Pallas of Volxus? Publiek kan kiezen voor nieuwe naam kunstencentrum Vooruit

. © Belga

Het Gentse kunstencentrum dat Vooruit heette tot een politieke partij de naam inpikte, zal binnenkort door het leven gaan als Pallas of Volxus. Dat zijn de twee namen waar het publiek tot en met woensdag uit kan kiezen. “Er zijn ontzettend veel namen de revue gepasseerd”, zegt coördinator communicatie Mieke Dumont van het kunstencentrum.

Via de site meerdaneennaam.be waren 3.000 suggesties voor de nieuwe naam binnengelopen. “De afgelopen weken zijn medewerkers, artiesten, schrijvers, historici, vrijwilligers uit het brede netwerk van Voo?uit samen met experts aan de slag gegaan met de suggesties. Na veel wikken en wegen is een shortlist van 14 namen gedistilleerd, die na een interne stemming is teruggebracht tot uiteindelijk twee namen”, meldt het kunstencentrum. “Er zijn ontzettend veel namen de revue gepasseerd. Een deel viel af omwille van juridische redenen, een deel viel af omwille van vervelende associaties, een deel viel af wegens onuitspreekbaar in een andere taal.”

Pallas is meer dan de “Griekse godin van kunst en ambacht, én van strijdvaardigheid”, stelt het Gentse kunstencentrum. “Ook Paleis in het Gents. Een volkspaleis, maar daarom niet minder grandioos. Het ‘feestlokaal van de werkende mens’. Of een ’tweede living’ met veel kamers waar je je helemaal kan in verliezen. Pallas als perfecte mix tussen high & low culture, afhankelijk van het perspectief.”

Volxus heeft ook meerdere connotaties, aldus de bedenkers. “Je hoort er nog ‘volkshuis’ in, toch wel het DNA van Voo?uit. Maar het is ook een krachtig nieuw woord. Volxus heeft de potentie om snel als eigennaam een autonoom leven te leiden en te staan waarvoor Voo?uit staat: een huis voor theater, dans, muziek, literatuur, nightlife en veel volk. Volxus is ‘volks’ en ook ‘us’.”

Tot en met woensdag 14 april 10 uur kan iedereen deelnemen aan de publiekspoll. In de tweede helft van april wordt de definitieve naam bekendgemaakt.

Partner Content