Direct naar artikelinhoud
NieuwsTheater

Theater Studio Orka houdt ermee op in 2022

Zoutloos - Studio OrkaBeeld RV Yvan Mahieu

Na zeventien jaar doet het uiterst succesvolle jeugdtheatergezelschap Studio Orka in 2022 de boeken toe. Voor de volgende subsidieronde, in 2023, zal er geen dossier meer worden ingediend.

“Het is met spijt in het hart” dat Studio Orka in een persbericht zijn afscheid aankondigt. Sinds de oprichting in 2004 groeide Studio Orka, het geesteskind van Philippe Van de Velde en Martin Decroos, zowel in Vlaanderen als vér daarbuiten uit tot een naam als een klok, zeker voor eenieder wie jeugdtheater een warm hart toedraagt. Maar na 2022 wordt het stil rond die naam.

“Na zeventien jaar maken, spelen en touren komt een eind aan een lang en mooi verhaal. De twee oprichters Martine Decroos en Philippe Van de Velde beëindigen hun bijzondere en intense samenwerking. Ze kijken beiden uit naar herbronning en zullen elk hun eigen weg gaan”, meldde het jeugdtheatergezelschap dit weekend in een persbericht. De oorzaak ligt op z’n minst deels bij “te weinig middelen”, klinkt het.

“De besparingen, de onmogelijkheid om als internationaal gevierd jeugdtheatergezelschap rond te komen, de precaire omstandigheden… Het energiepeil van de hele ploeg ging meermaals in het rood. Dit alles heeft een rol gespeeld in de beslissing om voor de volgende periode van het kunstendecreet, vanaf 2023, geen nieuw subsidiedossier in te dienen.”

Radeloos

Met Studio Orka verdwijnt een unieke speler uit het Vlaamse en internationale theaterlandschap. Hun opvallende en verbeeldingsrijke voorstellingen waren razend populair bij kinderen, maar ook bij hun ouders. Stukken als Craquelé en Pied de Poule verkochten steevast in een mum van tijd uit: de opvallende locaties, complexe decors en het beperkt aantal stoelen – “Wij waken over de intimiteit van onze voorstellingen”, stelde Decroos in deze krant – leidde tot beperkte speelreeksen waarmee het gezelschap niet aan de immense vraag kon voldoen. De coronacrisis maakte het gezelschap bovendien “radeloos”, vertelde Decroos afgelopen zomer aan De Standaard.

Toch wil Studio Orka nog even verder doen. “Na de lockdown hoopt Studio Orka terug te kunnen touren met Pied de Poule, de productie die net voor het coronajaar in première ging. Ook Het Pentaccordeon dat in première ging tijdens de Zomer Van Antwerpen gaat opnieuw op tournee.” In 2022 krijgen successtukken als Chasse Patate, Inuk en Warmoes nog een afscheidstournee.

Craquelé van Studio Orka.Beeld Phile Deprez