Direct naar artikelinhoud
NieuwsCovid-19

Vaccinaties eindelijk op volle snelheid: 358.000 Vlamingen krijgen deze week een prik

Vaccinaties eindelijk op volle snelheid: 358.000 Vlamingen krijgen deze week een prik
Beeld David Legreve

Het heeft even geduurd maar het vaccinatieproces in ons land is op toerental. Deze week zullen 358.000 Vlamingen een prikje krijgen en ook de leveringen worden binnenkort groter.

Bijna twee miljoen landgenoten of 16 procent van de hele bevolking hebben al een vaccin tegen Covid-19 gekregen. Zeshonderdduizend van hen zijn volledig beschermd. Daarmee is ons land het zesde meest gevaccineerde land van de Europese Unie. Geen enkel buurland doet beter. Een belangrijke reden voor die sprong voorwaarts is dat de doorlooptijd in ons land nu tussen één tot twee twee weken bedraagt. Begin maart zaten er bijna drie weken tussen het moment waarop een vaccin geleverd werd en het moment waarop het ingeënt werd.

Vrijdag was een recorddag: in heel het land werden 107.000 vaccins in bovenarmen geprikt. De komende week zal dat record wellicht sneuvelen, want het vaccinatietempo wordt fors opgedreven: alleen in Vlaanderen zullen er al 358.000 vaccins worden toegediend, bijna honderdduizend meer dan vorige week.

Ook op het vlak van leveringen ziet de nabije toekomst er rooskleurig uit. Deze week worden er 385.000 vaccins voor het hele land geleverd, waaronder de eerste 36.000 van Janssen. De week nadien 460.000 en in de laatste week van april zelfs 625.000. Voor de periode nadien heeft enkel Pfizer/BioNTech al leverschema’s bekendgemaakt. Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie, heeft er vertrouwen in dat zij de afspraken nakomen. “Er is zelfs een kans dat ze iets meer dan gepland zullen leveren.”