© ATV

Vaccinoloog Pierre Van Damme: “Leg binnen- en buitenplannen weer op tafel”

Epidemioloog Pierre Van Damme, lid van de taskforce vaccinatie en de expertengroep Gems, spreekt zich zondag nog niet uit over een mogelijke heropening van de horeca op 1 mei. Maar hij vindt wel dat de binnen- en buitenplannen eventueel opnieuw op tafel moeten worden gelegd.

Bron: BELGA

Van Damme benadrukt dat het belangrijk is om niet té snel te versoepelen. “Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan, kan ongelofelijk effect hebben in de toekomst. Stap voor stap is het verstandigste”, zei hij in het Het Journaal.

Stilaan op kruissnelheid

De vaccinatiecampagne in ons land lijkt eindelijk op kruissnelheid te komen. Vandaag wordt er in drie vaccinatiecentra zelfs voor het eerst op zondag geprikt. Johnson & Johnson levert volgende week al, een week vroeger dan verwacht, wat betekent dat we in april nog 100.000 doses van dit vaccin ter beschikking zullen hebben.

Ook de doorlooptijd wordt verder ingekort en vanaf eind mei levert Pfizer fors meer vaccins per week. “We zijn het gat aan het dichtrijden van de 65-plussers, dankzij de leveringen en de capaciteit van de centra. Op die manier kunnen we sneller naar de algemene bevolking overgaan”, aldus Van Damme.

Cijfers te hoog

De epidemioloog, die ook lid is van adviesorgaan Gems, ziet eveneens dat de coronacijfers eindelijk opnieuw lijken te dalen, maar benadrukt wel dat de positiviteitsratio van 8% nog te hoog is.

“De curve moet naar beneden en niet op een hoog plateau blijven hangen, het stijgend aantal vaccinaties zal daarbij helpen, maar niet alleen dat”, klinkt het bij Van Damme, die aangeeft dat de opening van scholen nog steeds voorop staat in de “versoepelingsagenda”.

Horeca en cultuur na scholen

Pas daarna is het volgens hem mogelijk om met andere sectoren, zoals horeca en cultuur, aan tafel te gaan zitten en te kijken wat mogelijk is, op een aangepaste manier. Over de geplande heropening van cafés en restaurants op 1 mei spreekt Van Damme zich nog niet uit.

Van Damme: “Er zijn binnen- en buitenplannen en ik denk dat we die weer op tafel moeten leggen. Dat moet gebeuren in functie van de criteria die afgesproken zijn om te versoepelen, zoals maximum 75 ziekenhuisopnames per dag. Die kunnen we zomaar niet loslaten, de cijfers zijn op dit moment niet van het niveau om gemakkelijk te versoepelen. Een of twee weken goed nadenken en niet te snel gaan, kan een ongelofelijk effect hebben in de toekomst. Stap voor stap is het verstandigste.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER