©  Mia Uydens

Daar is ze dan, de versnelling hoger met de vaccinaties

Malle -

Komende week worden er 358.140 vaccins toegediend, bijna allemaal in vaccinatiecentra. Dat zijn er ruim 105.000 meer dan voorbije week. Aan de maximumcapaciteit zitten de centra nog niet, maar het begint sneller te draaien. Het Antwerpse VacCovid zal de komende zes dagen 24.000 spuitjes zetten, meer dan een verdubbeling ten opzichte van voorbije week. In Malle werd zelfs op een zondag ingeënt.

Andreas Rotty

Mia Uydens

LEES OOK: ‘Zondagsvaccinaties’ van start: ruim 3.000 prikken in Malle, Sint-Niklaas en Tielt

“Het is puur een planmatige beslissing geweest van ons om vandaag te vaccineren”, zegt Pieter Poriau van het vaccinatiecentrum in Malle van Eerstelijnszone Voorkempen. “We hadden een grote levering van vaccins. En die hebben een beperkte houdbaarheid. Het was ofwel twee dagen in de week tot 22u doorwerken, ofwel ook zondag mensen ontvangen. In samenspraak met onze medewerkers en vrijwilligers hebben we het laatste gekozen. Zondag is dus voor ons een werkdag als een andere.”

Dus wordt er voor het eerst ook op zondag gevaccineerd. Malle deelde de primeur met vaccinatiecentra in Sint-Niklaas en het West-Vlaamse Tielt. Dat er nu op alle dagen van de week vaccinaties worden gegeven, is een duidelijk teken dat een versnelling in de vaccinatiecampagne ingezet is. En komende week zijn het er dus 105.000 meer dan voorbije week.

 ©  Mia Uydens

In het Antwerpse VacCovid op Spoor Oost wordt een stevige sprong gemaakt morgen. “We gaan deze week 24.000 vaccins zetten”, weet Tom Van de Vreken, woordvoerder van het ZNA, te vertellen. “Voorbije week waren het er 9.400 en de week daarvoor 12.000. Een verdubbeling van het vorige weekrecord. We gaan voor het eerst ook op zaterdag vaccineren. En op de drukste momenten gaan we aan maximumcapaciteit werken.”

Ook in het vaccinatiecentrum in de Mechelse Nekkerhal gaat het steeds harder. “We hebben er nu 4.000 gezet en het blijft wekelijks stijgen”, zegt manager Jan Simons. Maar er is meer mogelijk. “We zitten lang nog niet aan onze maximumcapaciteit. We werken nu drie dagen per week, maar zouden ook zeven dagen per week kunnen werken. We hebben duizend vrijwilligers die klaarstaan. Laat de vaccins maar komen.” Ook bij de andere centra is te horen dat er nog genoeg dagen in de week en bereidwillig volk is om maximaal te draaien.

 ©  Mia Uydens

Maar de bepalende factor blijft nog altijd het leveringstempo van de farmaceutische bedrijven. Je kan maar prikken wat je hebt, natuurlijk. Maar het helpt wel dat het tempo in de centra naar omhoog gaat. “Mensen die een vaccin komen halen, bleven bij ons initieel zo’n 40 à 45 minuten in ons centrum”, zegt Pieter Poriau van Malle. “Met parkeren en de wandeling van de parkeerplaats tot bij ons inbegrepen. Nu rekenen we 20 à 25 minuten. Omdat onze vrijwilligers steeds vlotter werken en omdat de mensen al beter ter been zijn dan de eersten die kwamen.”

Welke vaccinatiecentra gebruiken Qvax?

Veel mensen vragen zich nog af welke vaccinatiecentra met de reservelijst van Qvax zullen werken. Dat zal pas de komende dagen duidelijk worden. “We kunnen momenteel nog niet met Qvax werken, morgen krijgen we er een opleiding over”, verklaart Jan Simons, manager in de Mechelse Nekkerhal. “Pas daarna wordt Qvax operationeel. Het is de bedoeling dat we Qvax gebruiken, maar eerst werken we onze eigen prioriteitenlijst van 65-plussers weg.”

“We gaan Qvax waarschijnlijk gebruiken vanaf dinsdag. Maar we zullen zien of het nodig is”, zegt Poriau van het centrum in Malle. “Want er zijn heel weinig annulaties.” Ook AstraZeneca-vaccins blijven gegeerd, zeker nu trombosespecialist Thomas Vanassche gezegd heeft dat wie een klassieke trombose wil voorkomen, zich net wel moet laten vaccineren.

 ©  Mia Uydens

 ©  Mia Uydens

 ©  Mia Uydens

 ©  Mia Uydens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER