Strandbars trekken aan alarmbel en zien opmerkelijk fenomeen opduiken: “De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden”
KustDe strandbarhouders aan onze kust hebben er een slechte start van de paasvakantie opzitten. Het verhuren van de ligzetels en aanbieden van takeaway weegt niet op tegen het verbod op alcoholverkoop en terrassen. Rendabel is het voorlopig allerminst. Met lede ogen zien ze bovendien aan hoe dagjestoeristen gepakt en gezakt met een frigobox genieten op het strand. “De terrassen moeten weer open”, roepen de uitbaters op.
De strandbarhouders uit Knokke-Heist schreven een open brief aan premier Alexander De Croo en de CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwé, waarin ze hun punt duidelijk maken. De ondernemers worden gesteund door collega’s uit onder andere Blankenberge, De Haan, Middelkerke, Westende, Koksijde en Nieuwpoort.
“Wij zijn momenteel toiletdame”, reageert Frederik Torresan van strandbar Pura Vida in Knokke tegenover HLN Live. Hij beaamt de revival van de beruchte ‘frigoboxtoerist’. De mensen kopen hun eigen dranken in de supermarkt of bij de traiteur en installeren zich op het vrije strand. “Daarbij wordt geen rekening gehouden met de bubbel van vier.” Bij ons kan het veel veiliger en meer gecontroleerd, luidt het. “Ik zie het verschil niet met mensen die op een bankje of op het strand iets drinken.”
Het openen van de terrassen is rechtvaardig en noodzakelijk
Uiteraard speelt ook het financiële plaatje. “Wij zijn open met kosten”, zegt Torresan. “We maken geen winst op onze omzet, wat zeker niet de bedoeling is van een ondernemer.” Hij erkent dat cafés en restaurants (die sinds oktober niet open mogen, nvdr.) het ook zeer moeilijk hebben. “Ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn als de terrassen weer open mogen”, besluit de uitbater. “Het openen van de terrassen is rechtvaardig en noodzakelijk.”
1 mei
Omdat Horeca Vlaanderen eerder al gekant was tegen de heropening van enkel terrassen, is de open brief naast de premier ook aan Mathias De Caluwe gericht. De voorzitter van Horeca Vlaanderen wijst er in een reactie op dat strandbars “niet helemaal hetzelfde” zijn als de horeca in het binnenland, “maar we begrijpen uiteraard de moeilijkheid”.
“Voor zij die dat wensen moet het mogelijk zijn - mits behoud van steunmaatregelen - om de terrassen te heropenen”, reageert De Caluwe. “Maar het mag geen economisch drama worden voor onze ondernemers.” De CEO blijft vasthouden aan de heropening van de horeca op 1 mei. “Ik denk dat het noodzakelijk is om op 1 mei toch geleidelijk aan te hervatten”, klinkt het.
Het is het Overlegcomité dat die beslissing moet nemen. Woensdag zitten de verschillende regeringen opnieuw samen.
Bekijk hier de reactie van Horeca Vlaanderen:
Lees hieronder de integrale brief van de strandbarhouders uit Knokke-Heist:
“Na 2020 werd er gezegd ‘2021 wordt beter’. Het werd ons bijna beloofd. Ook ik dacht dit en zei dit tegen al mijn klanten. Ook tegen de kinderen die hun papieren bloemen business achteruit zagen gaan en de couteaux-schelpjes er wat vereenzaamd zagen bij staan. Het kon altijd slechter, kijk maar naar de evenementensector, de feestzalen bijvoorbeeld. Deze mensen hebben ondertussen nog steeds geen enkel perspectief en hopen nu enkel maar dat andere sectoren versoepelingen krijgen zodat ook zij weer aan versoepelingen kunnen beginnen denken.
(lees verder onder de foto)
Het is frustrerend te zien dat klanten hun eigen wijn, sterke drank en hapjes meenemen die ze in de supermarkt of traiteurzaak moeiteloos kunnen verkrijgen, zelfs als partybox. De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden
Toen alle stranduitbatingen opnieuw aan de slag gingen met de opbouw, hadden we verse moed. Dit wordt beter, we kunnen reeds aan de slag en die terrassen komen wel in orde. Echter werd daar een stokje voor gestoken. Bleek dat Horeca Vlaanderen zelf geen vragende partij was. Opnieuw een domper na vorig seizoen, toen we ook maar drie maanden hebben kunnen werken. Wordt het opnieuw zo’n seizoen? Want nu mochten we als stranduitbating open gaan, een kans die we moesten grijpen kregen we te lezen. Echter, enkel met verhuur van ligbedjes en enkel met raamverkoop van niet-alcoholische dranken, terwijl iedereen zijn eigen dranken, in Knokke-Heist zelfs alcoholisch, gewoon mag meenemen. Als kers op de taart MOETEN de toiletten toegankelijk zijn als openbaar toilet.
Men verbood ons alcohol te schenken, vooral ook om geen losbandigheden te hebben. Wel, nu giet de klant door, vaak dubbele porties terwijl wij alles afmeten en portie per portie inschenken
Na een week paasvakantie durven we stellen dat dit op deze manier niet rendabel is en we eigenlijk alleen maar open zijn om sanitaire ruimte te voorzien. Het is frustrerend te zien dat klanten hun eigen wijn, sterke drank en hapjes meenemen die ze in de supermarkt of traiteurzaak moeiteloos kunnen verkrijgen, zelfs als partybox. De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden. Men verbood ons alcohol te schenken met betrekking tot de regels in verband met takeaway en maaltijden, maar vooral ook om geen losbandigheden te hebben. Wel, nu giet de klant door, vaak dubbele porties terwijl wij alles afmeten en portie per portie inschenken.
Ook op het vrije strand wordt er gretig gebruik van gemaakt van eigen dranken, waarbij de groepen al snel aanzwellen tot 8 à 10 personen, terwijl wij kunnen zorgen voor een afgelijnde, gestructureerde bezetting per groepjes van maximaal 4 personen. Dus wat is nu veiliger? Dat wij dit gecontroleerd doen, of dat we de mensen maar laten doen en we twee keer verliezen: omzet en gezondheidsrisico’s.
Straks komt Hemelvaartweekend eraan. Bij mooi weer een topper, om niet te zeggen dé topper van het voorjaar voor de hele kusthoreca. Als er geen terrassen of volledige horecazaken open mogen, kunnen wij dit op deze manier niet aan
Straks komt Hemelvaartweekend eraan. Bij mooi weer een topper, om niet te zeggen dé topper van het voorjaar voor de hele kusthoreca. Als er geen terrassen of volledige horecazaken open mogen, kunnen wij dit op deze manier niet aan. Ik durf zeggen dat we specialisten zijn in crowd-management, wij weten perfect hoe we een groot aantal mensen veilig kunnen opvangen binnen onze stranduitbatingen en hebben dit ook reeds bewezen. Met aangeduide looplijnen, veelvuldige handgelstations, iedereen per bubbel gaan indelen op terras én onze ligbedjes met windschermen die eigen hoekjes creëren. Daar kloppen we onszelf op de borst, dat hebben we in 2020 heel goed gedaan. Net zoals de horecasector een uitstekende job heeft geleverd.
We vragen aan Matthias de Caluwé het de mensen te gunnen die het aandurven om hun terras open te doen. Wij zijn het gewoon om rekening te moeten houden met het weer, wij doen het al jaren en moeten op 5 à 6 maanden ons jaar kunnen maken terwijl onze kosten het hele jaar blijven doorlopen en we in de winter heel veel voorbereidingswerk en investeringen hebben te doen zonder inkomsten. Wij durven dit aan, wij kunnen helpen zorgen voor meer risicospreiding. We zijn ervan overtuigd dat er talrijke horecazaken zijn bij ons op de zeedijk die dit ook willen, of horecazaken met speeltuinen, grote terrassen enzovoort. Neem ons dat niet af en ga niet rechtlijnig tegenover de ‘enkel terrassen-piste’ staan. Ook wij hebben een geregistreerd kassa-systeem, ook wij moeten voldoen aan de btw-tarieven van de horeca. Laat ons zelf kiezen wat we willen doen en of we de sprong willen wagen al dan niet met premies. Uiteindelijk creëert elke tewerkstelling of verkoop extra btw, RSZ en extra belastingen die kunnen aangewend worden om de steunmaatregelen te helpen bekostigen.
(lees verder onder de foto)
We mogen straks opnieuw het vliegtuig op, we mogen op het openbaar vervoer zitten, we mogen de supermarkten in met winkelkarretjes die al duizenden handjes gepasseerd zijn. Maar niet op een terras zitten in de buitenlucht
Dezelfde vraag stellen we aan onze premier: schep alstublieft orde in de wanorde, want nu hebben we regels die niet meer te vereenzelvigen zijn met bepaalde verboden. Als u iedereen nog ‘tous ensemble’ wil horen zeggen, moet u geloofwaardig blijven. We mogen straks opnieuw het vliegtuig op, we mogen op het openbaar vervoer zitten, we mogen de supermarkten in met winkelkarretjes die al duizenden handjes gepasseerd zijn, en zo zijn er tal van voorbeelden. Maar niet op een terras zitten in de buitenlucht, mét de correcte afstanden tussen de tafels, tussen de mensen, mét de looplijnen om drankjes te halen, mét meer dan voldoende handgels voorzien, gecontroleerd door de uitbater hoe de mensen zich gedragen en met hoeveel de mensen plaats nemen, waarbij wij zelfs nog eens worden gecontroleerd door politie en hun camera’s. Dit in de best geventileerde omgeving van België aan de zee, terwijl de studie van het Ierse HSPC heeft bevestigd dat slechts 1 op de 1.000 besmettingen buiten plaatsvindt.
Uiteraard hopen we dat de horeca volledig open mag, dat zou ook maar terecht zijn. Maar indien niet, beste premier, beste Matthias, gun het diegene die het wel willen, want voor ons is het binnen vijf maanden, waarbij de winter steeds dichter komt en we die nog eens moeten zien te overbruggen, opnieuw lockdown.”
Stranduitbaters Knokke-Heist i.s.m. talrijke collega’s langs de Belgische kust
Bekijk ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OPROEP. Nieuwe zaak geopend? Laat het ons weten!
-
PREMIUM
DE DAGSCHOTEL. Brasserie Raymond in hartje Brugge, waar toeristen nog in de minderheid zijn: “Bij een verjaardag halen we graag alles uit de kast”
Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men nog zelden een restaurant met dagschotel tegen… Maar klopt dat wel? HLN gaat op zoek naar de gezelligste eethuizen waar je bij een goed glas nog een snelle, warme maaltijd kan krijgen. We trokken naar Brasserie Raymond in het centrum van Brugge, waar je tijdens de week van een verfijnde maaltijd kan genieten. Wij vroegen zaalverantwoordelijke Pascal De Zutter en chef-kok Frederik De Vestele naar hun geheim én de belevenissen in hun zaak. “We draaien goed en hebben daar geen toeristen voor nodig.”Brugge -
Spaargids.be
Geniet jij al optimaal van deze fiscale voordelen voor je woning en schuldsaldoverzekering?
De overheid sabelde de voorbije jaren zwaar in de fiscale voordelen die burgers krijgen als ze een hypothecaire lening afsluiten. Toch zijn er nog altijd te rapen, zo weet Spaargids.be, dat meteen drie slimme fiscale adviezen op een rij zet. -
-
PREMIUM
Hartverwarmend initiatief Levensloop Brugge: “We zijn hier samen om 2 collega’s te steunen die strijden tegen kanker”
Brugge -
PREMIUM
Breskens overleeft na rust storm bij Rood Wit: ‘Niemand zakte door het ijs’
Met een gehavend team wist Breskens in de degradatiekraker bij Rood Wit wat het moest doen: de mouwen opstropen. Op karakter knokten de Zeeuws-Vlamingen zich naar een 1-3-zege in de derde klasse A van het zondagvoetbal. Joris Corijn, met twee treffers belangrijk voor de ploeg van coach Soufian Dooms, was blij met de driepunter. ,,Nog drie finales te gaan.’’Breskens -
Mooie opbrengst voor Levensloop Brugge dat 2 uur vroeger stopte omwille van slecht weer
Ondanks de gure weersomstandigheden bracht de 6de editie van Levensloop Brugge een heel mooi bedrag op. Op de cheque die zondagmiddag overhandigd werd aan de Stichting tegen Kanker prijkt 42.660 euro. “We hebben beslist om het evenement om 13 uur af te sluiten omwille van het slechte weer maar we zijn heel tevreden met het resultaat”, zegt coördinator Levensloop West-Vlaanderen Sarah De Jaegere.Brugge -
Brandweer opgeroepen voor... rookmachine van spookhuis
Brugge
-
Drugsgeweld in Oostende escaleert: politie zoekt verdachte van steekpartij op klaarlichte dag
-
PREMIUM
“En wat maakt voor jou het leven waard?” Dieter (44) nodigt toevallige voorbijgangers uit om praatje te slaan op zijn bank
Met een bankje onder de arm trok Dieter Missiaen zondag samen met 10 sympathisanten de Brugse binnenstad in. Onderweg nodigden ze toevallige voorbijgangers uit om samen met hen een bankje te bouwen en er even te babbelen, met als centrale vraag: wat maakt voor jou het leven waard? “We zijn geen therapeuten. Maar ik merk wel dat mensen het soms fijn vinden om hun verhaal te delen met iemand die ze niet kennen”, zegt Dieter.Brugge -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
Stijging in aantal huwelijken en daling in scheidingen in Vlaanderen: ontdek hier of dat ook zo is in Knokke-Heist
Knokke-Heist