Ook Aziaten halen de neus op voor AstraZeneca-vaccin

Vorige week stelde het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) nog dat er een mogelijke link zou zijn tussen het AstraZeneca-vaccin en bloedstollingsverschijnselen. Hoewel stoppen met het toedienen van het Brits-Zweedse shot voor de meeste Europese landen voorlopig geen optie zal zijn, sputtert het enthousiasme over het vaccin wereldwijd. In Azië wordt het gebruik van Oxford/AstraZeneca-prikjes, net als in Europa, langzaam afgebouwd.

Het fiasco rond AstraZeneca blijft maar voortduren en dreigt nu zelfs de wereldwijde vaccinatie deels te vertragen. Verschillende landen in Azië herbekijken het gebruik van AstraZeneca-shots nadat er enkele gevallen van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes werden vastgesteld na toediening van het prikje.

Daardoor zette verschillende landen in maart het gebruik van het vaccin plots volledig stop. Enkel ons land bleef prikjes van het Brits-Zweedse AstraZeneca gebruiken. Dat was een berekende gok van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om de, al sowieso trage, vaccinatiecampagne van ons land niet nog meer te vertragen.

De Hoge Gezondheidsraad wou liever wachten op het advies van het EMA voor ze het gebruik van het vaccin bijstelden. Dat advies kwam er op 7 april. Er zou een mogelijke link zijn tussen het vaccin en trombose, al blijft het wel een zeldzame aandoening.

De zorgen rond het vaccin hebben zich echter al permanent geworteld in het onderbewustzijn van de meeste bevolkingen. Een aanzienlijk deel van de gezondheidswerkers in Europa lieten weten dat ze weigerden om het vaccin te nemen. De Amerikaanse overheid gaf op 9 april toe dat het de prikjes van Oxford/AstraZeneca liever niet zou toedienen en ‘gelukkig’ niet zal nodig hebben.

Ook in Azië, waar het virus vaak beter is ingedamd, is de reputatie van AstraZeneca in duigen gevallen. Deze landen herbekijken het gebruik van de Oxford-vaccins:

1. Zuid-Korea

De Koreanen geven het AstraZeneca-shot niet volledig op maar zullen vanaf deze week wel, na een korte opschorting van het algemene gebruik, de prikjes alleen zetten bij personen tussen de 30 en 60 jaar oud.

Zuid-Korea heeft te maken met een uniek dilemma waar het grotendeels afhankelijk is van het vaccin. Het grootste deel van zijn voorraad bestaat namelijk uit AstraZeneca-vaccins. Zo’n 90 procent van de 1 miljoen prikjes die al werden gegeven, waren van AstraZeneca. Die gingen vooral naar ouderen en gezondheidswerkers.

Volgens de Zuid-Koreaanse overheid zijn mogelijke risico’s van het vaccin het niet waard voor personen onder de 30.

2. Hongkong

De speciale administratieve regio van China verklaarde dat ze hun bestelling van AstraZeneca niet eens in ontvangst zullen nemen. De stad zal volledig overschakelen op shots van BioNTech en het Chinese Sinovac.

Volgens de Hongkongse overheid heeft het de shots van AstraZeneca niet nodig. De vaccinvoorraad zou groot genoeg zijn. Naar eigen zeggen is de stad in gesprek met farmabedrijven om vaccins te ontvangen die ook bescherming zouden bieden tegen varianten. Wie die producenten zouden zijn, was niet duidelijk.

3. Ook Australië

De Australische overheid stopt ook grotendeels met het toedienen van het shot. Daarmee moest Australië de belofte laten varen dat elke volwassene een prikje zou krijgen voor oktober.

Sinds eind oktober 2020 is er geen sterfte aan het virus meer vastgesteld in dat land. Daarom wil de Australische overheid zeker niet overhaast beginnen vaccineren met een mogelijk riskant prikje.

De Australische premier Scott Morrison zei dat hij niet zeker was wanneer iedereen gevaccineerd zal zijn, nu er problemen zijn met het vaccin van Oxford/Astrazeneca.

4. Buitenbeentje Taiwan

Taiwan is zoals meestal een buitenbeentje in dit geval. Het land begon eind maart met haar eigen vaccinatiecampagne. De Taiwanezen hadden namelijk de luxe om even te wachten voor ze begonnen met vaccineren, vanwege het lage aantal besmettingen in het land. Dat cijfer ligt momenteel rond de 1.000 gevallen zonder verspreiding in de gemeenschap, waardoor het ‘normale leven’ op het eiland grotendeels nooit onderbroken werd.

De Taiwanese overheid had een bestelling van AstraZeneca shots ontvangen die het eerst bij ouders en gezondheidswerkers zou zetten. Een paar dagen voor de campagne van start zou gaan, brak het fiasco rond de bloedstollingen uit. Net als België zette Taiwan toch prikjes van AstraZeneca.

Premier Su Tseng-chang en Minister van Volksgezondheid Chen Shih-chung lieten een vaccin van AstraZeneca zetten om de bevolking aan te moedigen geen schrik te hebben voor de dosis van Oxford/AstraZeneca.

(tb)

Meer