Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

MR pleit voor evenwicht in de versoepelingen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez.Beeld BELGA

Volgende week woensdag komt het Overlegcomité samen over de heropening van de scholen. Regeringspartij MR pleit alvast voor een evenwicht in de versoepelingen, met oog voor de horeca en de kappers.

Normaal gaan we voor een volledige heropening van de scholen op 19 april. Afgaande op het aantal besmettingen vreest regeringspartij MR echter dat de geplande versoepelingen – met naast de scholen ook de heropening van de horeca op 1 mei en van de contactberoepen op 26 april –  niet volledig door kunnen gaan. Partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez pleit dan ook voor een evenwicht tussen economie, gezondheid en mentaal welzijn.

Het is belangrijk dat de motivatie om de maatregelen te volgen behouden blijft, stelt Bouchez. Daarom moet er zo snel mogelijk versoepeld worden waar mogelijk. Zo vraagt hij dat er tegen 1 mei een buitenplan komt, zodat op z’n minst de terrassen van de horeca weer open kunnen. “De heropening van de horeca op 1 mei was van in het begin het doel”, klinkt het. “We moeten er alles aan doen om die deadline te halen.” 

Bouchez pleit ervoor om veel meer te testen op concerten, sportevenementen en in restaurants. Zo lijken mensen op Facebook zich weer te organiseren voor een nieuw La Boum-evenement in Ter Kamerenbos, dat de vorige keer tot rellen heeft geleid met de politie. Volgens hem is dit soort samenkomsten een kans om een testevenement te organiseren. Ook steunt hij de beslissing van de KVS om vanaf 26 april opnieuw voorstellingen te gaan spelen.

Binnen de partij wordt ook de piste geopperd om de beperking van één knuffelcontact te versoepelen. Het zou het draagvlak voor de maatregelen vergroten, klinkt het. Of de Franstalige liberalen al die standpunten zullen doorduwen op het volgende Overlegcomité, komende woensdag, valt nog te bekijken. Twee weken geleden tikte premier Alexander De Croo Bouchez nog op de vingers omwille van zijn ‘deloyale’ houding in de regering.

De hamvraag, tot slot, blijft de heropening van de scholen na de paasvakantie. Hierover weigert Bouchez op voorhand een uitspraak te doen. De N-VA van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts lijkt tot hiertoe voor een volledige heropening te gaan. “Maar we gaan hier vooraf niet over speculeren”, zegt Weyts. “We zitten maandag samen met het onderwijsveld om de situatie te bespreken.”