Direct naar artikelinhoud
NieuwsMedia

BBC haalt klachtenformulier over berichtgeving prins Philip offline wegens te veel klachten

Journalisten aan Buckingham Palace, nadat vrijdag het overlijden van prins Philip bekendgemaakt was.Beeld AP

Een online klachtenformulier, dat de Britse openbare omroep BBC vrijdagavond nog maar op haar website plaatste om de talrijke klachten rond de berichtgeving over de overleden prins Philip te stroomlijnen, is alweer offline gehaald. De reden, volgens The Guardian: te veel klachten.

Het overlijden van de Britse prins Philip, echtgenoot van Queen Elizabeth, domineerde vrijdag begrijpelijk de programmatie op de Britse tv-zenders. Maar dat BBC 1 en 2 populaire programma’s schrapten, waaronder EastEnders en de finale van Master Chef, om meer dan 24 uur vooraf opgenomen programma’s over de hertog van Edinburgh uit te zenden, ging voor veel kijkers te ver.

Het leidde tot veel getier op sociale media, waarna de BBC vrijdagavond reageerde met een online formulier. “Wij krijgen veel klachten over te veel berichtgeving over de dood van prins Philip”, klonk het bij de omroep. Het speciale formulier moest helpen om die klachten gemakkelijker te kunnen verwerken. 

Hoeveel klachten ze ontving, maakt de omroep niet bekend. Maar dat de toestroom overweldigend is, valt af te leiden uit het feit dat het formulier nog geen drie dagen later alweer offline is gehaald.

Slechte kijkcijfers

Naast documentaires over de prins zond de BBC sinds vrijdag non-stop nieuwsspecials uit over zijn leven. Op de verschillende zenders was bovendien vaak hetzelfde programma te zien. BBC Four ging zelfs helemaal uit de ether; de programmatie werd vervangen door een boodschap aan de kijkers om naar BBC One te schakelen. 

Ook de commerciële zender ITV zond vrijdag de hele dag speciale nieuwsuitzendingen en een eerbetoon aan prins Philip uit. Alleen Channel 4 ging door met de geplande programmering.

Dat de kijkers het allemaal wat veel vonden, blijkt ook uit de kijkcijfers van het afgelopen weekend. BBC One bereikte 6 procent minder kijkers dan een week eerder, BBC Two verloor zelfs twee derde van zijn publiek. Ook de cijfers van ITV lagen lager dan normaal.

De Britse vlag hangt halfstok aan het BBC-gebouw in Londen.Beeld Photo News