Direct naar artikelinhoud
NieuwsMyanmar

De tol van het steeds meer escalerend conflict in Myanmar: al meer dan 700 doden

Demonstranten hielden een manifestatie met kaarslichtjes op zondag 11 april.Beeld AFP

Het aantal mensen dat is gedood sinds de militaire staatsgreep in Myanmar is gestegen tot meer dan zevenhonderd na nieuwe onlusten afgelopen weekend. De demonstranten laten zich nog altijd niet afschrikken en gingen zondag in het hele land opnieuw de straat op.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP) zijn ten minste 701 mensen gedood bij het gewelddadige optreden van veiligheidstroepen tegen demonstranten. Alleen al vrijdag werden zeker 82 mensen gedood in de zuidoostelijke stad Bago, zegt AAPP. Lokale media meldden dat het leger zwaar geschut heeft gebruikt tegen burgers.

“De VN in Myanmar volgen de gebeurtenissen in Bago. Er zijn berichten over zwaar geweld dat wordt gebruikt tegen burgers en weigering van medische behandeling van gewonden”, schreef het VN-kantoor in Myanmar op Twitter. De organisatie riep op tot beëindiging van het geweld en behandeling van de gewonden.

Sinds het leger op 1 februari de burgerregering omverwierp en regeringsleider Aung San Suu Kyi onder huisarrest plaatste, protesteren mensen bijna dagelijks. Militairen schieten geregeld met scherp op demonstranten. Volgens AAPP zijn 3.000 mensen gearresteerd. Het leger zou mensen martelen.