Hongarije wil universiteitscampus laten bouwen in Boedapest door dubieuze Chinese bouwonderneming

De Hongaarse regering wil een contract sluiten met een Chinese bouwonderneming voor de bouw van de campus van een Chinese universiteit in Boedapest. Dat meldt onderzoeksjournalistiekcollectief Direkt36. De Chinese bouwgigant zou zich in het verleden onder meer schuldig gemaakt hebben aan bedrijfsspionage.

De Hongaarse campus van de Fudan-universiteit moet een van de grootste investeringen worden in het hoger onderwijs van het land in de afgelopen decennia. De bouw wordt door de regering geraamd op 1,5 miljard euro (540 miljard Hongaarse forint). Volgens een ontwerpvoorstel van twee ministers zou voor de werken vooral van Chinese bouwmaterialen en Chinese arbeidskrachten gebruik gemaakt worden. Ook zou de constructie grotendeels gefinancierd worden met een Chinese lening, die Hongarije voor zijn rekening zou nemen.

Nog volgens deze documenten hoeft de Chinese aannemer niet te vrezen dat een andere bieder hem in een open competitie zou verslaan. In de documenten staat dat ‘de bouw alleen als Chinees project kan worden uitgevoerd’ en dat ‘door middel van wetgevingsinstrumenten het punt moet worden bereikt waarop het investeringsproces niet langer kan worden tegengehouden’. Het doet denken aan de clausules die China altijd laat opnemen wanneer het een lening verstrekt aan een land.

China State Construction Engineering Corporation

China State Construction Engineering Corporation (CSCEC), het bedrijf dat het bouwcontract in de wacht wil slepen, is de afgelopen jaren in opspraak gekomen door corruptie en spionage.

In januari 2017 merkten technici van het hoofdkantoor van de Afrikaanse Unie in Addis Abeba, Ethiopië, een ongewoon fenomeen op. Het dataverkeer van de servers van het gebouw piekte elke nacht tussen middernacht en 2 uur ’s nachts. Ook al was er op dat tijdstip bijna niemand in het gebouw. Bij een beveiligingscontrole van het 20 verdiepingen tellende gebouw bleek dat de toename van het verkeer werd veroorzaakt doordat elke nacht in het geheim gegevens werden gekopieerd naar een server in Sjanghai. Bovendien werden in het gebouw afluisterapparatuur en in tafels en muren verborgen microfoons aangetroffen.

Het hoofdkantoor van 200 miljoen dollar, dat begin 2012 klaar was, was een geschenk van China. Het Aziatische land droeg niet alleen de kosten, maar nam ook de bouw voor zijn rekening. China State Construction Engineering Corporation kreeg de opdracht voor de bouw – hetzelfde bedrijf dat nu ook kandidaat is voor de bouw van de campus van Fudan in Boedapest.

Vertrouwelijke informatie die in het hoofdkwartier van de Afrikaanse Unie was verzameld, kon vijf jaar lang in handen van onbevoegden vallen. Zowel de Chinese regering als het Chinese staatsbedrijf ontkenden beschuldigingen van spionage.

Na het incident in Ethiopië werd CSCEC vorig jaar door het Amerikaanse ministerie van Defensie op een zwarte lijst geplaatst vanwege zijn nauwe banden met het Volksbevrijdingsleger. In China zijn cyberspionage en technologische inlichtingen grotendeels in handen van het leger. Later verbood een executive action van voormalig Amerikaans president Donald Trump Amerikaanse burgers en bedrijven om aandeelhouder te worden in het Chinese bouwbedrijf.

Fudan universiteit

De Fudan-universiteit in Sjanghai is een van de beste instellingen voor hoger onderwijs in China. De instelling heet van wereldklasse te zijn op het gebied van de studie van internationale betrekkingen.

Met de hulp van de Hongaarse Nationale Bank is de universiteit begonnen met uitbreiding in Hongarije, aanvankelijk in samenwerking met de Corvinus-universiteit.

Levente Horváth, de hoofdadviseur van de centrale bank voor China en zelf een Fudan-alumnus, kondigde vorig jaar aan dat Fudan in 2024 in Boedapest zijn eerste Europese campus zou openen. De campus zou ongeveer 6.000 studenten en 500 professoren van een tijdelijk studiehuis voorzien.

Soros out, Xi Jinping in

De regering van premier Viktor Orbán streeft al jaren naar nauwe banden met China. Onlangs sloot zij verschillende belangrijke overeenkomsten met Chinese partners. Een voorbeeld is het twee miljard euro kostende wederopbouwproject van de spoorlijn Boedapest-Belgrado. Dat werd gegund aan een conglomeraat van Chinese staatsbedrijven en een bedrijf dat gelieerd is aan Lőrinc Mészáros, de jeugdvriend van premier Orbán en de rijkste zakenman van Hongarije.

De universiteitscampus vult het gat dat de Central European University, gefinancierd door miljardair George Soros, achterliet. Orbán wou de onderwijsinstelling van zijn ‘globalistische’ aartsvijand weg. De Central European University zetelt intussen nog steeds in Mitteleuropa, zij het nu in Wenen. (am)

Lees ook: Montenegro vraagt hulp aan EU voor afbetalen Chinese lening van 1 miljard euro

Meer