Direct naar artikelinhoud
NieuwsNederland

Nederlandse corona-experimenten: theatervoorstelling of bioscoopbezoek kan veilig, mits maatregelen

Bezoekers tijdens een optreden van de Nederlandse cabaretier Guido Weijers op 20 februari in Utrecht. Het evenement maakte onderdeel uit van de Fieldlab-experimenten.Beeld ANP

Indoorevenementen waarbij het publiek voornamelijk op één vaste plek zit, kunnen zo snel mogelijk weer plaatsvinden. Ook als er veel coronabesmettingen zijn. Dat concludeert Fieldlab Evenementen op basis van de eerste experimenten daarrond in Nederland. 

Er moet wel worden voldaan aan een aantal maatregelen. Zo moeten bezoekers van tevoren een sneltest doen, moet hun testresultaat gecontroleerd kunnen worden, kan de locatie maar voor 50 procent gevuld zijn, moeten mondmaskers worden gedragen op bepaalde momenten en moet de locatie goed geventileerd zijn.

Voetbalwedstrijden, theatervoorstellingen, congressen, festivals. Er is de afgelopen tijd flink getest met grote evenementen in Nederland. Het doel: onderzoeken hoe tijdens de coronapandemie tóch veilig evenementen georganiseerd kunnen worden. Wie deelneemt, moet een negatieve test kunnen voorleggen.

Lees ook

Zo zal het komende jaar eruitzien: zes wetenschappers over het leven na de lockdown

Rustig

De eerste resultaten zijn bemoedigend, zegt het onderzoeksteam van Fieldlab. Het besmettingsrisico bij de twee eerste Fieldlabs was ongeveer net zo groot als thuis. Het gaat daarbij om het zakelijke Back to Live Congres op 15 februari en de theatervoorstelling van de Nederlandse cabaretier Guido Weijers op 20 februari, beide in het Beatrix Theater in Utrecht. Bij het congres en bij de voorstelling zaten zo’n vijfhonderd mensen in de zaal. 

Het ging om zogenaamde ‘Type I-evenementen’: events die in een indoorlocatie plaatsvinden, waar het publiek zich rustig gedraagt en het gebeuren vooral op één vaste plek beleeft. Uit de twee experimenten bleek dat vooral een corona-toegangstest veel impact heeft op de coronabesmettingen. Daarnaast spelen onder meer de logistiek van het evenement en adequate ventilatie een rol. 

Vijfhonderd mensen in het Beatrixtheater in Utrecht tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab: een congres.Beeld ANP

Geen anderhalve meter

Volgens Fieldlab kunnen dit soort evenementen zo snel mogelijk weer georganiseerd worden, ook bij een hoge besmettingsgraad. Daarbij dient wel te worden voldaan aan een aantal regels. Zo moeten bezoekers een sneltest doen op een decentrale plaats dicht bij huis en dit maximaal 24 uur voor het einde van het evenement. Daarnaast moet er voor toegang gecontroleerd worden of bezoekers een negatief testresultaat hebben. 

Ook mag maximaal 50 procent van de capaciteit van de locatie gebruikt worden. Daarbij is het wel toegestaan de maatregel die anderhalve meter afstand voorschrijft, te doorbreken. Verder moeten groepen waar mogelijk van elkaar worden gescheiden en dienen bezoekers als zij zich verplaatsen een mondmasker te dragen. Ook moet de ventilatie in het gebouw minstens voldoen aan het bouwbesluit. 

Een bezoeker laat zich testen op het coronavirus voorafgaand aan de voorstelling van cabaratier Guido Weijers.Beeld ANP

Weinig risicovolle contacten

Tijdens de Fieldlab-experimenten worden diverse aspecten onderzocht. Zo keken de onderzoekers naar het gedrag van bezoekers. Houden die zich aan de instructies? Houden ze het mondmasker indien gevraagd op? Ook bekeken ze in hoeverre het door een goede selectie vooraf te voorkomen is dat besmette mensen naar het evenement komen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om vragen naar klachten en een temperatuurmeting vooraf. Er werd ook onderzocht hoeveel contactmomenten er waren tussen bezoekers, hoe lang die waren en hoeveel afstand mensen hielden. 

Uit de eerste twee Fieldlabs bleek dat het aantal risicovolle contacten (binnen 1,5 meter, langer dan 15 minuten) relatief beperkt is. Het overgrote merendeel van het publiek hield zich aan de gestelde maatregelen: 98,4 procent hield zich aan de instructies.

Bezoekers tijdens de voorstelling van cabaratier Guido Weijers.Beeld ANP

Fieldlab Evenementen is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector, dat door de Nederlandse overheid wordt gesteund. De onderzoeksresultaten zijn nu aangeboden aan het kabinet dat op haar beurt het corona-expertenteam in Nederland, het zogenaamde Outbreak Management Team (OMT), advies vraagt uit te brengen naar aanleiding van die resultaten.

Voetbalwedstrijden en festivals

De komende weken levert Fieldlab ook de data van andere evenementen die werden georganiseerd bij onze noorderburen. De data van onder meer voetbalwedstrijden die in Amsterdam doorgingen met publiek, en dancefeesten en popfestivals in Biddinghuizen, zijn nog niet bekendgemaakt. Aan die events namen veel meer mensen deel, die meer bewegingsvrijheid kregen en alcohol dronken, dansten en joelden. 

Eerder deze week raakte bekend dat rond die evenementen, in tegenstelling tot bij de theatershow en het congres, wel enkele besmettingen zijn vastgesteld.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.