Direct naar artikelinhoud
VooruitblikOnderwijsoverleg

Vandaag belangrijk overleg: volledige opening van scholen na paasvakantie is onzeker

Vandaag belangrijk overleg: volledige opening van scholen na paasvakantie is onzeker
Beeld Wouter Van Vooren

Dat de scholen op 19 april weer opengaan, is voor iedereen duidelijk. Maar betekent dat ook dat alle jongeren al meteen elke dag naar school kunnen? De beslissing die vandaag op tafel ligt, zou op een politieke clash kunnen uitdraaien.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) roept vanochtend om negen uur de onderwijskoepels, de vakbonden en de virologen samen over de heropening van de scholen. Met nog één week paasvakantie te gaan, eisen de scholen duidelijkheid. Tegelijk is het de bedoeling dat het Vlaamse onderwijsveld met één stem naar het Overlegcomité van woensdag trekt. Daar zal uiteindelijk de knoop worden doorgehakt.

Twee weken geleden werd de paasvakantie een week vroeger ingezet om de volledige opening te garanderen. Nu is dat niet langer zeker. “We zien een aantal gunstige signalen: het aantal besmettingen neemt af en de bezetting op intensieve zorg is een beetje gedaald”,  zegt biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt). “Tegelijk zijn we nog niet op het droge, want de positiviteitsratio van de afgenomen tests blijft toenemen, onder andere bij 10- tot 19-jarigen.”

Weyts legt vandaag een voorstel op tafel om zo ver mogelijk te gaan. Toch hebben de koepels en de vakbonden hun twijfels. “De cijfers zijn niet van die aard dat we alles met een gerust geweten kunnen opengooien”, zegt Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, beaamt dat: “Wij zijn altijd uitgegaan van een volledige opstart. Maar het is aan de virologen om te zeggen wat haalbaar is.”

Struikelblok

De tweede en derde graad van het secundair deeltijds thuisonderwijs laten volgen, is de suggestie die federaal coronacommissaris Pedro Facon zaterdag op tafel legde. Een aantal scholen heeft die beslissing al op eigen houtje genomen. “Zelfs als er maandag anders over wordt beslist, laten wij die vrijheid aan onze scholen”, zegt Boeve. 

Maar daarmee is kous niet af.

Een belangrijk struikelblok zijn de zelftests voor leerkrachten. Weyts heeft er 400.000 per week beloofd, maar die zijn er nog niet. “Wij eisen dat er vanaf 19 april voldoende tests zijn”, zegt Nancy Libert van het ACOD. Dat wordt moeilijk, want binnen de Vlaamse regering valt te horen dat de levering pas eind april, begin mei wordt verwacht. Daarnaast eisen de vakbonden dat er in elke klas CO2-melders komen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).Beeld © Eric de Mildt

Een ander twistpunt is de prioritaire vaccinatie van leerkrachten. “Wij blijven die eisen om veilig te kunnen opstarten”, zegt Van Kerkhoven. Verderop in deze krant krijgt hij bijval van viroloog Emmanuel André (KU Leuven). Zodra we bij de vaccinatie klaar zijn met de mensen die het meeste risico lopen, wil André prioriteit geven aan mensen met de meeste contacten. Daarbij denkt hij onder meer aan jonge mensen en leerkrachten.

De echte test

Wordt dit overleg al moeilijk, dan volgt woensdag pas de echte test. Het verleden leert dat het Overlegcomité de Vlaamse consensus niet altijd volgt. Voor de paasvakantie botste regeringsleider Jan Jambon (N-VA) nog op een muur toen hij de verlenging van de vakantie probeerde af te blokken. Overmorgen staat hij opnieuw tegenover onder andere MR, dat aandringt op de heropening van de horeca.

Een van de vragen op het Overlegcomité is of de geplande heropening op 1 mei moet worden uitgesteld, zoals Facon suggereerde. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) maakte ook al bekend dat er een kader voor testevenementen moet worden vastgelegd. Het reisverbod loopt normaal op 19 april af.