66 voetbalsupporters voor de rechter voor "free fights", advocaat: "Ik zie niet in wat het verschil is met SM"

In de correctionele rechtbank van Antwerpen is vandaag het proces begonnen tegen 66 voetbalhooligans, 56 van eersteklasser Antwerp en 10 Nederlanders van Willem II uit Tilburg.  Ze staan terecht voor het opzetten van minstens tien "free fights". Dat zijn georganiseerde vechtpartijen tegen fans van andere voetbalclubs. Vandaag verschenen al zo'n 15 verdachten voor de rechter. Het parket vorderde werkstraffen maar voor sommigen ook celstraffen tot 30 maanden. 

De zaak kwam aan het licht toen Antwerp-hooligans een bus met Beerschot-supporters aanvielen in Mortsel, in de zomer van 2017. Tijdens het onderzoek dat daarop volgde, ontdekte de politie op de gsm's van de hooligans allerlei filmpjes en foto's van georganiseerde vechtpartijen, zogenaamde "free fights". 

Daaruit bleek dat leden van de harde supporterskern van R. Antwerp FC in het geheim afspraken met rivaliserende hooligans om op afgelegen plaatsen te vechten. Bij die gevechten neemt in principe een gelijk aantal hooligans het tegen elkaar op tijdens een vooraf afgesproken tijdsduur.

Het is een wonder dat er nog geen dode is gevallen. Dit hoort niet thuis in onze maatschappij
Procureur

Alle deelnemers aan die zogenoemde "free fights" deden er vrijwillig aan mee, en wisten dus vooraf dat ze de kans liepen om gewond te raken. Toch gaat het volgens het parket om strafbare feiten. Het vervolgt nu 66 mensen voor slagen en verwondingen met voorbedachten rade, of omdat ze aanstoker of lid zijn van een bende, of wegens verboden wapenbezit.

Bekijk hier ook het verslag uit "Het Journaal" en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Door de coronamaatregelen heeft de rechtbank vier dagen uitgetrokken voor het proces. Vandaag verschenen al zo'n eerste 15 verdachten. "Het is een wonder dat er nog nooit een dode is gevallen", aldus de procureur vanmorgen op de zitting. "Dit hoort niet thuis in onze maatschappij." Het parket spreekt ook van bendevorming. Volgens de procureur gaat het dus wel degelijk om illegale ontmoetingen die de openbare orde verstoren, met een groot risico op ernstige verwondingen of overlijden. Het parket vroeg voor de beklaagden straffen van 150 uur werkstraf tot 30 maanden cel.

Wat is het verschil met SM? Het is een keuze die mensen maken voor hun plezier

Koen De Backer, advocaat van een van de supporters

Jorgen Van Laer, advocaat van vier supporters, benadrukt dat de mannen er vrijwillig waren en alle fysieke gevolgen ook aanvaardden. Ook advocaat Koen De Backer benadrukt dat. "Ik zie niet in hoe dit verschilt van SM, tatoeages of piercings. Het is een keuze die mensen maken om hun fysieke integriteit op te geven voor een deeltje, voor een plezier of hobby", aldus de advocaat.

Bekijk hieronder enkele foto's. Ze zijn door de deelnemers zelf onherkenbaar gemaakt. De tekst gaat onder de foto's verder: 

Een uitspraak volgt pas over een maand. In de toekomst is er nog een soortgelijk proces gepland tegen een twintigtal supporters van voetbalclub Beerschot. Ook de harde supporterskernen van andere voetbalclubs in binnen- en buitenland nemen deel aan zulke "free fights", blijkt uit foto's op gespecialiseerde Facebookpagina's.

Meest gelezen