Acht appartementen zwaar beschadigd bij brand in centrum van Opwijk, geen slachtoffers

© Het Nieuwsblad/ZVBW

In Opwijk (Vlaams-Brabant) heeft vrijdagmiddag een zware brand gewoed. Een appartement aan de Kloosterstraat vatte vuur en de vlammen sloegen onmiddellijk over naar andere, aanpalende, gebouwen, zo zegt de brandweer Vlaams-Brabant-West. Er zijn geen slachtoffers maar de schade is erg groot. Zeker acht appartementen zijn onbewoonbaar.

tg, ego
Bron: BELGA

Op beelden die de brandweer zelf maakte, is te zien hoe vlammen uit de daken van verschillende gebouwen slaan.

Verschillende mensen moesten letterlijk lopen voor hun leven. Onder hen ook een hoogzwangere vrouw, maar zij stelt het goed.

Het vuur ontstond vrijdagmiddag in de Kloosterstraat in Opwijk, pal in het centrum. De oorzaak is nog niet bekend. Maar er zouden dakwerken aan de gang geweest zijn, getuigt een buurtbewoner.

“De oproep is rond 14.40 u. binnengekomen bij de noodcentrale. Er zijn veel middelen ter plaatse gestuurd omdat het onmiddellijk duidelijk was dat het om een zeer grote brand ging”, zegt Alain Habils van de brandweer.

“Het vuur is wellicht ontstaan op de bovenverdieping of het dak van één van de appartementen”, zegt burgemeester Inez De Coninck (N-VA). Daarop verspreidde het vuur zich razendsnel naar nabijgelegen gebouwen. Dat zorgde ook voor grote rookontwikkeling in het centrum. Vandaar dat werd gevraagd om deuren en ramen dicht te houden.

Het gebouwencomplex, aan jeugdhuis Nijdrop, bestaat uit een 30-tal appartementen. Die werden zo’n 15 jaar geleden gebouwd in een U-vorm en tellen telkens twee of drie verdiepingen.

Het gelijkvloers en de eerste verdiepingen van de getroffen panden zijn gevrijwaard gebleven. Daar kan wel waterschade zijn. Maar de bovenverdiepingen van verschillende gebouwen zijn zwaar beschadigd. Zeker acht flats zijn volgens de brandweer volledig uitgebrand en dus ook onbewoonbaar. Maar ook bewoners van andere flats zullen vermoedelijk tijdelijk elders moeten wonen. De gemeente voorziet in noodopvang.

“Het vuur is nu onder controle maar er wordt nog nageblust”, zei de brandweer rond 18 u. De uitgebrande gebouwen zijn intussen onderzocht maar nergens zijn er nog slachtoffers gevonden in het puin. Daar was even voor gevreesd.

“Het centrum van Opwijk blijft nog afgesloten. Alle mensen het gebouw zijn geëvacueerd en worden opgevangen in het vlakbij gelegen gemeenschapscentrum”, zegt burgemeester De Coninck.

Politie en gerecht starten nu een onderzoek. Het parket Halle-Vilvoorde stuurt alvast een branddeskundige ter plaatse. Het centrum blijft voorlopig nog afgesloten.

 ©  ego

 ©  cds

 ©  BELGA

 ©  ego

 ©  ego

 ©  BELGA

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen