Direct naar artikelinhoud
NieuwsIS-kampen

Belgische moeders in Syrië willen kinderen afstaan en vragen repatriëring

Kamp Roj in Noord-Oost-Syrië.Beeld AFP

Twee moeders in Syrië vragen België om dringend hun kinderen te repatriëren, ook zonder zichzelf, zo vernemen De Morgen en Le Soir. De moeders doen hun oproep nadat hun tent afbrandde en te midden van een corona-uitbraak in kamp Roj.

Moeder M.E. (51) en dochter Y.E. (30) trokken in 2014 naar Syrië, waar ze zich bij IS aansloten. Y.E. nam toen haar zoontje mee, en haar moeder M.E. nam nog een dochtertje uit een tweede relatie mee.

Het zoontje van Y.E. is in december gerepatrieerd. Het was de eerste keer dat een Belgische moeder in de kampen een kind afstond om het te laten overbrengen naar België. Hij verblijft bij de vader in ons land. Y.E. dringt nu ook aan op de overbrenging van twee andere kinderen, uit de relatie met een Zwitserse jihadist in Syrië. 

Y.E.’s moeder, M.E., wil haar jongste dochter afstaan voor repatriëring. Dat meisje is in België geboren en is 9 jaar oud. Hun vraag kwam bij de Belgische regering via Georges Dallemagne, Kamerlid voor cdH, die M.E. en Y.E. eerder al ontmoette in kamp Roj, in Noord-Oost-Syrië. Volgens hem gaat er een concreet incident aan vooraf.

“De tent van M.E. en haar dochtertje is afgebrand. Ze konden ontkomen en verhuizen naar een andere tent, maar zijn nog in shock.”

Hun tent blijkt in brand gestoken door een kind in het kamp. In vergelijking met Al Hol, stond Roj tot nu toe gekend als een rustiger kamp, met meer controle.

‘Geweld toegenomen’

“Ze zeggen dat het geweld sterk is toegenomen”, zegt Dallemagne. “De paniek is zo groot dat deze vrouwen België vragen om die drie kinderen zo snel mogelijk te repatriëren, los van hun eigen lot. Die kinderen zijn in gevaar.”

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) wil nog niet reageren op dit “individuele dossier”.

De Belgische regering besliste begin maart om werk te maken van de repatriëring van kinderen tot 12 jaar en de overbrenging van de moeders geval per geval te behandelen. Dat zal niet voor direct zijn, door de ramadan, maar vooral door een lockdown in Noord-Oost-Syrië, nadat een golf van coronabesmettingen ook de kampen heeft bereikt.

Uit info van De Morgen en Le Soir blijkt dat twee Belgische vrouwen in kamp Roj besmet zijn met corona. Een van hen liet een PCR-test afnemen en ontving dit weekend haar resultaat: positief.

“Ze hebben sinds twee weken de typische symptomen”, bevestigt Gerrit Loots, de VUB-professor die de kampen al enkele keren bezocht. “Het bewijst dat er een corona-uitbraak is.”