Direct naar artikelinhoud
AchtergrondLil Nas X

Lil Nas X: verwerpelijke satanist voor de ene, lhbti-held voor de andere

Lil Nas X en zijn nieuwe ‘Montero (Call Me by Your Name)’.Beeld K2 / still

Conservatief-christelijk Amerika is in rep en roer over de ‘satanistische’ videoclip van Lil Nas X, waarin hij de duivel een lapdance geeft. Maar voor lhbti’ers is de homoseksuele rapper een held.

De veelbesproken videoclip van Lil Nas X, voor zijn broeierige gay-anthem ‘Montero (Call Me By Your Name)’, begint onschuldig, in een lieflijk, lilakleurig Hof van Eden. Maar al snel wordt de 22-jarige, homoseksuele rapper gezoend door een verleidelijke slang – een bijbelse verwijzing, waar de clip vol mee zit. Lil Nas X glijdt daarna via een stripperpaal naar de hel, gekleed in een strakke slip en latex knielaarzen, terwijl zijn felrode vlechten rondzwieren. In de brandende onderwereld geeft hij de duivel een lapdance (Lil Nas X speelt alle rollen zelf), totdat hij Satans nek breekt, zijn horens afpakt en zo de gevleugelde heerser van de duisternis wordt.

Conservatief-christelijk Amerika spreekt schande van de clip, die twee weken geleden uitkwam. Je zou denken dat ze inmiddels wel gewend zijn aan popsterren die religieuze symboliek koppelen aan seksualiteit, denk aan Madonna en Lady Gaga. Maar het feit dat Lil Nas X homo is, en zwart, blijkt olie op het hellevuur. “Ziek en verwerpelijk”, roepen prominente Republikeinen op Twitter. “Dit is een aanval op onze maatschappij.”  De Afro-Amerikaanse schrijfster Candace Owens vindt dat “zwart Amerika hiermee op een achterstand wordt gehouden”, wat ook vaak wordt gezegd over zwarte vrouwen die expliciet over seks rappen. Ouders klagen weer dat de clip ongeschikt is voor kinderen, ook al is ie helemaal niet voor hen bedoeld.

Lil Nas X maakt zich geen zorgen om het verhitte commentaar op Fox News. Door alle controverse is de video ruim 100 miljoen keer bekeken en deze week kwam ‘Montero’ binnen op nummer 1 in de Billboard Hot 100. Dat geeft hem veel genoegdoening. Lil Nas X scoorde in 2019 zijn eerste nummer-1-hit, met het even opvallende country-rapnummer ‘Old Town Road’, waarin de banjo over een trapbeat speelt. In die clip zien we cowboy Lil Nas X op een paard door de hood rijden. Het duet met Billy Ray Cyrus voerde negentien weken de hitlijst aan – een record in de VS. Lil Nas X mocht ook twee Grammy’s in ontvangst nemen, maar werd daarna toch gezien als eendagsvlieg. “Men zei dat ik moest stoppen op mijn hoogtepunt”, tweette de rapper. “Maar ik ben er nog steeds.”

Al vanaf zijn tienerjaren weet Lil Nas X sociale media naar zijn hand te zetten. Montero Lamar Hill, zoals hij voluit heet, groeide op in een gebroken gezin aan de rand van Atlanta. Hij bracht zijn tijd vaak alleen door, thuis, ook om uit handen te blijven van de ‘wrong crowd’. Hij bestookte Twitter met gevatte memes, als tijdverdrijf en uitvlucht voor zijn ontluikende seksualiteit. Het succes van ‘Old Town Road’ heeft hij vooral te danken aan TikTok-gebruikers en hun ‘yeehaw challenge’. Ook ‘Montero’ zie je terug in talloze TikTok-filmpjes, waarin jongeren doen alsof ze hun zonden toegeven aan de hemelpoort, totdat ze Lil Nas X in de verte horen. Zijn paaldansmoves worden nagedaan door professionals, onder de hashtag #PoleDanceToHell.

Lil Nas X en zijn nieuwe gay anthem ‘Montero (Call Me By Your Name)’.Beeld K2 / still

Lil Nas X weet dus goed hoe je een hype creëert, bijvoorbeeld door 666 paar customized Nike-sneakers te verkopen aan de hoogste bieders, versierd met een vijfpuntige ster (een occult symbool) en de tekst ‘Lucas 10:18', dat verwijst naar een Bijbelvers waarin Satan uit de hemel valt. Nike was laaiend over het ongeautoriseerde merkgebruik op de Satan Shoes en klaagde de rapper en zijn schoenenontwerper aan – waardoor #SatanShoes trending topic was op Twitter. Toch is Lil Nas X veel meer dan alleen een merk plus marketing. Je vergeet haast dat ‘Montero (Call Me By Your Name)’ – los van de videoclip – een ijzersterk nummer is, waarin hiphop deze keer wordt gecombineerd met een Spaanse gitaar en flamencogeklap. 

‘Call Me By Your Name’ is vernoemd naar de gelijknamige film over een homoseksuele liefde in landelijk Italië, die Lil Nas X tijdens de lockdown keek. Rond die tijd raakte hij ook in de ban van een vriendje dat veel dronk en drugs gebruikte. Maar de zin ‘You live in the dark, boy, I cannot pretend’ gaat ook over heimelijke liefdes als je nog in de kast zit. Christenen vallen over de zogenaamde ‘duivelverering’ in de clip, maar je hoort haast niemand over de expliciete homo-erotiek in de songtekst: ‘I want that jet lag from fuckin’ and flyin’. Shoot a child in your mouth while I’m ridin’. Hiermee wil Lil Nas X meer bereiken dan alleen ophef op social media. Hij wil zijn ‘lusten’ vieren, als zwarte homoman in de masculiene hiphopscene. “Zodat deze teksten net zo normaal worden als een artiest die zegt dat hij iemand van het andere geslacht wil neuken.”

Einde van de video ‘Montero (Call me by your name)’: Lil Nas met de horens van de duivel op zijn hoofdBeeld K2 / still

Voor lhbti’ers is Lil Nas X een held, die schaamteloos zichzelf is en zijn critici terugpakt met sneren en memes. Hij geeft conservatieve christenen een koekje van eigen deeg, door te spelen met religieuze metaforen die normaal worden gebruikt om gays te vervloeken. Maar hij durft zich ook kwetsbaar op te stellen. Zo richtte Lil Nas X een Instagram-post aan zijn 14-jarige zelf: “Ik schreef een nummer met onze naam. Ik weet dat we elkaar beloofden om nooit publiekelijk uit de kast te komen. Hopelijk zal dit deuren openen voor andere queer-personen om simpelweg zichzelf te zijn.” Met name lhbti’ers van kleur snakken naar meer rolmodellen, dus het lef van Lil Nas X en de impact van zijn werk moeten niet langer worden onderschat.