Direct naar artikelinhoud
NieuwsAntwerpen

Dode bij lockdownfeestje in Antwerpen: jongeman (21) valt uit hotelraam bij aankomst politie

Dode bij lockdownfeestje in Antwerpen: jongeman (21) valt uit hotelraam bij aankomst politie
Beeld Marc De Roeck

Een jongeman van 21 uit Deurne is zondagochtend in het Ibis in Antwerpen van vier hoog te pletter gestort toen hij door het raam kroop om zich te verbergen voor de politie. Die was naar het hotel afgezakt na klachten wegens lawaaioverlast.

, en

Het Antwerpse parket voert een onderzoek wegens onopzettelijke doding. Dat bevestigt woordvoerder Kristof Aerts. Hij spreekt over een tragisch ongeval dat niemand heeft gewild. De politie was naar het budgethotel geroepen na meerdere klachten over geluidsoverlast. Bij aankomst gisterochtend hoorde de patrouille meteen dat er een feestje aan de gang was. Volgens het driesterrenhotel had het personeel de luidruchtige gasten al meerdere keren gevraagd de nachtrust van de andere gasten te respecteren.

Toen de politie de acht gasten op de vierde verdieping wilde controleren, sloten de meesten zich op in de badkamer. Een van hen kroop door het raam aan de voorkant van het hotel. Hij viel te pletter naar beneden. De politie probeerde de jongeman van 21 uit Deurne nog te reanimeren.

“Zowel de politie, de andere hotelgasten als het personeel kregen bijstand van slachtofferhulp”, benadrukt Kristof Aerts. Het zal aan het parket zijn om te beslissen of de feestavond in het hotel nog een staart krijgt voor de andere zeven gasten. Uit de eerste resultaten van het onderzoek zou gebleken zijn dat het geen écht lockdownfeest was. In de zin van: het was niet gepland. Het slachtoffer dat naar beneden stortte, zou een kamer hebben geboekt met een vriendin die hij enkele weken kende. Vermoedelijk voor een romantisch weekend. Pas in het hotel zouden ze de andere gasten hebben leren kennen. En van het een zou het ander zijn gekomen.

Op een gegeven ogenblik zouden de feestvierders hun kamerdeuren hebben geopend en zouden ze met hun nieuwe vrienden samen hebben gedronken en gedanst. In de kamer waar de politie de lawaaimakers aantrof, werden alcohol en verdovende middelen aangetroffen. Dat was voor alle duidelijkheid niet de kamer die het slachtoffer had geboekt.

Reactie burgemeester De Wever

“Ik ben geschokt door het overlijden van een jonge Antwerpenaar vannacht”, reageerde burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Ik wil mijn medeleven betuigen aan zijn familie en naasten.” De Wever merkt dat al sinds de start van de controles op lockdownfeestjes mensen zich proberen te onttrekken aan de politie. “De veiligheidsdiensten hebben echter ons algemeen belang voor ogen en zijn er om ons te helpen waar nodig”, zegt De Wever.

“Politiemedewerkers in heel dit land hebben het voorbije jaar bewezen in uitzonderlijke omstandigheden professioneel en integer hun moeilijke opdracht uit te voeren. Maar het overlijden van zo’n jong iemand confronteert ons pijnlijk met de gevolgen van lange lockdownperiodes op het mentaal welzijn, in het bijzonder van jongeren. Ik hoop dat we hierover in alle sereniteit het maatschappelijk debat zullen voeren.”

In Borgerhout raakte zaterdagavond ook al een vrouw gewond toen ze op een lockdonwfeest met vijftien anderen, onder wie vier kinderen, uit het raam sprong voor de politie. Tijdens een controle had ze gezegd dat ze naar het toilet moest. Ze kwam slecht neer in de tuin van de buren. Ze geraakte gewond aan de schouder. En in Dilsen-Stokkem sprongen twee mensen van het dak van een woning toen de politie hen wilde controleren. Ze bleven ongedeerd. Er was een feestje met tien mensen aan de gang. Ze kregen allemaal een proces-verbaal.