Deze brouwerijen kunnen niet lachen met maand zonder alcohol

© loh

© loh

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Wie met een dubbel gevoel aankijkt tegen Tournée Minérale, een maand zonder alcohol, dat zijn de brouwerijen. Brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem heeft het liever over een goede balans en geen hype. Brouwerij De Brabandere uit Bavikhove hoopt dat een heksenjacht tegen bier uitblijft.

Kris Vanhee en Karen Verhulst

Brouwerijen hebben een dubbel gevoel bij de maand zonder alcohol. Zeker in het geval van brouwerij Omer Vander Ghinste uit Bellegem, die enkel bier mét alcohol produceert. Daar kijken ze met enig argwaan naar acties als een maand zonder alcohol.

“Laat me beginnen met te zeggen dat overdaad schaadt”, zegt communicatieverantwoordelijke van de Bellegemse brouwerij Nicolas Degryse. “En dat is niet alleen bij het drinken van alcohol. Je kan overmatig vlees eten, wijn drinken en ga zomaar door. Een goede balans vinden is wellicht het beste.”

Ook het sociaal aspect mag niet uit het oog verloren worden volgens Degryse. “Bier brengt mensen samen. En dat kan bij het drinken van een biertje mooie momenten opleveren. Maten maak je op café, niet op sociale media.”

Bert De Brabandere van brouwerij De Brabandere uit Bavikhove probeert het positief te zien. “Gelukkig verkopen wij ook water”, klinkt het optimistisch.

“Iedereen heeft zijn vrije keuze om te doen wat hij wil, zolang de perceptie tegenover bier niet volledig negatief wordt. Het belang van bier is groot: het is Unesco Werelderfgoed en het heeft een belangrijke maatschappelijke en sociale rol”, zegt De Brabandere.

“Al ben ik wel tegen de heksenjacht op bier, zoals in december met de uitspraken over het gebruik van bier, (dat steeds weer minder moet worden nvdr.) Wat er toen allemaal werd uitgekraamd, was schandalig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen