© AFP

Sterren trekken van leer tegen Trump op SAG Awards

Emma Stone en Denzel Washington waren zondagavond de verrassende prijsbeesten op de Screen Actors Guild Awards (SAG). Die prijsuitreiking van de grootste acteursvereniging van Hollywood wordt traditioneel gezien als graadmeter voor de Oscars. Al was er achteraf vooral aandacht voor het vocale protest van de filmsterren tegen president Donald Trump.

jbou

Afgaande op de prijsuitreiking zondagnacht mogen de pronostiekjes een kleine maand voor de Oscars in de vuilbak gesmeten worden. Torenhoge favorieten als Natalie Portman (Jackie Kennedy in biopic ‘Jackie’) en Casey Affleck (‘Manchester By The Sea’) moesten het afleggen tegen respectievelijk nieuwbakken musicalster Emma Stone (‘La La Land’) en Denzel Washington (familiedrama ‘Fences’) voor de prijs van beste actrice en acteur. De prijs voor beste cast ging naar ‘Hidden Figures’, dat Oscarfavorieten ‘Moonlight’ en ‘Manchester By The Sea’ achter zich liet.

Opvallend: een jaar na de controverse over een te blanke Oscaruitreiking gingen de meeste beeldjes naar Afro-Amerikanen. Zo haalden naast ‘Hidden Figures’, een film over de eerste zwarte vrouwen bij NASA, ook Mahershala Ali (‘Moonlight’) en Viola Davis (‘Fences’) het in de categorieën van beste mannelijke en vrouwelijke bijrol.

De awards stonden echter vooral in het teken van Trumps inreisverbod voor moslims. Zo verwelkomde gastheer Ashton Kutcher niet enkel de kijkers thuis, maar ook alle mensen “in de luchthavens die in mijn Amerika thuishoren.” Julia-Louis Dreyfus – die voor ‘Veep’ de prijs van beste actrice in een komische reeks ontving – noemde het verbod in haar dankwoord “een schandvlek en on-Amerikaans”, en vertelde over haar Joodse vader die tijdens Wereldoorlog II de nazi’s moest ontvluchten. David Harbour, die met de cast van Netflix-serie ‘Stranger Things’ een award mocht afhalen, kreeg dan weer een staande ovatie na zijn passionele speech. Al was er net zoveel aandacht voor medespeelster Wynona Ryder, die de hele speech lang de gekste gezichten trok naast Harbour.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer