Direct naar artikelinhoud
NieuwsBafta's

‘Nomadland’ zegeviert bij Britse Bafta-filmprijzen: dit zijn alle winnaars

Regisseur Chloé Zhao op de set van ‘Nomadland’ met hoofdrolspeler Frances McDormand.Beeld AP

Met vier bekroningen – beste film, regie, camera en vrouwelijke hoofdrolspeler (Frances McDormand) – is Nomadland de grote winnaar bij de Bafta’s, de afgelopen weekend door de British Academy of Film and Television Arts uitgereikte filmprijzen.

“Dank dat jullie ons lieten zien dat ouderdom zo’n mooi onderdeel van het leven is”, sprak de winnende regisseur Chloé Zhao (39) tot de financieel aan de grond geraakte Amerikaanse oldtimers die zichzelf spelen in haar dwars door het woest-schone en vervallen Amerika bewegende roadmovie. Nomadland, naar de non-fictie bestseller van Jessica Bruger uit 2017, portretteert de zestigers en zeventigers die hun huis verloren na de vorige financiële crisis en nu van seizoensarbeid leven. Maar het hoofdpersonage in de verfilming is wél fictief: Vern, de prille weduwe die met haar aftandse campertje aanhaakt bij de reizende commune.

Zhao is pas de tweede vrouw ooit die de Bafta voor beste regie wint, nadat Kathryn Bigelow in 2010 zegevierde met The Hurt Locker.

Ook het dementiedrama The Father viel zondagavond in de prijzen: beste bewerkte script en beste mannelijke hoofdrol, voor Sir Anthony Hopkins. De Bafta’s voor beste bijrollen gingen naar Daniel Kaluuya voor zijn rol als Black Panther-voorman Fred Hampton in de historische speelfilm Judas and the Black Messiah, en Yuh-Jung Youn voor haar rol als oma in het Amerikaans-Koreaanse gezinsdrama Minari.

 Aanloop naar de Oscars

Het Deense Another Round (originele titel: Druk) won in de categorie beste niet-Engelstalige speelfilm; het drama van Thomas Vinterberg over vier met alcohol experimenterende leraren lijkt ook favoriet bij de aanstaande Oscaruitreiking. Zoals ook de Bafta-winnaar in de categorie documentaire, My Octopus Teacher, vermoedelijk eind van de maand óók weer boven komt drijven. Het Bosnische-Nederlandse oorlogsdrama Quo Vadis, Aida? was door de Britten genomineerd in de categorieën beste regie en film in een niet-Engelse taal, maar werd niet bekroond.

Ook Emerald Fennell (35) deed alvast goede zaken in de aanloop naar de Oscars, met twee bekroningen – beste originele script, beste Britse film – voor haar satirische wraakfilm Promising Young Woman. Met haar speelfilmregiedebuut is de 35-jarige actrice en Killing Eve-showrunner als eerste Britse vrouw in de geschiedenis genomineerd voor de regie-Oscar. Al lijkt haar Chinese collega Chloé Zhao inmiddels wel huizenhoog favoriet voor de eind april uit te reiken prijzen van de Amerikaanse Academy.

Met tien nominaties heeft Mank getalsmatig een voorsprong bij de Oscars, maar het zwartwit-drama van David Fincher over de scenarist van Citizen Kane won bij de Britten slechts één categorie: de Bafta voor beste productiedesign.

Verder viel ook een Belgische coproductie in de prijzen. Sound of Metal haalde de Bafta’s voor beste montage en beste geluid binnen. Sound of Metal, een project van onder meer productiehuis Caviar, vertelt het verhaal van een ex-drugsverslaafde drummer die langzaam zijn gehoor verliest en in een tehuis voor dove verslaafden terechtkomt. In totaal was de titel in vier categorieën genomineerd. De film maakte ook kans op een prijs in de categorie ‘beste acteur’ en ‘beste mannelijke bijrol’.