Japan is bezorgd over recreatief gebruik marihuana in Verenigde Staten

Japan maakt zich in toenemende mate bezorgd over de uitbreiding van de legalisering van het recreatieve gebruik van marihuana in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een reactie van het Japanse ministerie van buitenlandse zaken op berichten over de legalisering van het recreatieve gebruik in de Amerikaanse staten New York en New Jersey.

Na de recente legalisering van het recreatief gebruik van marihuana in New York en New Jersey, heeft het Japanse ministerie van buitenlandse zaken daarover een duidelijke boodschap gestuurd naar onderdanen die in deze Amerikaanse staten wonen of er op bezoek zijn.

‘Japanse burgers mogen zich niet met marihuana inlaten’, gaf het consulaat-generaal van Japan in New York daarbij te kennen. ‘Ondanks de legalisering van marihuana in de twee Amerikaanse staten, kunnen Japanse onderdanen voor het telen of bezit van de drug onder de Japanse cannabis-wetgeving nog steeds worden gestraft.’

Canada

Dit is niet de eerste keer dat de Japanse overheid onderdanen in het buitenland heeft opgeroepen om de cannabiswet van hun thuisland in acht te nemen. Toen Canada drie jaar geleden het verbod op recreatieve marihuana ophief, lanceerde het consulaat-generaal van Japan in Vancouver een gelijkaardige waarschuwing.

Daarbij werden de Japanners gewaarschuwd voor handelingen die door de Japanse wet op de cannabisbestrijding strafbaar worden genoemd. Daarbij werd erop gewezen dat de wet ook in buitenland van toepassing is. Het bezit van marihuana kan in Japan een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar kosten. Op het telen van de plant staat een celstraf van maximaal zeven jaar.

Ambtenaren van het Japanse ministerie van buitenlandse zaken gaven echter toe dat de kans vrijwel nihil is dat Japanse staatsburgers voor het bezit van marihuana in de Amerikaanse staten zouden worden opgepakt.

‘Het zou echter niet onmogelijk zijn dat de Amerikaanse politie op verzoek van Japanse collega’s op zoek zou gaan naar Japanse drugssmokkelaars en op basis van de Japanse wetgeving een arrestatie zouden verrichten’, wordt er opgemerkt. ‘Het behoeft bovendien geen betoog dat Japanse burgers bij de terugkeer naar hun thuisland kunnen worden aangehouden wanneer er bij grenscontroles sporen van marihuana op hun lichaam of kleding zouden worden gevonden.’

‘Het is bovendien niet ondenkbaar dat Japanse onderdanen die zich in de Verenigde Staten met drugs inlaten, de toegelaten hoeveelheden overschrijden en dus toch gearresteerd en gestraft kunnen worden,’ waarschuwen de ambtenaren nog.

Compleet uit den boze

De Japanse overheid zou ook bezorgd zijn dat onderdanen in het buitenland verslaafd zouden kunnen raken en dat gedrag ook na de terugkeer naar hun thuisland verder zouden zetten.

In Japan is er geen enkel politiek momentum voor een eventuele legalisering van cannabis. Er heerst immers een stigma op het product, dat volgens de Japanners schadelijk is voor de geest en het lichaam. Druggebruik is in de Japanse maatschappij dan ook compleet uit den boze (‘dame zettai’).

De Japanse overheid is echter verontrust geraakt door een aantal recente arrestaties van jonge druggebruikers. Die feiten hebben het Japanse ministerie van Volksgezondheid aangezet een panel van deskundigen samen te roepen om eventuele herzieningen van de drugswetgeving te bespreken. Daarbij zouden de autoriteiten mogelijk extra ruimte krijgen om tegen het gebruik harder op te treden.

(lb)

Meer