Direct naar artikelinhoud
NieuwsBuitenland

Harry komt zonder Meghan Markle naar begrafenis van prins Philip

Meghan Markle en HarryBeeld AP

Prins Harry zal deze week afreizen naar Groot-Brittannië om komende zaterdag de begrafenis van zijn grootvader, prins Philip, bij te wonen. Dat meldt BBC. Zijn hoogzwangere vrouw, Meghan Markle, zal er niet bij zijn.

De begrafenis van prins Philip, die vrijdagochtend overleed op 99-jarige leeftijd in Windsor Castle, zal plaatsvinden op zaterdag 17 april, eveneens in Windsor, zo meldt Buckingham Palace. Het zal een ceremonie zijn die “in hoge mate de wensen van de hertog weerspiegelt”. Prins Philip heeft in principe recht op een staatsbegrafenis, maar had in zijn testament laten opnemen ‘al dat gedoe’ niet te willen. Ook met het oog op de coronamaatregelen werd er voor een kleine dienst gekozen. De Britse bevolking zal wel kunnen volgen, want de begrafenis wordt live uitgezonden op televisie.

De volledige gastenlijst zal donderdag worden vrijgegeven. Er zullen dertig mensen aanwezig zijn, onder wie prins Harry. Meghan Markle, die zwanger is, reist niet mee met haar man. Volgens Sky News zou ze er alles aan gedaan hebben om hem te kunnen vergezellen, maar werd de vlucht haar afgeraden door haar dokters. Het zal de eerste keer zijn dat Harry zijn familie terugziet sinds het koppel een stap terugzette uit de koninklijke familie, en het daaropvolgende beruchte interview met Oprah. 

Portret 

Prins Philip, meer dan 70 jaar de man naast de Britse koningin, maar zelf redelijk on-Engels

‘Het leven van prins Philip was een grabbelton vol mooie verhalen

Voor aanvang van de dienst zal om 15 uur een nationale stilte gehouden worden. De koninklijke familie vraagt mensen om geen bloemen achter te laten bij het koninklijk paleis wegens de coronamaatregelen. Vanmiddag werd al een eerste eerbetoon gehouden, in de vorm van saluutschoten. De ceremonie duurde in totaal veertig minuten, waarbij iedere minuut een saluutschot werd gegeven. Ook marineschepen deden mee aan het eerbetoon aan de prins, die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de Britse marine diende. 

Rouwperiode

In het Verenigd Koninkrijk is zaterdag een rouwperiode van acht dagen ingegaan. De Queen zelf zal in die periode geen publieke of private taken uitvoeren en ze zal ook geen toestemming moeten geven voor wetten die ‘koninklijke instemming’ vragen, melden de Britse media. Na de acht dagen vindt nog eens een periode van koninklijke rouw plaats van 30 dagen.

Aan alle overheidsgebouwen werd gevraagd om de vlaggen halfstok te hangen tot 08.00 uur de dag na de begrafenis. Gisteren om 18.00 uur luidde de klok van Westminster Abby elke 60 seconden en dat 99 keer, voor elk levensjaar van prins. En voor de Grand National, een prestigieuze paardenrace die in Liverpool plaatsvindt van 8 tot 10 april, worden twee minuten stilte gehouden te ere van de prins, die een erelid was van de Jockey Club.

Meer details over de begrafenis van prins Philip zullen donderdag bekendgemaakt worden. Het stappenplan voor het overlijden van de hertog, Operation Forth Bridge, ligt al enkele jaren vast, maar moet door de Covid-maatregelen bijgestuurd worden.