hij was er trouwens al weer bij in 2016, 2018 en 2019. Zonder spraakmakende prestaties dit keer.

De ritten worden vanaf maandag uitgezonden op Eurosport. De openingsrit is alleen te volgen op Eurosport Player. De aankomst is telkens voorzien tussen 13.30 uur en 14 uur Belgische tijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer