Een portret van George Floyd dat gisteren werd getoond in de rechtbank.
Volledig scherm
Een portret van George Floyd dat gisteren werd getoond in de rechtbank. © via REUTERS

Lijkschouwer getuigt: Hardhandige arrestatie was meer dan wat hart van George Floyd aankon

In de Amerikaanse stad Minneapolis is vandaag de tiende dag van het proces tegen Derek Chauvin gestart. Chauvin, een ex-politieagent, wordt aangeklaagd voor de moord op George Floyd. Die zwarte man overleed nadat Chauvin tijdens zijn arrestatie negen minuten lang een knie in zijn nek drukte. 

19 reacties

  • ivan de ridder

    3 jaar geleden
    De bodycam beelden tonen dat de agenten initieel de juiste acties ondernamen. Floyd was van streek en werkte tegen tijdens zijn aanhouding. Ze probeerden hem bij aanvang met woorden te kalmeren. Toen dit niet werkte besloten ze hem op een gecontroleerde manier in bedwang te houden. De essentie van deze zaak is het toepassen van een lethale techniek. Floyd had dit kunnen overleven indien ze hem op zijn ZIJ gedraaid hadden ipv met de knie op de nek te drukken. Dood door asphyxie. RIP
  • Kees Huls

    3 jaar geleden
    John Stahl, dat mag best gezegd worden maar dan nog is het niet goed te praten om iemand die geboeid is en dus absoluut niet dreigt te vermoorden door op zijn nek te gaan knielen. Is het gebruikelijke racisme in de VS, maar helaas ook niet ongebruikelijk hier.
  • John Stahl

    3 jaar geleden
    Hij was een drugsverslaafde misdadiger die bij een van zijn overvallen, een zwangere vrouw onder shot hield. Op het moment van zijn arrestatie was hij onder invloed van minstens 3 drugs. Of mag dit niet gezegd worden?
  • Mario Van Berendrecht

    3 jaar geleden
    Hopelijk worden er zeer lange gevangenisstraffen uitgesproken voor die gewapende bende in uniform en dan speciaal voor de agenten die passief toekeken hoe Chauvin de voorbedachte moord voltrok.
  • Peter De Grote

    3 jaar geleden
    Ook hier (weer) eenzijdige verslaggeving. Volg het proces op YouTube: het is heus niet zo zwart-wit en totaal geen uitgemaakte zaak. Maar ik maak me geen illusies wat betreft het publiceren van deze kritiek. HLN maakt net zogoed deel uit van de gepolitiseerde main-stream media. Objectief is men al lang niet meer. PS: Chauvin zal als een vrij man de rechtzaal buitenwandelen, en terecht.