Videospeler inladen...

BEKIJK - Ridders en prinsessen in de speelgoedwinkel, minder onschuldig dan het lijkt

In het Speelgoedmuseum in Mechelen loopt een expo over ridders en prinsessen, het museum toont hoe stereotiep fabrikanten ook vandaag nog altijd werken. Genderspecialiste Veerle Draulans (KUL) hekelt het traditionele beeld van jongens en meisjes dat via het speelgoed getoond wordt. 

Wie de prestigieuze expo “Kinderen van de renaissance” bezoekt in Mechelen zal daar ook een speelgoedharnas van Keizer Karel ontdekken, naast een portret van zijn zus Isabella die een pop vasthoudt. Kort gezegd: jongens werden klaargestoomd voor de actie, meisjes keken passief toe.

Goed 500 jaar later is er op speelgoedvlak nog niet zoveel veranderd. Dat blijkt in de expo “Ridders en prinsessen”, die nog tot juli loopt in het Mechelse Speelgoedmuseum. Wat zijn de hedendaagse genderrollen? Op die vraag wil het museum een antwoord bieden.

Eén vrouw in een volledig mannelijk gezelschap, dat is de excuustruus

Veerle Draulans, professor Genderstudies (KUL)

"Met alle speelgoedridders op een rij te zetten viel het op wat voor een mannelijke wereld het was", legt curator Bart Stroobants uit. "Historisch gezien moest je man zijn om ridder te worden, maar vandaag speelt dat niet meer. Speelgoedfabrikanten vinden daar maar moeilijk een antwoord op. Dat fascineerde ons. "

Dit jaar bracht Lego voor de tweede keer een vrouwelijke ridderfiguur op de markt, terwijl het eerste kasteel van de Deense fabrikant - het gele kasteel - al in 1978 werd ontworpen. Vrouwenfiguurtjes waren vooral goed als prinses in nood of waardin. Ook bij Playmobil ziet Stroobants dezelfde traditionele verhoudingen.

Genderspecialiste Veerle Draulans stelt dat dat niet onschuldig is: "Eén vrouw in een volledig mannelijk gezelschap, dat is de excuustruus. Daar maak je het verschil niet mee. Voor de beeldvorming is het zo belangrijk dat je een derde of zelfs de helft representatie hebt. Of je nu jongen of meisje bent, dat zou er niet toe mogen doen."

Bekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal", waarin professor Draulans een rondleiding krijgt van curator Bart Stroobants:

Videospeler inladen...

In het oorspronkelijke artikel stond dat Lego pas dit jaar voor het eerst een vrouwelijke ridder op de markt bracht, dat klopt niet. In de Legoset "King Leo's castle" uit 2000 draagt het karakter prinses Storm een harnas, daarmee is zij de eerste vrouwelijke ridder. Met dank aan een opmerkzame lezer, onze excuses voor de verwarring. 

Meest gelezen