Dit Oekraïens dorp aan de frontlinie wil naam veranderen in New York

Het door oorlog getekende dorpje in Oost-Oekraïne heeft niet veel gemeenschappelijk met New York City. Novhorodske heeft geen wolkenkrabbers of gele taxi’s, en toch hopen de inwoners hun dorpsnaam te veranderen in New York. 

Het ziet er bovendien naar uit dat de inwoners hun zin zullen krijgen. Een parlementaire commissie heeft de naamsverandering al goedgekeurd. Nu moet de kwestie alleen nog aan alle parlementsleden worden voorgelegd. 

‘We hopen dat we contacten zullen leggen met Jork in Duitsland en New York in de Verenigde Staten’, verklaarde gemeenteraadslid Mykola Lenko eerder aan Reuters. De inwoners die campagne voeren voor de naamsverandering hopen volgens Lenko dat de rebranding zal leiden tot ‘enig economisch succes’ en ‘dat de stad zich zal ontwikkelen’. 

New York

Waarom niet Parijs of Londen, vraagt u zich misschien af. Het dorp werd in 1846 door Duitse kolonisten gesticht met de naam New York. Het groeide snel uit tot een centrum van verschillende Duitse nederzettingen. De religieuze kolonisten leefden er afgezonderd en hadden hun eigen scholen. 

Maar het New York in Oekraïne had, en heeft, het zwaarder te verduren dan zijn Amerikaanse naamgenoot. De Duitsers trokken er weg na de Russische Revolutie en de mennonieten werden in de jaren 1940 nog eens verdreven door de Sovjets. 

In 1951 veranderde de naam van New York in Novhorodske. ‘De burgers van de Sovjet-Unie geloofden dat de naam New York een teken van kapitalisme was’, zei de secretaris van de gemeenteraad, Tetyana Krasko, eerder aan Reuters. Novhorodske werd een welvarende industriestad, totdat de val van de Sovjet-Unie in 1991 ook daar een einde aan maakte. 

Geteisterd door oorlog

Vandaag ligt Novhorodske er maar treurig bij. De industrie is er ingestort en de stad ligt vlakbij de frontlinie van de oorlog tussen het regeringsleger en de pro-Russische separatisten die in 2014 in Donbas uitbrak. 

Sommige inwoners vinden echter dat de lokale overheid zich beter zou bezighouden met het creëren van meer werkgelegenheid en het helpen van mensen in nood, in plaats van een naamsverandering door te voeren. ‘Iedereen vertrekt, er zijn hier geen banen’, zei Svitlana, een visverkoper, aan Reuters. ‘Ik zou ook willen vertrekken.

Lees ook: Oplopende spanningen tussen Oekraïne en Rusland: VS overweegt inzetten oorlogsschepen

(jvdh)

Meer