Direct naar artikelinhoud
Vier vragenTestevenementen

België wil nu ook testevents organiseren: ‘Vreselijk laat’

Supporters tijdens de WK-kwalificatie wedstrijd tussen Nederland en Letland in de Johan Cruijff Arena op 27 maart in Amsterdam, een van de testevents bij onze noorderburen.Beeld ANP

Gezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil op het Overlegcomité een kader vastleggen voor testevenementen. In Nederland hebben er al duizenden mensen aan deelgenomen. Waarom heeft ons land er eigenlijk zo lang mee gewacht? Vier vragen.

Wat leren de Nederlandse testevenementen ons?

In Nederland zijn er al een heel aantal testevenementen geweest. 5.000 voetbalfans mochten bijvoorbeeld in de Amsterdamse ArenA de wedstrijd meevolgen tussen Oranje en Letland. Ondertussen zijn de eerste resultaten binnengekomen van die experimenten. Het gaat dan om een congres en een theatervoorstelling, die twee maanden geleden in Utrecht plaatsvonden. 

De wetenschappers zijn duidelijk in hun conclusies. Het is mogelijk om voorstellingen en congressen te organiseren, maar dan moeten de deelnemers wel strikte maatregelen respecteren. Eerst moeten ze zich ergens dicht bij huis laten testen. Tijdens een voorstelling moeten ze zeker een mondmasker opzetten als ze van hun plaats gaan en het gebouw moet goed geventileerd zijn. “Deze week zullen we ook nog hun resultaten bekendmaken over het experiment met de voetbalwedstrijd”, zegt Tim Boersma van Fieldlab Evenementen. “We gaan ook nog andere testevenementen organiseren. Het pretpark Efteling zal op één dag bijvoorbeeld nog 8.000 mensen ontvangen.” 

Waarom komt Vandenbroucke nu pas met een initiatief? 

Terwijl de Nederlanders dus al evenementen hebben georganiseerd en bestudeerd, wil de federale regering nu pas nadenken over ‘een kader’. Dat kader moet de voorwaarden vastleggen waaronder zulke evenementen in ons land kunnen doorgaan, zo is te horen op het kabinet van Vandenbroucke. “Omdat het testbeleid nu meer op punt staat en er ook zelftests beschikbaar zijn, leent de context zich er meer toe”, zegt zijn woordvoerder. Het coronacommissariaat werkt nu tegen woensdag een voorstel uit, dat het Overlegcomité dan zal bespreken. 

Dat Nederland hier zoveel verder staat, komt omdat de overheid daar een samenwerkingsverband heeft met de sector en academische experts. Fieldlab Evenementen zet de testevents op poten. Bij ons zijn er wel veel taskforces voor het coronabeleid, maar zoiets hebben we niet.  Binnen de federale regering klinkt het smalend dat het hele project Nederland handenvol geld heeft gekost. “En nu kunnen wij uit hun resultaten leren. Eigenlijk hebben zij het voor ons getest”, zegt een politieke bron. 

Voor Bert Blocken, een Belgische prof die als ingenieur (TU Eindhoven/KU Leuven) heeft meegewerkt aan het voetbalstadionexperiment in Nederland, kan ons land er niet snel genoeg aan beginnen. “Maar dit kader komt nu wel vreselijk laat.” Volgens hem komt dat ook omdat ons beleid enkel oog heeft gehad voor de virologen. “De Nederlandse overheid heeft meteen gevraagd om experts en bedrijven te laten samenwerken. Nu blijkt dat het goed is, kan men het hier ook gaan doen.” 

In Nederland botsten de organisatoren ook niet op zo’n moeilijke staatsstructuur, voegt Bruno Schaubroeck van Event Confederation er nog aan toe. “Maar de sector was er voor de coronacrisis ook al beter georganiseerd.”

Is er politiek animo voor testevents? 

Zeker en vast, temeer omdat de huidige maatregelen bij jongeren zwaar doorwegen. Op Facebook zijn mensen zich weer aan het verzamelen voor een samenkomst in het Ter Kamerenbos op 1 mei. De vorige keer is dat event uiteengedreven door de politie. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez pleitte er al voor om die bijeenkomst als testevenement vorm te geven. 

Ook op het kabinet van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) wil men vaart maken. “We zijn meer dan vragende partij”, klinkt het. Vorige maand maakte de Vlaamse regering bekend dat ze een testevenement wilde organiseren in de Hasseltse Grenslandhallen voor zo’n 1.000 bezoekers. Dat event is al eens uitgesteld, omdat de coronacijfers te slecht waren. 

“Nu staat het voorlopig gepland voor begin mei”, zegt de woordvoerder van Jambon. “De resultaten kunnen we dan ook samenleggen met die uit het Nederlandse onderzoek. Zo kunnen we bekijken op welke manier we evenementen veilig kunnen laten plaatsvinden.” 

Wat zeggen de cultuur- en de evenementensector? 

De schouwburg KVS in Brussel liet vorige week al een bom vallen door aan te kondigen dat ze vanaf 26 april sowieso voorstellingen gaat spelen, ongeacht de geldende maatregelen. De KVS neemt daarbij wel een heel aantal procedures in acht (afstand houden, ventilatie, mondmaskers, CO2-meters). Dat het Nederlandse onderzoek nu aanstipt dat theatervoorstellingen veilig kunnen doorgaan met de juiste protocollen, is natuurlijk een opsteker voor de culturele sector. 

De Belgische eventorganisatoren volgen ondertussen ook op de voet wat er in Nederland gebeurt. “Er is van in het begin nauw contact geweest met onze Nederlandse collega’s”, zegt Schaubroeck, die het kader voor de testevenementen uiteraard toejuicht. “Als sector zijn we er klaar voor. Maar er hoort ook een resultaatsverbintenis bij. Als uit de proeven blijkt dat we op een veilige manier evenementen kunnen organiseren, dan moeten we ermee aan de slag kunnen gaan.” 

Blocken hoopt alvast dat nog uit te werken kader niet blijft hangen in theoretische discussies. “De minister zou als de gesmeerde bliksem experts moeten uitnodigen om samen met de overheid die testevenementen te organiseren”, zegt Blocken. “Wat men zeker niet moet doen, is alles eerst nog eens honderd keer bespreken in verschillende werkgroepen.”