Direct naar artikelinhoud
AchtergrondDiversiteit

Hongaarse doelman spreekt zich uit voor lhbti-rechten, en dat wordt hem niet in dank afgenomen

Doelman Péter Gulácsi plaatste een foto van zichzelf en zijn vrouw op Facebook, met het logo van de lhbti-campagne op hun open handen getekend.Beeld AP

Een bericht op Facebook van de doelman van het Hongaarse voetbalelftal heeft de tongen losgemaakt. In het Hongarije van Viktor Orbán is aanvaarding van diversiteit nog steeds niet aan de orde.

“De moeder is een vrouw en de vader is een man.” Die woorden zijn sinds december te lezen in de Hongaarse grondwet, op initiatief van de conservatieve regering-Orbán. De grondwetswijziging leidde tot veel kritiek: internationaal, maar ook in Hongarije zelf.

Een lhbti-organisatie in Boedapest begon een tegencampagne met de slogan ‘család az család’, ‘familie is familie’. Al gauw sloot een aantal bekende Hongaren zich daarbij aan: acteurs, influencers, musici, en in februari zelfs een voetballer: een unicum in de nog altijd sterk masculiene Hongaarse voetbalwereld.

Het ging dan ook om een voetballer die al veertien jaar in het buitenland woont en voor een Duitse voetbalclub speelt. Péter Gulácsi plaatste een foto van zichzelf en zijn vrouw op Facebook, met het logo van de campagne op hun open handen getekend. “Ik neem het op voor regenboogfamilies”, schreef de doelman van RB Leipzig.

Dat maakte nogal wat los: in een Hongaars tv-programma werd gesuggereerd dat Gulácsi misschien van genitaliën had geruild met zijn vrouw. Maar er kwamen ook positieve reacties. Zelfs, onverwacht, vanuit de voetbalwereld: János Hrutka, een Hongaarse oud-voetballer die voor een Hongaars sportkanaal commentaar levert, meldde dat hij de Facebook-post moedig vond.

En toen verloor Hrutka zijn baan. Een andere voetbalcommentator, Viktor Lukács, die voor de staatstelevisie werkt, werd ook ontslagen. Hij bleek de Facebook-post van Gulácsi te hebben geliket.

Afgelopen week kreeg het verhaal ineens een staart. Keeper Zsolt Petry van Hertha Berlijn zei in een interview met een Hongaarse pro-regeringskrant dat hij het onverstandig vindt van een voetballer om zich in dit soort gevoelige kwesties te mengen. Al zei hij ook dat hij zeker niet vindt dat Gulácsi moet worden aangevallen om zijn opvattingen.

De interviewer vroeg door en kreeg Petry aan het praten over ‘het open immigratiebeleid van Europa als teken van morele achteruitgang’, waarmee hij zich tegen zijn eigen advies in mengde in een ándere gevoelige kwestie. Het kwam hem duur te staan: zijn Duitse club ontsloeg hem.

Het leidde tot een discussie: is ontslagen worden door je club vanwege je rechtse ideeën hetzelfde als worden ontslagen door je netwerk vanwege je linkse ideeën?

Volgens Luca Dudits van de Hongaarse lhbti-organisatie niet. “Hertha BSC heeft een diversiteitshandvest, een duidelijk beleid waarin de waarden van de club staan. Je als speler in een interview tegen die waarden uitspreken, heeft dan natuurlijk consequenties. Iemand van de staatstelevisie ontslaan omdat ze een post liken waarin iemand een minderheidsgroep steunt, lijkt me toch echt niet hetzelfde.”

Péter Gulácsi hoeft zich ondertussen geen zorgen te maken over zijn baan: hij is de enige voetballer in het verhaal die met de juiste waarden in het juiste land lijkt te zitten.