Direct naar artikelinhoud
NieuwsGent

Pallas of Volxus? Laatste kans om te stemmen over nieuwe naam Vooruit

Na de bekendmaking van het nieuws veranderde de Vooruit al even van naam.Beeld Wouter Van Vooren

Pallas of Volxus: een van beide wordt de nieuwe naam van de Gentse Vooruit. Nog tot 10 uur vandaag, 14 april, kan iedereen stemmen.

Het kunstencentrum Vooruit ging op zoek naar een nieuwe naam nadat de socialistische partij Sp.a de naam inpikte. Het centrum wenst niet met een politieke partij geassocieerd te worden.

De afgelopen weken zaten medewerkers, artiesten, schrijvers, historici en vrijwilligers samen met experts om een selectie te maken uit de meer dan 3.000 binnengelopen suggesties. Er werd een shortlist van 14 namen gedistilleerd, die na een interne stemming is teruggebracht tot twee namen.

“Er zijn ontzettend veel namen de revue gepasseerd”, legt woordvoerder Mieke Dumont uit. “Sommige vielen af omwille van juridische redenen, andere omwille van vervelende associaties, nog andere wegens onuitspreekbaar in een andere taal. Kortom, het was een spannende en complexe oefening.”

Twee kandidaten 

Het publiek kan nog tot woensdag 10 uur kiezen uit twee mogelijke nieuwe namen: Pallas of Volxus. “Pallas is de Griekse godin van kunst en ambacht, én van strijdvaardigheid”, klinkt het. “Maar het is ook Paleis in het Gents. Een volkspaleis maar daarom niet minder grandioos. Het ‘feestlokaal van de werkende mens’. Of een ‘tweede living’ met veel kamers waar je je helemaal kan in verliezen.”

Ook over de naam Volxus is goed nagedacht. Dumont: “Je hoort er nog ‘volkshuis’ in, toch wel het DNA van Vooruit. Maar het is ook een krachtig nieuw woord. Volxus heeft de potentie om snel als eigennaam een autonoom leven te leiden en te staan waarvoor Vooruit staat: een huis voor theater, dans, muziek, literatuur, nightlife en veel volk. Volxus is ‘volks’ en ook ‘us’.”

Tot en met woensdag 14 april 10 uur kan iedereen deelnemen aan de publiekspoll. In de tweede helft van april wordt de definitieve naam bekendgemaakt.

Stemmen kan via meerdaneennaam.be.