Europese Commissie wil tot 1,8 miljard ‘opfrissingsvaccins’ bestellen die beschermen tegen mutaties

 ©  AFP

Bron: BELGA

De Europese Commissie wil tot 1,8 miljard coronavaccins bestellen die beschermen tegen mutaties van het virus. Ze zouden ook voor de inenting van minderjarigen dienen. De plannen zijn vrijdag voorgesteld aan de lidstaten, zo is vernomen bij bronnen bij de Europese Commissie.

Terwijl de lidstaten hun nationale campagnes voor de toediening van de eerste coronavaccins aan het uitvoeren zijn, werkt de Commissie aan de aanschaf van opfrissingsvaccins die mensen moeten beschermen tegen mogelijke varianten van het coronavirus waartegen de huidige vaccins niet opgewassen zouden zijn. De vaccins zouden ook ingezet worden voor de inenting van 70 tot 80 miljoen kinderen in de Europese Unie.

Concreet zou de Commissie denken aan de aankoop van 900 miljoen vaccins van de tweede generatie, met een optie op nog eens 900 miljoen doses. Er zou slechts met één producent een contract worden gesloten. “Wat geleverd wordt, moet alle nieuwe varianten kunnen dekken die kunnen voorkomen: eerder dan stocks van hetzelfde vaccin aan te leggen, moet de productie in de loop van de tijd steeds aangepast kunnen worden”, legt een bron bij de Commissie uit.

De Commissie wil de onderhandelingen snel starten. De eerste leveringen zouden al dit jaar moeten plaatsvinden en vervolgens verspreid worden over 2022 en 2023. De leveringen moeten maandelijks plaatsvinden en contractueel bindend zijn. Zo wil men een herhaling van de leveringsproblemen vermijden.

mRNA-technologie

Naar verluidt zou de Commissie als criterium willen hanteren dat de vaccins gebaseerd moeten zijn op de mRNA-technologie. Van dat type zijn er momenteel twee toegelaten op de Europese markt: de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Daar kan later nog het vaccin van Curevac bijkomen.

Daarnaast vraagt de Commissie dat de vaccins in Europa worden geproduceerd en dat er voldoende productiecapaciteit is. Zo komen Pfizer en BioNTech nog nadrukkelijker in beeld. De Duitse vaccinontwikkelaar en de Amerikaanse farmareus, met een belangrijke vestiging in Puurs, leverden de voorbije maanden de meeste doses aan de lidstaten, en klokvast.

De nieuwe onderhandelingen “zijn gebaseerd op de ervaring van de voorbije acht maanden, op de wijze waarop een solide contract wordt gesloten en een goede productiecapaciteit wordt verzekerd, want we weten dat daar het schoentje wringt”, verluidt bij de Commissie.

De Commissie heeft tot dusver voorcontracten gesloten met zes vaccinproducenten voor de aankoop van in totaal 2,6 miljard doses. De vaccins worden gereserveerd voor de lidstaten in functie van hun bevolkingsaantal. Het blijven wel de lidstaten die de vaccins aankopen. Tot nu toe zijn vier van de zes vaccins waarvoor een voorcontract is gesloten effectief toegelaten op de Europese markt.

LEES OOK. Onze buurlanden geven geen tweede prik van AstraZeneca-vaccin. Wat doen wij? (+)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen