©  BELGA

Deze vijf vaccinatiecentra in Limburg werken met reservesysteem Qvax

Vijf Limburgse vaccinatiecentra gebruiken al vanaf deze week Qvax, de nationale reservelijst voor coronavaccins. Het gaat om de centra van Sint-Truiden, Borgloon, Maaseik, Maasmechelen en Houthalen-Helchteren. Andere centra stappen mogelijk later nog in het systeem.

Koen Snoekx

Van de 95 Vlaamse vaccinatiecentra hebben er 36 aangegeven om onmiddellijk gebruik te willen maken van Qvax. Dat is het nationale reservesysteem waar mensen zich sinds vorige week kunnen aanmelden voor vrijgekomen vaccins in hun vaccinatiecentrum. In Limburg stappen vijf van de vijftien vaccinatiecentra onmiddellijk in Qvax. Het gaat om de centra van Sint-Truiden, Borgloon, Maaseik, Maasmechelen en Houthalen-Helchteren. “Woensdag gaan onze centra in Sint-Truiden en Borgloon opnieuw open en vanaf dan kunnen mensen die zich hebben aangemeld via Qvax opgeroepen worden als er vaccins vrijkomen”, zegt Jolie Daenen van eerstelijnszone Haspengouw. Ook de centra van Maasmechelen en Maaseik gaan onmiddellijk gebruikmaken van de reservelijst van Qvax. “We waren zelf al gestart met een eigen reservelijst, maar daar hadden zich nog niet veel mensen voor aangemeld. Voor het centrum van Maasmechelen gaat dat bijvoorbeeld om 85 mensen. Die mensen vragen we nu wel om zich aan te melden via Qvax”, zegt Noël Vandeboel, manager van de twee centra in het Maasland. “De mensen op de prioriteitenlijst, zoals politie, brandweer en een aantal leerkrachten, hebben uiteraard wel nog altijd voorrang. Maar als zij niet zouden kunnen, dan worden mensen op de Qvax-lijst opgeroepen”, zegt Vandeboel.

Kinderziektes

Het vaccinatiecentrum van Houthalen-Helchteren wil ook snel in het systeem stappen. “We hebben wel nog een eigen reservelijst van 65-plussers en die gaan we eerst en vooral gebruiken als er vaccins vrijkomen”, zegt Wim Haest, manager van het vaccinatiecentrum van Houthalen-Helchteren. “Op die reservelijst stonden aanvankelijk zo’n 400 65-plussers, al is ondertussen ongeveer de helft van hen opgeroepen. Als die overige 200 mensen aan de beurt zijn geweest, dan gaan we starten met Qvax. ” In het vaccinatiecentrum van Heusden-Zolder kijken ze de kat nog even uit de boom. “We blijven voorlopig nog gebruikmaken van onze eigen reservelijst omdat Qvax toch nog wel wat kinderziektes vertoont”, zegt Jan Vanvelk, centrummanager in Heusden-Zolder. “Wat gebeurt er bijvoorbeeld als mensen hun oproep via Qvax bevestigen maar uiteindelijk toch niet komen opdagen? Op zo’n moment ben je blij als je toch nog over een eigen reservelijst beschikt, want wat ga je anders met die vrijgekomen vaccins doen. Mogelijk stappen we vanaf 1 mei in Qvax, al denk ik dat het verstandig is om parallel dus nog altijd een eigen reservelijst te blijven gebruiken”, zegt Vanvelk.

Eigen reservelijst

De vaccinatiecentra van Lommel en Peer zijn nog niet van plan om snel in te stappen in Qvax. “We blijven voorlopig verder werken met onze eigen reservelijsten”, zegt Maarten Mulkers, centrummanager in Noord-Limburg. “In Lommel en Peer hebben we in totaal nu al zo’n 14.000 mensen op onze reservelijst staan. Dat is een hoog aantal. En we willen dat deze mensen die zelf actie hebben ondernomen om op deze lijst te komen daar ook voor beloond worden”, zegt Mulkers. “Mogelijk gaan we op termijn alsnog Qvax gebruiken, al willen we toch nog even afwachten of het systeem in de praktijk ook goed werkt.” Het Agentschap Zorg en Gezondheid wijst erop dat mensen die zich al geregistreerd hebben op Qvax dit niet meer opnieuw moeten doen, als hun vaccinatiecentrum pas later in het systeem zou stappen. “De reservelijst volgt steeds de vaccinatieplanning”, benadrukt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid nog eens. “Mensen worden dus opgeroepen van oud naar jong en ook risicopatiënten krijgen voorrang.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer