Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

China lanceert "kliklijn" om "illegale commentaar" op de communistische partij te melden

China heeft een telefoonlijn gelanceerd waar online kritiek op de communistische partij of op de geschiedenis van de partij kan gemeld worden. Wie via deze "kliklijn" wordt betrapt, zal "hard aangepakt worden". In juli viert de partij haar 100-jarig bestaan, het land verhoogt vaker de censuur als er grotere evenementen in de nabije toekomst zullen plaatsvinden. 

China heeft een "kliklijn" opgezet waar Chinezen andere internetgebruikers kunnen aangeven, die online de geschiedenis van de partij “verdraaien”, de leiders of het beleid “aanvallen”, nationale helden beledigen of “de voortreffelijkheid van de geavanceerde socialistische cultuur” ontkennen. Dat heeft de Chinese cyberregelgever (CAC) gemeld.

“Sommigen hebben met bijbedoelingen historische nihilistische misinterpretaties online verspreid, waarbij ze de geschiedenis van de partij kwaadwillig vervormen, denigreren en ontkennen”, schreef het CAC.

We hopen dat de meerderheid van de internetgebruikers (...) enthousiast deze schadelijke  informatie zal melden

CAC

“We hopen dat de meerderheid van de internetgebruikers actief een rol zal opnemen in het toezicht op onze samenleving (...) en enthousiast deze schadelijke informatie zal melden", klonk het nog.

"Historisch nihilisme" is een uitdrukking die in China vaker wordt gebruikt om publieke twijfel en scepsis te omschrijven over gebeurtenissen uit het verleden van de Chinese communistische partij.  

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Strenge censuur

Het internet in China wordt streng gecensureerd, zo zijn ook heel wat buitenlandse zoekmachines in het land verboden. Internetautoriteiten verhogen vaak de censuur en het online toezicht voorafgaand aan grote evenementen, waaronder historische jubilea, politieke bijeenkomsten en sportevenementen. In juli viert de partij haar 100-jarig bestaan, dus een verhoging van het toezicht ligt in de lijn van de verwachtingen.

In China gelden er reeds gevangenisstraffen voor mensen die zich kritisch uitlaten over de leiders, het beleid of hun geschiedenis. Door een wetswijziging eerder dit jaar staat op het "beledigen of belasteren van de nagedachtenis van de nationale helden en martelaren van China” een celstraf van drie jaar. Ook Chinese sociale netwerksites die kritische inhoud niet censureren, kunnen onder de huidige wetgeving financiële sancties en een tijdelijke opschorting van de dienstverlening opgelegd krijgen.

Meest gelezen