FOTO: Vaccinatiecentrum in Maasmechelen

Liveblog: 1 miljoen Vlamingen kregen al eerste prik met coronavaccin

1 miljoen Vlamingen kregen al minstens één prik met een coronavaccin. Een belangrijke kaap, want de druk op intensieve zorg blijft toenemen. Komende woensdag komt een nieuw Overlegcomité samen over de coronamaatregelen. Ze zullen vooruitblikken naar de (voorlopig) geplande versoepelingen, zoals de heropening van de horeca en de scholen.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

1 miljoen Vlamingen kregen al minstens één prik met coronavaccin

In Vlaanderen hebben al 1 miljoen mensen minstens één prik met een coronavaccin gekregen. Dat blijkt uit de nieuwe vaccinatiecijfers. Dat is zo'n vijfde van alle 18-plussers in Vlaanderen. 

In Brussel hebben intussen ruim 145.200 inwoners minstens één coronaprik gekregen, in Wallonië 575.600 in in de Duitstalige regio 12.600. Voor het hele land komt dat samen op zo'n 1,78 miljoen mensen. 

Morgen zijn voor het eerst ook een aantal Vlaamse vaccinatiecentra op zondag actief. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zei gisteren dat de paasvakantie "absoluut geen vakantie" geweest zal zijn voor de vaccinatiecampagne in Vlaanderen. "Er zullen deze paasperiode meer dan 600.000 vaccins gezet worden", zei hij. Het grootste deel daarvan, 358.140, wordt komende week verwacht. 

In de eerste week na de paasvakantie, de week van 19 april, zal het aantal inentingen wel lager liggen: naar verwachting 228.974 dosissen zullen dan toegediend kunnen worden. Maar nadien zou het aantal vaccinaties opnieuw moeten stijgen.

In de week  van 19 april zal voor het eerst ook het vaccin van Johnson & Johnson, waarvan maar één dosis nodig is, toegediend worden. Die zullen prioritair ingezet worden voor thuisvaccinatie, dus voor mensen die niet in staat zijn om zelf naar een vaccinatiecentrum te gaan. De eerste levering zal normaal 20.800 dosissen omvatten.

Bekijk hier een toelichting die Dirk Ramaekers, het hoofd van de vaccinatietaskforce, vandaag gaf tijdens een online vragensessie:

Videospeler inladen...

U kan nog meer vaccinatiecijfers bekijken in het dashboard van Sciensano in de slider met grafieken bovenaan deze liveblog.

Aantal nieuwe ziekenhuisopnames blijft dalen, druk op intensieve zorg blijft wel toenemen

  • Van 3 tot en met 9 april werden elke dag gemiddeld 250 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een daling met 9 procent in vergelijking met de week voordien.
  • Gisteren, vrijdag 9 april, meldden de ziekenhuizen 275 opnames. 267 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
  • In totaal lagen gisteren 3.116 covidpatiënten in het ziekenhuis. 
  • 925 (+14 tegenover de dag ervoor) covidpatiënten liggen op intensieve zorg, 523 (+8) hebben beademing nodig. 
  • In de week van 31 maart tot en met 6 april overleden elke dag gemiddeld 41 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 47 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 23.390.
  • Tussen 31 maart en 6 april werden per dag gemiddeld 3.594 nieuwe besmettingen bevestigd, 24 procent minder dan de week ervoor. Maar hier moeten we wel rekening houden dat de voorbije week Pasen en Paasmaandag plaatsvonden, en dan gaan mensen minder snel naar de dokter voor een test. Sinds de uitbraak van het virus werden al 917.917 besmettingen in ons land geregistreerd.
  • Er wordt intussen iets minder getest. Tussen 31 maart en 6 april werden dagelijks gemiddeld 59.300 tests afgenomen. Dat is 27 procent minder dan de week ervoor, al kan er hier ook een invloed zijn door Pasen en Paasmaandag.
  • De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedraagt 8,2 procent. Dat betekent dat 8 op de 100 van de afgenomen testen positief was en dat er veel virus in omloop is. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
  • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,96. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld iets minder dan 1 andere persoon besmet. De R-waarde is onder 1 gedaald, dat betekent dat de epidemie krimpt.

Pfizer levert vanaf eind mei wekelijks ruim half miljoen vaccindosissen

Ons land zal vanaf de week van 31 mei wekelijks ruim 560.000 dosissen van het vaccin van Pfizer en BioNTech ontvangen. Dat zegt de Taskforce Vaccinatiestrategie. Het gaat om een verdubbeling van het aantal dosissen dat in de komende weken geleverd wordt.

Pfizer gaf aan de Belgische overheid een gedetailleerde planning van het aantal leveringen tot het einde van juni. In de komende drie weken komen er telkens iets minder dan 270.000 dosissen aan. Vanaf de eerste week van mei daalt dat aantal licht tot zo'n 244.000, maar vanaf 31 mei verdubbelt het aantal naar ruim 560.000 dosissen.

De drie andere vaccinproducenten - Moderna, AstraZeneca en Johnson & Johnson - hebben voor de komende drie weken aantallen doorgegeven. In totaal zullen er volgende week 385.530 vaccins geleverd worden. Vooral door een stijging van het aantal AstraZeneca-dosissen, loopt dat in de week van 26 april op naar 625.500 vaccins.

Dirk Ramaekers, hoofd van de vaccinatietaskforce geeft hieronder een toelichting bij het leveringsritme:

Videospeler inladen...

"Wie trombose wil voorkomen, moet zich net wél laten vaccineren"

Meldingen van een trombose na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin zijn uiterst zeldzaam, het risico op een trombose bij een COVID-19-infectie is daarentegen hoog. Dat heeft trombosespecialist Thomas Vanassche gezegd op het wekelijkse vragenuurtje van de taskforce vaccinatie. "Wie bezorgd is om een trombose, laat zich best vaccineren tegen COVID-19", raadt de professor aan.

De volledige presentatie van professor Vanassche is te bekijken in dit artikel:

Nog op zoek naar een zaal voor je trouwfeest? Snel zijn lijkt de boodschap

Uitbaters van feestzalen zien hun reservatielijsten stilaan vollopen. Een groot deel is geboekt voor de trouwers die vorig jaar hun feest al moesten uitstellen. En ook de reservaties voor volgend jaar lopen als een trein, zo blijkt. "Er zijn mensen die voor 2022 kiezen en zelfs al voor 2023. Iedereen volgt zijn buikgevoel."

Videospeler inladen...

125.000 hartjes in Londen voor evenveel slachtoffers van Covid in Verenigd Koninkrijk

Duizenden en duizenden hartjes, stuk voor stuk met de hand getekend, symboliseren de dodentol van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. De hartjes sieren een muur aan de oever van de Thames tegenover het Britse Parlement. De organisatie achter dit initiatief vraagt de politieke top om er een permanent gedenkteken van te maken.

Videospeler inladen...

Meer dan honderd mensen op de bon geslingerd in Parijs

In Parijs zijn vorige nacht meer dan 110 mensen beboet die aanwezig waren in een clandestien geopend restaurant. De organisator en de uitbater werden opgepakt, meldt de Parijse politie via Twitter.

De politie was uitgerukt voor geluidsoverlast, afkomstig, uit een restaurant. De aanwezigen werden de bon opgeslingerd voor het niet-respecteren van de COVID-maatregelen.

De kwestie van clandestiene restaurants leeft momenteel bij de zuiderburen. Een undercoverreportage van M6 over clandestiene luxueuze diners bracht de kwestie onder de aandacht. Een van de organisatoren zei in de reportage dat hij in de week in twee à drie restaurants gedineerd had, en daarbij ministers tegen het lijf gelopen was. De man, de bekende kunstverzamelaar Pierre-Jean Chalençon, kwam nadien terug op zijn woorden en zei dat hij een mopje wilde maken. Het gerecht plaatste Chalençon en kok Christophe Leroy vrijdag onder toezicht, maar dat werd opgeheven aan het eind van de dag.

Ontdek meer over die reportage in onderstaand artikel:

Politie legt lockdownfeestje stil in Mortsel

De politie van de zone Minos heeft rond 1 uur vannacht een lockdownfeestje stilgelegd in Mortsel.  De politie was er opgeroepen voor nachtlawaai, maar toen ze ter plaatse kwam, trof ze er 14 meerderjarige jongeren aan die een feestje aan het bouwen waren.  Alle aanwezigen mogen zich verwachten aan een boete.

Tot einde van het schooljaar extra autocars tijdens schoolspits

Tot het einde van het schooljaar worden er extra autocars ingezet om de bussen van De Lijn te ontlasten tijdens de schoolspits. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). Gemiddeld gaat het over 436 extra voertuigen 's ochtends en 436 extra voertuigen 's avonds - op woensdag 's ochtends en 's middags.

Ook de versterkingsritten bij het vervoer van leerlingen van het buitengewoon onderwijs worden verlengd tot het einde van het schooljaar. Door de coronaregels en de keuzes van een aantal scholen werden gemengde ritten in het buitengewoon onderwijs immers gesplitst, waardoor de vaak lange rijtijd nog langer werd. In totaal gaat het over 133 extra voertuigen.

Tot slot wordt de extra aandacht voor de hygiëne in de bussen van De Lijn verdergezet.

"De bovenstaande maatregelen, samen goed voor ongeveer 14 miljoen euro, garanderen dat in zeer moeilijke tijden iedereen toch op zo'n veilige mogelijke manier gebruik kan maken van het openbaar vervoer", zegt Peeters.

Olympisch Comité: "Nog geen beslissing over corona-vaccins"

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) bevestigt het bericht in de kranten van Mediahuis dat er een onderhoud heeft plaatsgevonden met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en premier Alexander De Croo (Open VLD). Daarin zou het BOIC "tevergeefs" hebben gepleit voor een ver­snelde vaccinatie van de olympiërs. De organisatie ontkent evenwel dat er al een beslissing is genomen.

"Het was een heel constructief en goed gesprek", zegt woordvoerder Matthias Van Baelen aan Belga. "Wij ontkennen ten stelligste dat er al een beslissing is genomen over vaccins voor de atleten. We hopen natuurlijk dat er op korte termijn duidelijkheid wordt geschapen want het belangrijkste is dat de atleten zich in alle rust kunnen voorbereiden op de Olympische Spelen."

Van Baelen bevestigt voorts dat het BOIC een mail heeft verstuurd naar de atleten. Volgens Mediahuis kregen ze daarin de boodschap dat ze zich konden inschrijven op de algemene reservelijst.

"Er is inderdaad een interne communicatie vanuit het BOIC verstuurd, maar die staat los van het onderhoud dat we hebben gehad", aldus nog Van Baelen.

Het BOIC is al langer vragende partij om zo'n 500 coronavaccins te verkrijgen. Dat aantal moet volstaan om de atleten van Team Belgium en hun entourage te beschermen.

Meest gelezen