Direct naar artikelinhoud
OnderzoekFiscale fraude

Het lijkt erop dat Supra Bazar zijn leuze ‘Je vindt er alles’ niet tot in zijn belastingaangifte heeft doorgetrokken

De Supra Bazar in Lievegem.Beeld Thomas Nolf

De Supra Bazar – een soort Dreamland, Fnac, Brico en Decathlon ineen – is onderwerp van een strafonderzoek. De West-Vlaamse winkelketen wordt verdacht van witwassing en fiscale fraude. Het zou gaan om een van de grootste fiscale dossiers ooit. 

In de speelgoedafdeling van de Supra Bazar te Lievegem bepalen de kinderen de koers. “Gaan we nu even naar de Lego kijken?” “Mag ik  nog even naar de Playstations?”, navigeren enkele kinderen hun gehoorzame ouders. Norbert wacht geduldig in de middengang. Hij is allang blij dat hij de kleinkinderen Kathalina en Julie, een tweeling, tijdens het paasverlof nog eens op bezoek heeft. “Het is slecht weer, dus naar de speeltuin gaan kon niet. Wat kun je anders?” 

In Supra Bazar kun je het hele jaar door wegdromen naar de seizoenen die al gepasseerd zijn, of diegene die nog moeten komen. Afgaande op de collectie carnavalskleren lijkt het nog februari, een rayon verder doen de opblaasbare zwembaden en de knalrode merchandising van de Rode Duivels al van de zomer dromen. 

Norbert, met zijn twee kleinkinderen.Beeld Thomas Nolf

Ook met de nieuwe regelgeving, die bezoekers verplicht om online een tijdsslot te kiezen, heerst er een gezellige drukte. “Gelieve je aan een halfuur winkeltijd te houden”, klinkt door de speakers. Kim (52) vindt het online aanmeldsysteem een goede zaak. “Anders loop ik hier veel te lang rond. Het is zo’n fijne winkel, je vindt hier gewoon alles.”

Daar zit geen greintje overdrijving bij. Van interieurdecoratie tot fietsen, kleren of elpees: als je iets nodig hebt, mag je erop rekenen dat je het in de Supra Bazar vindt. De winkel lijkt een Dreamland, een Fnac, een Brico en een Decathlon ineen, en die veelzijdigheid maakt het een ongekend populaire winkel onder omwonenden. 

Fiscale fraude

Alleen lijkt het erop dat Supra Bazar de leuze van de winkel,  ‘Je vindt er alles’, niet tot in zijn belastingsaangiftes heeft doorgetrokken. Er loopt namelijk een gerechtelijk onderzoek naar de eigenaars Geert en Nadine Vanhalst omwille van witwassen, fiscale fraude en btw-fraude inzake erfenisbelasting. Dat maakte De Standaard bekend. 

In de Supra Bazar ‘vind je alles’.Beeld Thomas Nolf

Het was hun vader, de inmiddels overleden Marcel Vanhalst, die hen met een groot fortuin achterliet. De voormalige vlasboer Vanhalst stampte in 1964 een Stock Américain uit de grond. Maar in plaats van overgebleven legermateriaal uit de Tweede Wereldoorlog voor een habbekrats te verkopen, koos hij voor nieuwe producten. De Stock Américain werd de Supra Bazar en in de loop de jaren kwamen er vijf vestigingen: Gullegem, Harelbeke, Hulste, Lievegem en Tielt. In de jaren 80 nam zijn zoon Geert Vanhalst de zaak over, zijn zus Nadine zou vanaf de jaren 90 de naam Supra Bazar helpen opbouwen tot de machtige winkelketen die ze vandaag is. 

Vermogen van 250 miljoen

Maar nu is de fiscus erachter gekomen dat het vermogen van de eigenaars – in totaal 250 miljoen – niet overeenstemt met de belastingsaangiftes. De fiscus kwam het vermogen op het spoor door informatie die hij ontvangt uit andere landen in het kader van de ‘common reporting standards’ (CRS) te vergelijken met wat in België over de familie fiscaal bekend is.

“Die CRS-regelgeving is niet voor niks in 2017 in het leven geroepen”, zegt professor fiscaal recht Michel Maus (VUB). “Vroeger bleef heel wat fraude onder de radar. Dat de belastingsdiensten van een honderdtal landen nu automatisch gegevens uitwisselen, zorgt ervoor dat de fiscus zich sneller vragen gaat stellen. Deze familie zal zeker niet de laatste zijn die daarmee te maken krijgt.” 

Zwart kapitaal

Door de omvang van het dossier vertrouwde de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) de leiding in het dossier toe aan het parket, dat een onderzoeksrechter liet aanstellen. Speurders kwamen niet alleen geldstromen naar Luxemburg, maar ook naar Malta, de Maagdeneilanden en Mauritius op het spoor. 

Volgens De Standaard hadden Nadine en Geert Vanhalst in 2016 nochtans het advies gekregen om gebruik te maken van de amnestiewet om hun zwart kapitaal te regulariseren, als ze eenmalig 35 procent betaald hadden. Nu hangt hen een aanslag van 60 procent tot mogelijk 100 procent boven het hoofd, waardoor het een van de grootste fiscale dossiers ooit zou worden.

Maus twijfelt echter of het zover zal komen. “Als er dingen gebeurd waren die niet koosjer waren, dan was het maar logisch geweest dat ze gebruik zouden hebben gemaakt van die amnestiewet. Zij wisten natuurlijk ook dat info vanuit het buitenland zou gedeeld worden met de Belgische fiscus. Of dan zou je verwachten dat ze gevlucht zouden zijn naar landen die nog niet aan de CRS-regelgeving meedoen. Dat niemand van hun adviseurs daaraan gedacht zou hebben, lijkt me toch erg naïef.”

De Supra Bazar in Lievegem.Beeld Thomas Nolf

De cruciale vraag in dit dossier is wat de familie in het buitenland verdiend heeft, en wat in België. En of het geld dat in het buitenland verdiend werd, dan aangegeven werd. “Met een vennootschap in Luxemburg is op zich niks mis", zegt Maus. “Maar dan moet je kunnen aantonen dat die effectief in Luxemburg bestuurd werd. Dan moet je al drankbonnetjes en aanwezigheidslijsten bovenhalen. Laat daar tien juristen over oordelen, en je krijgt elf verschillende antwoorden.” 

Supra Bazar wenste niet vooruit te lopen op de feiten. “Wij willen het proces niet via de media voeren, maar hebben alle vertrouwen in goede afloop", aldus de woordvoerder. 

Hun klanten hopen hetzelfde. “Een gemis voor de regio”, volgens Kim. “Mocht de Supra Bazar verdwijnen, dan zou ik verschillende winkels moeten doen om hetzelfde te kopen.”