Direct naar artikelinhoud
AnalyseOnderwijs

Overlegcomité komt woensdag opnieuw samen: onderwijs wordt hét strijdpunt

Illustratiebeeld. Leerlingen komen samen op de eerste dag van het schooljaar. (01/09/2020)Beeld BELGA

Niemand die zich wil vastpinnen op data, maar de heropening van de scholen na de paasvakantie blijft agendapunt nummer één van het Overlegcomité woensdag. Als het van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez afhangt, moet het afstandsonderwijs dan nog niet op de schop. ‘Een nieuw evenwicht, met open winkels en deels open scholen, moet ervoor zorgen dat de mensen de regels weer volgen.’

Het waren twee dure beloftes die het Overlegcomité begin maart maakte: juist na de paasvakantie, op 19 april, zouden de scholen weer volledig open mogen en 1 mei werd omgedoopt tot de ‘dag van de horeca’. De kleine lettertjes ‘ten vroegste’ en ‘als de epidemiologische situatie het toelaat’ werden niet altijd zo nauwkeurig gelezen. Omdat de ziekenhuizen weer vol liepen, trok premier Alexander De Croo (Open Vld) eind maart echter weer de handrem aan en laste tot 26 april een ‘paaspauze’ in. 

Meer dan twee weken zit ons land nu in lockdown nummer drie, van een echte knik in de curve is er voorlopig nog geen sprake. Of dat de beloofde versoepelingen in het gedrang brengt, is dé hamvraag voor het Overlegcomité dat woensdag plaatsvindt.

‘Met gerust hart naar school’

Maandag ruimt de Vlaamse onderwijswereld allicht het eerste struikelblok uit de weg. Iedereen lijkt er momenteel voor gewonnen om de kleuters, leerlingen uit het lager onderwijs en de eerste graad van het middelbaar weer voltijds naar school te laten gaan - zoals voor de langere paasvakantie het geval was. “Maar ouders moeten natuurlijk met een gerust hart hun kind naar school kunnen sturen. We wachten dus het advies van de virologen af”, zegt Nancy Libert van de socialistische onderwijsvakbond. 

Over het lot van de tweede en derde graad van het middelbaar is het laatste woord echter nog niet gezegd. Het is alleszins niet uitgesloten dat zij na de paasvakantie nog een tijdje deeltijds thuis achter hun laptop les zullen moeten volgen. “En zelfs als het onderwijsoverleg beslist dat volledig contactonderwijs veilig kan gebeuren, heeft elke school de vrijheid om het toch anders te doen”, is te horen op het kabinet van Vlaams Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA). 

Ook op het Overlegcomité zullen de scholen agendapunt nummer één zijn. Bij Weyts hoopt men alvast dat het Overlegcomité niet opnieuw de beslissing van het Vlaamse onderwijsveld terugdraait, zoals dat in het verleden een aantal keer gebeurd is.

‘Nieuw evenwicht’

De andere knopen - wanneer de horeca, winkels en contactberoepen weer kunnen heropenen - moeten dan weer op de tafel van het Overlegcomité doorgehakt worden. De coronacurve maakt het hen momenteel niet gemakkelijk: de besmettingen blijven hoog, maar dalen traag, en de druk op de ziekenhuizen is amper afgenomen. Aan de andere kant staat de motivatie van een groot deel van de bevolking nog steeds op een laag pitje.

Archiefbeeld. George-Louis Bouchez (MR).Beeld Thomas Sweertvaegher

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleit voor een ‘nieuw evenwicht’. “Het moet gedaan zijn met de status quo. We kunnen niet pas onze vrijheid terugkrijgen als het virus er niet meer is.” Iedereen weer voltijds naar school sturen ziet hij niet zitten, toch niet als dat betekent dat de heropening van de contactberoepen, de winkels en de horeca op de lange baan geschoven wordt. “Ja, dat betekent dat iedereen wel wat water bij de wijn zal moeten doen.” 

Zelf lijkt de liberaal niet meer echt te geloven in de heropstart van de cafés en restaurants op 1 mei. “Dat was in het begin het doel, maar dat zullen we moeten beslissen op basis van de cijfers. Maar er moet iéts veranderen. Als we willen dat de mensen weer de regels volgen, moeten we hen zuurstof geven. Met het beter weer kunnen bijvoorbeeld de terrassen weer open, maar ook testevenementen in de buitenlucht kunnen een uitlaatklep zijn.”

Ook federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet eerder al verstaan zich niet te willen vastpinnen op data. De druk op de politiek blijft natuurlijk wel enorm groot om vast te houden aan de data die bijna iedereen met stip in zijn agenda heeft gezet.