Direct naar artikelinhoud
NieuwsMisdaad

Georganiseerde misdaad mogelijk achter moord Griekse journalist

Onderzoekers op de plaats delict.Beeld AFP

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft geëist dat het onderzoek naar de moord op een Griekse misdaadjournalist spoedig wordt uitgevoerd. Het onderzoek richt zich met name op de werksfeer van het slachtoffer. 

, en

De 52-jarige Giorgos Karaivaz gold als een prominent misdaadverslaggever in Griekenland en beschikte over een groot netwerk in het onderwereldcircuit. In het verleden schreef Karaivaz onder meer dat de georganiseerde misdaad in Griekenland zo sterk is, dat die invloed uitoefent op benoemingen bij de politie. Die berichtgeving is hem allicht fataal geworden, wordt nu vermoed. 

Mitsotakis riep zaterdag zijn kabinet bijeen voor een noodvergadering naar aanleiding van de moord. “Op uitdrukkelijk bevel van de premier zal het onderzoek tot het uiterste worden uitgevoerd”, zei de Griekse minister voor Burgerbescherming, Michalis Chrysohoidis, na afloop van het overleg tegen journalisten.

Karaivaz werd vrijdag door twee mannen doodgeschoten voor zijn huis in het Atheense stadsdeel Alimos. Uit de autopsie is gebleken dat Karaivaz zes keer in de borst is geraakt, tweemaal in het hoofd, eenmaal in zijn nek en eenmaal in een hand, meldde de Griekse krant Kathimerini. 

‘Huurmoord’

De recherche onderzoekt camerabeelden uit de omgeving van de plaats delict om meer over de daders te weten te komen. Ook de mobiele telefoon en de computer van de verslaggever worden onderzocht.

Volgens lokale media is het vermoeden dat de aanslagplegers buitenlandse huurmoordenaars zijn, en is de recherche bezorgd dat de daders naar het buitenland zijn ontsnapt. Een terroristische achtergrond is uitgesloten door de autoriteiten. 

Politie bij de plaats delict.Beeld EPA

De moord op Karaivaz heeft in Griekenland herinneringen doen herleven aan de moord op journalist Sokratis Giolias, elf jaar geleden. Giolias werd voor zijn huis met zestien kogels om het leven gebracht, waarbij de verantwoordelijkheid werd opgeëist door een extreemlinkse terreurgroep.

De Griekse veiligheidsminister Michalis Chrysochoidis beloofde zaterdag dat de moordenaars van Karaivaz snel worden gepakt. Premier Kyriakos Mitsotakis zei eerder al dat de zaak topprioriteit krijgt. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen beschreef de moord op Twitter als "verachtelijk en laf". Von der Leyen noemde de persvrijheid "misschien de heiligste van alle". "Journalisten moeten veilig kunnen werken", aldus Von der Leyen.

Griekse media zijn wel vaker doelwit, bijvoorbeeld in de vorm van vandalisme. Maar het komt in het land niet vaak voor dat journalisten worden vermoord.

Politie bij de plaats delict.Beeld EPA