Direct naar artikelinhoud
VooruitblikOverlegcomité

Morgen opnieuw Overlegcomité over coronamaatregelen: dit ligt op tafel

Voor onder meer de horeca zijn grote versoepelingen nog niet in zicht, al wordt vanuit Vlaanderen geijverd om minstens de terrassen te openen op 1 mei.Beeld Aurélie Geurts

Scholen kunnen na de paasvakantie weer deels heropstarten en winkelen zal mogelijk weer zonder afspraak mogen. Maar voor de horeca, contactberoepen en de cultuursector zijn grote versoepelingen nog niet in zicht. 

Drie weken na de start van de ‘paaspauze’ buigt het Overlegcomité zich woensdag opnieuw over de bestaande coronamaatregelen, die nog minstens twee weken van kracht zijn. 

Zowel bij de wetenschappelijke adviesraad GEMS als op de Zestien klinkt het dat de hospitalisatiecijfers weinig marge bieden. Elke dag belanden 250 covidpatiënten in het ziekenhuis, in totaal 900 mensen hebben op dit moment intensieve zorg nodig. Tegen die achtergrond zijn versoepelingen een risico: de coronacurve dreigt dan snel de lucht in te schieten.

Maar die medische realiteit botst steeds nadrukkelijker op haar maatschappelijke grenzen, klinkt het tegelijk in de entourage van premier Alexander De Croo (Open Vld). Eind deze maand zit ons land een halfjaar in lockdown. Een avondklok, gesloten cafés, één nauw contact: wat als tijdelijk werd voorgesteld, is dat hoe langer hoe minder. “Het wordt balanceren”, luidt het.

Waar iedereen het over eens lijkt: de scholen kunnen deels heropstarten. Vanuit Vlaanderen wordt geadviseerd om de scholen vanaf volgende week maandag te heropenen, weliswaar met halftijds afstandsonderwijs voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. De facto is dit een terugkeer naar de situatie voor de paaspauze. De andere bestuursniveaus lijken akkoord met dit compromisvoorstel.

Ook over de afschaffing van ‘shoppen op afspraak’ lijkt een consensus in de maak. Winkeliers noemen de regeling een fiasco. Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) houdt ook de mogelijkheid open dat over twee weken de maatregelen in de buitenlucht iets soepeler kunnen, zoals een grotere buitenbubbel.

Terrassen

Voor de contactberoepen (geplande heropening: 26 april) en horeca (1 mei) ziet het er minder goed uit. De coronacijfers van vandaag en morgen moeten uitwijzen of deze timing realistisch is. De kans lijkt eerder klein. Vanuit Vlaanderen wordt geijverd om minstens de terrassen te openen op 1 mei, wellicht met nog financiële steun. Ook PS-voorzitter Paul Magnette wil dit.

Op een vergadering van het federale kernkabinet werd maandagavond ook nog de piste gelanceerd om de avondklok af te schaffen en te vervangen door een samenscholingsverbod. De avondklok staat al langer ter discussie, omdat het een erg verregaande inperking op de bewegingsvrijheid is. Op het kernkabinet zou daarnaast ook een koppeling voorgesteld zijn tussen de heropening van enerzijds de cultuur- en evenementensector en anderzijds de horeca. 

In Franstalig België groeit intussen het verzet tegen die ‘sectorale’ benadering van de exitstrategie. Drie wetenschappelijke experts, onder wie epidemioloog Marius Gilbert (ULB), pleitten er in Le Soir voor om de lockdown niet sector per sector af te bouwen, maar daarentegen in te zetten op relatief veilige activiteiten in verschillende sectoren tegelijk: toelaten wat kan, met de nodige voorzorgen zoals verluchting en mondmaskers. “Het probleem zijn niet de restaurants of de kappers. Het probleem zijn de situaties waar veel mensen praten zonder masker in een slecht verluchte ruimte.”

Zowel PS, Ecolo als MR tonen zich gecharmeerd door dit ‘leven ondanks het virus’-voorstel. “Parallel met de vaccinaties is dit een serieuze piste om geleidelijk aan uit het huidige carcan te raken,” aldus Magnette.