Direct naar artikelinhoud
Stand van zakenCoronacijfers

Druk op intensieve zorg blijft toenemen, maar minder nieuwe ziekenhuisopnames

Druk op intensieve zorg blijft toenemen, maar minder nieuwe ziekenhuisopnames
Beeld BELGA

Tussen 2 en 9 april werden elke dag gemiddeld 250 mensen met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 9 procent op weekbasis. Maar ondanks die daling blijft de druk op de ziekenhuizen groot, met nu 925 patiënten op de afdelingen intensieve zorg.

Het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames daalde gisteren voor het eerst op weekniveau, en het lijkt erop dat we de piek van de derde golf achter ons hebben liggen. Op 2 april werden er gemiddeld 275 mensen per dag opgenomen.

Er liggen in totaal nu nog 3.116 mensen in het ziekenhuis, een stijging met 3 procent. Maar het is vooral op de afdelingen intensieve zorg dat de druk erg groot blijft. Daar zijn nu 925 bedden bezet, 15 procent meer. Het is al van eind november geleden dat die bezetting nog zo hoog was.

Gisteren trok Sciensano-viroloog Steven Van Gucht daarover al aan de alarmbel. Volgens hem zijn zo goed als alle 2.000 erkende IC-bedden nu ingenomen door Covid- én niet-Covid-patiënten. Mogelijk overschrijden we midden volgende week de drempel van 1.000 bezette Covid-bedden.

Overlijdens

De overlijdens nemen ondertussen wel nog toe, al was die toename volgens virologen verwacht. Dit cijfer komt altijd enkele weken later dan de andere, en is nog een gevolg van de verhoogde ziekenhuisopnames van de voorbije weken. Tussen dinsdag 30 maart en dinsdag 4 april stierven elke dag 41 mensen met Covid-19, een stijging van maar liefst 47 procent.

Besmettingen

In dezelfde periode zijn er per dag gemiddeld 3.594 besmettingen bijgekomen, een daling met 24 procent tegenover de week daarvoor.

In totaal raakten nu 917.917 mensen besmet met het coronavirus in ons land.

Het gemiddelde wordt echter vertekend door de extra feestdag van paasmaandag die nu in de vergelijkingsperiode zit. Dat is ook te zien aan de dagcijfers. Op maandag 5 april zijn slechts 1.570 besmettingen vastgesteld tegenover 6.147 de maandag ervoor. Reden is omdat er op paasmaandag veel minder getest is.

Testen

Ook het zevendaags gemiddelde van het aantal testen is daardoor gedaald tot 49.289 per dag, een daling met 27 procent.

De positiviteitsratio, het aandeel positieve testen, stijgt verder licht tot 8,21 procent, het hoogste tot begin december. Dat betekent dat van alle 100 testen er 8,21 positief zijn.

Vaccinaties

Intussen zijn er wel 1.677.523 inwoners minstens deels gevaccineerd, goed voor 14,6 procent van de bevolking. 605.395 mensen kregen ook al een tweede prik en zijn volledig beschermd. Bij hen gaat het om 5,27 procent van de bevolking.

In Vlaanderen kregen 962.133 inwoners al minstens een eerste spuitje, of 14,51 procent. 370.917 onder hen of 5,6 procent, zijn volledig beschermd.