Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Rellen in VS nadat politie zwarte man doodschiet, 15 kilometer van plek waar George Floyd omkwam

Een groep agenten in vechtuitrusting in Brooklyn Center, Minnesota. In de voorstad van Minneapolis heerst onrust nadat een zwarte automobilist is omgekomen bij een schietincident met de politie.Beeld AFP

In een voorstad van Minneapolis zijn rellen uitgebroken nadat een zwarte automobilist bij een controle door de politie was doodgeschoten. Het incident vond plaats op ongeveer 15 kilometer van de plek waar George Floyd vorig jaar omkwam onder de knie van een witte politieagent.

De sfeer in Minneapolis is al uiterst geladen vanwege het proces tegen Derek Chauvin, de politieagent die Floyd met fatale gevolgen in bedwang hield. 

Een menigte boze betogers trok zondagavond op naar het politiebureau in Brooklyn Center, dat tegen Minneapolis aan ligt. De betogers bekogelden het gebouw met stenen, terwijl de politie hen met traangas en rubberkogels op afstand probeerde te houden. Volgens de politie werden er ook schoten op het gebouw gelost, waarbij het glas van van de voordeuren werd verbrijzeld. Ook werden twee politiewagens vernield.

De man, Daunte Wright, werd volgens zijn moeder neergeschoten nadat hij haar had gebeld om te zeggen dat hij door de politie was gestopt omdat hij een luchtverfrisser om zijn achteruitkijkspiegel had hangen. Dat is verboden in Minnesota. Op haar telefoon hoorde de vrouw hoe de politie hem opdroeg uit zijn auto te komen, waarna zij hoorde dat er kennelijk een handgemeen uitbrak.

Zijn vriendin meldde later dat hij zittend op de bestuurdersstoel was doodgeschoten. Volgens de politie probeerde hij met zijn auto te ontkomen, toen ze hadden ontdekt dat er een arrestatiebevel tegen hem liep. Nadat hij door een politiekogel was geraakt, reed de man nog weg. Maar een paar straten verder botste hij op een andere auto en stierf hij achter het stuur.

De burgerrechtenbeweging American Civil Liberties Union (ACLU) eist dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het incident. Volgens de ACLU misbruikt de politie vaak onbenullige verkeersovertredingen om zwarte automobilisten aan te houden.

De autoriteiten hebben de bevolking tot kalmte opgeroepen. Zij vrezen voor een nieuwe golf van protesten en rellen, zeker nu het proces tegen Chauvin aan de gang is. Diens advocaten wijten de dood van Floyd aan drugsgebruik, maar een hele rij getuigen, onder wie de politiechef van Minneapolis, heeft de afgelopen week verklaard dat Floyd is gestorven als gevolg van buitensporig optreden van de agent.

De dood van Floyd leidde vorig jaar tot een golf van protesten en onlusten in tal van Amerikaanse steden. Vooral in Minneapolis klonk de roep om drastische veranderingen bij de politie, onder de leuze: 'Defund the police’.