Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronamaatregelen

Strandbars vragen Overlegcomité om terrassen te openen: ‘De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden’

Strandbars vragen Overlegcomité om terrassen te openen: ‘De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden’
Beeld Stefaan Temmerman

De strandbarhouders aan onze kust hebben er een slechte start van de paasvakantie opzitten. ‘We durven stellen dat we alleen maar open zijn om sanitaire ruimte te voorzien’, klinkt het in een open brief, waarover Het Laatste Nieuws bericht.

Volgens de huidige coronamaatregelen is het verboden eten en drank te nuttigen die je aan de bars koopt. Zo mag je geen drankje aan een strandbar ter plaatse opdrinken, tenzij je daarbij ook een ligzetel huurt. Dat mag geen alcohol zijn - tenzij je je drankje meeneemt van thuis.

De strandbarhouders uit Knokke-Heist richten zich in een open brief tot premier Alexander De Croo (Open Vld) en Matthias De Caluwé van Horeca Vlaanderen. Het verhuren van de ligzetels en aanbieden van takeaway is niet rendabel, schrijven ze. 

“Het is frustrerend te zien dat klanten hun eigen wijn, sterke drank en hapjes meenemen die ze in de supermarkt of traiteurzaak moeiteloos kunnen verkrijgen”, klinkt het in de open brief. “De frigoboxtoeristen zijn opnieuw uitgevonden. Men verbood ons alcohol te schenken, vooral om losbandigheden te vermijden. Wel, nu giet de klant door. Na een week paasvakantie durven we stellen dat dit op deze manier niet rendabel is en we eigenlijk alleen maar open zijn om sanitaire ruimte te voorzien.”

Dat op het strand gebruik gemaakt kan worden van eigen dranken, vinden de uitbaters niet logisch. “De groepen zwellen al snel aan tot 8 à 10 personen, terwijl wij kunnen zorgen voor een afgelijnde, gestructureerde bezetting in groepjes van maximaal 4 personen. Dus wat is veiliger?”

De uitbaters vragen de premier “orde te scheppen in de wanorde” en vragen perspectief om de terrassen te mogen openen tijdens het Hemelvaartweekend. “Uiteraard hopen we dat de horeca volledig open mag. Maar indien niet, gun het ons, want voor ons is het over vijf maanden, waarna we ook nog eens de winter moeten overbruggen, opnieuw lockdown.”