Gemeenten moeten tegen zondag beslissen of ze Qvax-reservelijst gebruiken

 ©  BELGA

Bron: BELGA

De tests met Qvax, de centrale online reservelijst voor een coronavaccin, in Deinze en Roeselare zijn goed verlopen. De andere vaccinatiecentra in Vlaanderen hebben tot zondag de tijd om aan te geven of ze vanaf volgende week ook die lijst willen gebruiken of dat ze op hun eigen reservelijst blijven vertrouwen. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag gezegd.

De opstart van de centrale reservelijst leidde eerder deze week tot een stormloop en tot lange wachttijden op de Qvax-website. Nochtans maken in Vlaanderen momenteel alleen de vaccinatiecentra van Deinze en Roeselare gebruik van de lijst. Ze consulteren die als mensen niet zijn komen opdagen voor een prikje, zodat ze de dosis aan iemand vanop de reservelijst kunnen aanbieden.

“De tests zijn positief uitgedraaid”, zei Dirk Dewolf, de topman van het Agentschap Zorg en Gezondheid, tijdens een persconferentie. De evaluatie wordt aan alle Vlaamse vaccinatiecentra bezorgd, en zij hebben tot zondag de tijd om in te tekenen op Qvax. Maar ze kunnen ook beslissen om voort te werken met de reservelijst van inwoners die ze zelf al hebben aangelegd.

“Zondag moeten we weten wie meedoet met Qvax”, aldus Dewolf. “Voor diegene die instappen, is er maandag een training en dinsdag volgt dan de echte start.”

De lijst van vaccinatiecentra die overschakelen op de Qvax-reservelijst, zal beschikbaar zijn op de website laatjevaccineren.be.

Alle volwassenen die nog geen uitnodiging hebben gekregen voor vaccinatie, kunnen zich op Qvax.be op de reservelijst inschrijven. Ze moeten per week aanduiden wanneer ze beschikbaar zijn. Als het vaccinatiecentrum de lijst gebruikt en mensen oproept, gebeurt dat volgens prioriteit: eerst de oudste mensen, vervolgens mensen met onderliggende aandoeningen. Het is dus niet diegene die zich het eerst inschreef, die voorrang krijgt.

LEES OOK. “Vlaamse nieuws leek even op dat van Rusland”: hoe Marc Van Ranst en collega’s het coronadebat domineerden (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen