"Zoom-boom": hoe de webcam jonge vrouwen naar de plastisch chirurg jaagt

Plastisch chirurgen krijgen de laatste maanden opvallend veel jonge vrouwen over de vloer. Dokter Jan Vermeylen spreekt van een heuse “Zoom-boom”, naar analogie met de software om te videobellen. Want wat blijkt? Door te videobellen wordt jou voortdurend een digitale spiegel voorgehouden, die je met rimpels confronteert die er vaak niet eens zijn. “Dat heeft vooral te maken met je positie voor de laptop, waardoor de webcam een vertekend beeld geeft”, zegt dokter Vermeylen

Jan Vermeylen is al dertig jaar geneesheer-specialist in de “plastische heelkunde”, zoals dat heet. Over zijn ervaring in de plastische chirurgie heeft hij onlangs - letterlijk - een boekje open gedaan, getiteld “Fillers zijn killers”. In zijn boek waarschuwt Vermeylen voor de valkuilen van zijn vak, waaronder de fillers die gebruikt worden om rimpels weg te spuiten. 

Maar wat Vermeylen pas sinds het uitbreken van de coronapandemie opvalt, is de trend van jonge vrouwen die plots de weg vinden naar zijn praktijk in Turnhout. “Dat is een fenomeen van het laatste jaar”, zegt hij in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. 

Lage laptop

Wat is er nu aan de hand? “Door COVID-19 zijn mensen meer verplicht om van thuis uit te werken, met als gevolg dat we vaker voor de computer zitten te werken", te videobellen. "Heel vaak is dat voor een laptop, en dat geeft een niet al te flatterend zelfbeeld.” 

Door plots veel te moeten videobellen, worden mensen plots veel vaker dan voorheen geconfronteerd met hun uiterlijk. Door in die digitale spiegel te kijken, merken we plots allerhande storende dingen op in ons gezicht. 

“Ze zien meer rimpeltjes, meer uithangende wangen en hals.” Dat heeft vooral te maken met de positie, legt Vermeylen uit. “Meestal staat de laptop redelijk laag daardoor zie je via de webcam een vertekend beeld.”

10 procent

Door voortdurend dat vertekende beeld te zien, stappen mensen sneller naar de plastisch chirurg, merkt Vermeylen in zijn praktijk. “Ik durf gerust te zeggen dat 10 procent van de patiënten die nu voor aangezichtsbehandelingen langskomen dát vermelden als dé reden om een afspraak te maken.” 

Wat Vermeylen daarbij vooral opvalt: het zijn vooral jonge vrouwen die die stap zetten: vrouwen van 35 à 40 jaar, terwijl vroeger de vrouwen die voor aangezichts- en halsliftingen langskwamen halfweg de 50 waren. “Dus je ziet nu een shift in leeftijd.” 

Luister hier naar het gesprek met dokter Jan Vermeylen en luister eronder verder:

Hoek

Vaak moet Vermeylen die jonge vrouwen zeggen dat ze heus niet onder het mes moeten om hun huid strakker te laten trekken, want ze zien rimpels die er helemaal niet zijn. 

“Als je je hoofd gewoon rechtop houdt, in een hoek van 90 graden, hangt je hals meestal niet erg uit. Maar als je met een gebogen hoofd voor je laptop zit, in een hoek van 45 graden, zie je die hals wel uithangen. En dat is dan hetgene dat ze willen laten corrigeren.” 

Als je de huid zo strak zou trekken, krijg je je hoofd achteraf niet meer recht.
Dokter Jan Vermeylen

“Sommige vrouwen”, zo gaat Vermeylen verder, “willen dat de huid van hun hals volledig strak is, ook als hun hoofd licht gebogen is. Maar dat is natuurlijk onmogelijk. Want als je de huid zo strak zou trekken, krijg je je hoofd achteraf niet meer recht. Het zijn dus vaak irreële vragen die gesteld worden.” 

Aan vrouwen waar echt geen rimpeltje te bespeuren is, legt Vermeylen dan uit dat er echt niets te liften valt. “Er hangt een grote spiegel in mijn kantoor, waar ik dan toon wat de oorzaak is.”

Thuis met een masker

De plastisch chirurgen hadden eigenlijk verwacht dat de covidpandemie een flinke dip in de hun praktijk zou veroorzaken. Dat is enigszins gebeurd toen de praktijken verscheidene maanden gesloten werden, blikt Vermeylen terug. 

Maar de afgelopen tijd krijgen de plastisch chirurgen weer meer werk, van patiënten die van deze periode gebruik maken om bepaalde kleine behandelingen te laten uitvoeren. “Er wordt van deze periode geprofiteerd omdat het nu niet opvalt als je een poosje thuis zit met een masker na een ingreep aan het aangezicht.”

Meest gelezen